Hemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütBalık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.
Gıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Sağlıkİstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçtiğimiz ay zehirlenme vakalarına hızla ve en doğru müdahale edilebilmesi amacıyla toksikoloji yoğun bakım ünitesi açıldı. Mantar zehirlenmelerinde kritik hastalar da buraya naklediliyor. Hastanede görevli Prof. Dr. İlgin Özden, ilk üç güne dikkat çekti. İlgin Özden, "Belli bir eşik aşıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor" dedi. Sebebi bilinmeyen bir şekilde bu yıl yaşanan zehirlenmelerin ağır olduğunu söyleyen Özden, "Bu yıldan bu sebeple çok kaygılıyız" diye konuştu.
#Mantarİstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçtiğimiz ay zehirlenme vakalarına hızla ve en doğru müdahale edilebilmesi amacıyla toksikoloji yoğun bakım ünitesi açıldı. Mantar zehirlenmelerinde kritik hastalar da buraya naklediliyor. Hastanede görevli Prof. Dr. İlgin Özden, ilk üç güne dikkat çekti. İlgin Özden, "Belli bir eşik aşıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor" dedi. Sebebi bilinmeyen bir şekilde bu yıl yaşanan zehirlenmelerin ağır olduğunu söyleyen Özden, "Bu yıldan bu sebeple çok kaygılıyız" diye konuştu.
#İstanbulSaatlerce güneşlenmek yerine, burnunuza sprey sıkıp birkaç günde bronzlaşmak ister misiniz? Son günlerde sosyal medyada gittikçe popülerleşen bu burun spreyleri çok büyük tehlikeler taşıyor. Güzellik uğruna sağlığımızı tehdit eden bu trend hakkında uzmanlar ne diyor?
#Bronzlaştırıcı KremKıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen ürüne sigara denmektedir. Tüm dünyada sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Biz sizler için bu yazıda paketli halde satılan tütünün yani sigaranın zararlarının ne olduğunu ve bu zararların fiziksel ve psikolojik anlamdaki etkilerini derledik.
#SigaraBitkisel tedavi yöntemleri asırlardır kullanılan ve tıbbi tedaviyi desteklediğine inanılan bir unsurdur. Dolayısıyla şifalı otlar hakkında sıklıkla araştırma yapıldığı görülmektedir. Bunlardan biri de bazı insanların ilk kez duyduğu cağ otudur. Peki, cağ otu nedir ve ne işe yarar? Cağ otu nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cağ OtuÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkGinseng, geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle cilt üzerindeki egzama, iltihap gibi sorunlara harika bir çözüm önerisi olabilir. Peki, adını sıklıkla duyduğumuz ginseng nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte ginseng’in bilinmeyen faydaları.
#GinsengUzun zamandan beri GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve genleri hakkındaki tartışmalar sürüyor. Bir grup bunların tamamen zararsız ve faydalı olduğunu belirtirken, başka gruplar zararlarını araştırmalarla kanıtlıyor. Peki, GDO nedir ve hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ne gibi verilere erişilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GDO Nedir?İzlediğiniz pek çok spor müsabakalarından sonra herhangi bir sporcunun “doping kullanımından dolayı” diskalifiye edildiğini duymuşsunuzdur. Fakat genel anlamda dopingin ne olduğu çoğu kişi bilmemektedir. Peki, insan vücuduna bu denli etkiler yaratıp, müsabakaları kazandıracak kadar da etkili olan doping nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Doping Nedir?Son iki yıldır Bodrum ve çevresindeki birçok otel ya da işletme, plajlara 'beyaz kum' diye kuvars tozu seriyor. Üstelik verilen cezalara, çıkan haberlere rağmen geri adım atılmıyor. Ancak neden kuvars kullanılmaya devam ediliyor, söz konusu tozun insan sağlığına ve çevreye olan zararları neler? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BodrumYemyeşil tüyleri, kırmızı gagalarıyla büyüleyici bir görüntüye sahip yeşil papağanları İstanbul’un çeşitli noktalarında görmek mümkün. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy, bu papağanların rahatlıkla adaptasyon sağlayıp çoğaldığını, kuş, sincap gibi ağaçlarda beslenen hayvanların yem ve yuvalarına ortak olması nedeniyle risk oluşturduğunu söyledi.
#Yeşil PapağanGökçe Gökçeer havai fişekleri ilk kez bir çocuk kitabına konu ediyor. Çocukların sabahtan akşama kadar sokakların keyfini çıkardığı, güneşi örtmeyen bahçeli evleri ve mutlu hayvanlarıyla herkesin yaşamak için can atacağı bir mahalleye konuk oluyoruz.
#Gökçe GökçeerÖğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, "Dijital nesnelerle aşırı temas bağışıklık sistemimizi zayıflatmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişi koronavirüse karşı alınan tedbirlerden ve virüsle mücadelede vücudun biyolojik sisteminin güçlü olmamasından kaynaklı zafiyetler yaşayabilir" dedi.
#Bağışıklık SistemiTrafik sigortası olmayan bir aracın yaptığı kazada zarar gören 3'üncü kişilerin ölümü durumunda mirasçılarına, sakatlık veya iş göremezlik durumunda ise kendilerine tazminat ödeyen Güvence Hesabı'ndan yararlananların sayısı 2019'da 4 bin 815, tazminat ödemesi tutarı ise 416 milyon lira oldu.
#Güvence Hesabı