Depremlerin ardından İstanbul başta olmak üzere bazı belediyeler site yöneticilerine risk tespiti yaptırmaları için yazı gönderiyor. Bir okurum, eski binaları için belediyenin yazı gönderdiğini belirterek, “Bu tespiti yaptırmak zorunda mıyız?” diye soruyor. Peki bu yazıyı göndermek belediyeleri hukuki sorumluluktan kurtarıyor mu? Bu konudaki soruları İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık yanıtladı.
#Bina AnalizÜlke genelinde 480 bin kamu binasının envanteri çıkarılıyor. Üniversitelerin desteğiyle geliştirilen modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu ölçülüyor. Binaya ait onlarca bilgi sisteme giriliyor ve bir risk puanı ortaya çıkıyor. Puanına göre binaya renk veriliyor. Kırmızı bina birinci, turuncu bina ikinci, yeşil bina üçüncü öncelikli yapı oluyor. 67 ile yayılan denetimde 120 bin bina analiz edildi. Çalışmanın 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "(İzmir'deki deprem) Bugün itibarıyla 50 binada tahliye çalışmalarını tamamladık ve yıkım süreçlerini de Rıza Bey Apartmanı etrafındaki ağır hasarlı binalarımızın bulunduğu bölgede başlatmış olacağız. Hasar tespit çalışmalarımız bugün itibarıyla 90 bin 813 binada yapılmış ve 484 bin bağımsız bölüme ulaşmıştır. Bu kapsamda acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 384, bağımsız bölüm sayımız da 4 bin 489'a ulaşmıştır. Vatandaşlarımızın kira, taşınma, eşya yardımı ve barınma ihtiyaçlarına ilişkin talepleri alınmaktadır. Yaklaşık 3 bin 900 başvuru alınmış ve ihtiyaçlar hızlı bir şekilde karşılanmıştır. Mobilya üreticilerimiz, eşyasını alamayan veya binası yıkılan bin aileye yaklaşık her bir ev için 25 bin lira değerinde eşya yardımı yapacak. Bu eşyalar, Valiliğimiz koordinasyonunda hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza temin edilmiş olacak." açıklamasında bulundu.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, akademisyenlerden de destek alarak kamu binalarında envanter çıkarmak için bir komisyon kurdu. 1 yıldır çalışan ekip Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir model geliştirdi. Bu modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu ölçülüyor. Kırmızı bina birinci öncelikli, turuncu bina ikinci öncelikli, yeşil bina üçüncü öncelikli yapı oluyor. Düzce’de başlayan uygulamanın 81 ile yayılması planlanıyor.
#GazetehaberleriKahramanmaraş’ta depremde yıkılıp 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden olan ve hakkında yakalama kararı varken noterde oğluna vekalet verdikten 3 ay sonra İzmir’de yazlığında tatil yaparken havuz başında yakalanan Ali Babaoğlu (61) hakim karşısına çıktı. ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Babaoğlu, bankalar ve şirketler tarafından haciz geldiğini ve yakalanmayı göze alarak notere gittiğini belirterek, "Ben namuslu insanım, malımı sattım borcumu ödedim" dedi.
#Palmiye SitesiMeteoroloji Genel Müdürlüğü, 9 il için sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu. Yapılan son açıklamaya göre alarm verilen illerde çok kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, yıldırım, ani su baskını ve dolu tehlikesine dikkat çekildi. Ankara Valiliği, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajla vatandaşları ani sel, su baskını, yıldırım ve dolu tehlikesine karşı uyarmıştı. Sağanak, başkentte yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle alt geçitler, çok sayıda cadde ve sokak su altında kaldı, bazı ev ve iş yerinin zemin katlarını su bastı. Samsun’un Bafra ilçesinde ise sabah saatlerinde bastıran sağanak yağış nedeniyle bazı cadde ve sokakları su bastı.
#Hava DurumuBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremHamas'ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutta şehit edilmesi gündemdeki yerini koruyor. İran basını saldırıyı gerçekleştiren füzenin İran dışından atıldığını iddia ederken İsrail basını da roketin İran içinden ateşlendiğini öne sürdü.
#HamasMİT, “Casusluk nedir?” başlıklı videosuyla vatandaşları, yabancı istihbarat servislerinin faaliyetleri konusunda uyardı: “Tanımadığımız kişilerin yönelttiği irdeleyici, şüpheli ve hassas içerikli sorulara cevap vermeden önce soruyu soranın kim olduğu sorgulanmalıdır.”
#MITProf. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilir6 yıldır sürdürülen İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaların tamamladığını belirten İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk Yazar6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremHazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira gelirlerinin doğru tespiti için kiracılardan bilgi toplamaya yönelik projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. İlk etapta 5 bin ev sahibinin geçmiş döneme yönelik beyanname verdiği öğrenildi. 2023 yılına ilişkin kira gelirlerinin beyanı ise 1 Mart 2024 tarihinde başlayacak, 1 Nisan’da süre bitecek.
#Ev SahibiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası hakkında düzenlediği basın toplantısında "Heyelan iki yönlü gerçekleşti, işçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok." dedi. Bakan Bayraktar "Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İliç’teki maden ocağının heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle üretime yönelik lisansı ve faaliyeti durdurulduğunu duyurdu. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
#Alparslan Bayraktar6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılar düzenlemesine sert tepki gösteren Bahçeli, "Ne hazin bir gerçektir ki insanlığın gözü önünde toplu katliam yapılıyor. Medeni ülkeler İsraİl arkasında toplanmıştır. Soruyorum alayınıza, neredesiniz?" ifadelerini kullandı.
#Devlet BahçeliMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılar düzenlemesine sert tepki gösteren Bahçeli, "Ne hazin bir gerçektir ki insanlığın gözü önünde toplu katliam yapılıyor. Sözde medeni ülkeler İsrail'in arkasında toplanmıştır. Soruyorum alayınıza, neredesiniz?" ifadelerini kullandı.
#MHPBeklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem Coşkunarda