Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik 'oyun', 'deney' ve 'sanat' gibi kategorilerde çeşitli etkinliklerin yer aldığı 'Arada 1 Tatil Dergisi' yayımlandı. Diğer yandan okul öncesi öğrencileri için de velilerin öğrenme süreçlerinde rol alması ve çocukları ile nitelikli zaman geçirmesi amacıyla ‘Aile ve Çocuk Ara Tatil Etkinlik Takvimi’ erişime açıldı.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıFransa'nın güneyinde küçücük bir köyde yıllardır hummalı çalışmalar yürüten bilim insanları, 4 ay önce Manş Denizi'nin diğer kıyısından gelen bir haberle iyice heyecanlandı. Fikir olarak 1930'larda gündeme gelen, 2000'lerin başından bu yana da ciddi bir ihtimale dönüşen sonsuz enerji üretiminde ipi göğüslemeye çok az kaldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Nükleer FüzyonElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon MuskRusya, H5N8 tipi kuş gribi virüsünün kümes hayvanlarından insanlara geçen ilk vakasının tespit edildiğini açıkladı. Kuş gribinin diğer varyantlarının zaman zaman insanlara bulaştığı görülüyor. Ancak bu, H5N8 türüne ait insanlarda tespit edilen ilk vaka olma özelliğini taşıyor.
#Kuş Gribi2020 yılını geride bıraktık. Pandemi nedeniyle zorlu bir süreçten geçen dünya, diğer yandan bilimsel çalışmalarını da artırarak devam etti. İşte Uluslararasu Uzay İstasyonu'nda bulunan astronotların çektiği 2020 yılının en iyi uzay fotoğrafları...
#NasaErciyes Üniversitesi (ERÜ) UZAYBİMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ilk kez Ay’ın Güneş’i gören yüzeyinde su bulunduğunu açıklamasına ilişkin, "Belki su buharı biçiminde düşünebileceğimiz H2O moleküllerini ifade etmektedir. Dolayısıyla Ay’da bulunan suyu elimize alalım da bardağa koyup içelim, diye bir şey anlamamak gerekir" dedi.
#AyKazara olma durumunun bilimsel keşifteki rolü nadiren kabul edilir. Ancak öngörülemeyen sonuçlar, geçen yüzyılın bazı önemli bilimsel ilerlemelerinin kalbinde yatıyor. Tıpkı Big Bang Teorisinin doğrulanması, Viagra üretimi ve "CRISPR"nin "genetik makas" olarak kullanılması gibi.
#BilimMicrosoft, COVID-19 araştırmalarına desteğini artırmak için “Sağlık için Yapay Zekâ” girişiminin tüm imkânlarını seferber etti. Bu alanda çalışan veri bilimcilerini güçlendirmek ve araştırmaları hızlandırmak için 20 milyon dolarlık destek paketi sunan Microsoft, COVID-19 ile mücadele eden sivil toplum kuruluşları, hükümetler ve akademik araştırmacılarla iş birlikleri geliştirecek. Microsoft bu adımla, kurumların yapay zekâ çalışmalarına, teknik uzmanlara ve veri bilimcilerine erişimini sağlayacak.
#MicrosoftDan Brown’ın son kitabı ‘Başlangıç’ salı günü dünyayla aynı anda Türkiye’de de yayımlandı. Din ve bilim tartışmasını tekrar gündeme getiren romanı ilk okuyanlardan Ertuğrul Özkök yazdı: “Müthiş bir merakla ve çok şey öğrenerek okudum. En iyi kitaplarından biri diyebilirim. Bu kitap Evrim Teorisi’nin savaşı kolay kolay bırakmayacağını anlatıyor...”
#KitapsanatBilim insanları dünya üzerindeki en uzun ömürlü omurgalıyı keşfetti. Grönland açıklarında yüzen dişi bir köpekbalığının 400 yaşında olduğu saptandı. Bu köpek balığı doğduğunda, Osmanlı tahtında Sultan Ahmed vardı ve kendi adına yaptırdığı caminin inşaatı tamamlanmıştı (1616).
#En Uzun Ömürlü Omurgalı