Prof. Dr. Mete Atatüre Duygu Sarışın ile aşk haberlerinin ardından gündemde yer alıyor. Türkiye’nin prestijli bilim ödüllerinden Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yılki sahibi, Prof. Dr. Mete Atatüre oldu. Ödül töreni, Atatüre’nin oyuncu Duygu Sarışın’la aşk yaşadığını da ortaya çıkardı. Peki, Prof. Dr. Mete Atatüre kimdir, kaç yaşında, nereli? Oyuncu Duygu Sarışın'ın sevgilisi Prof. Dr. Mete Atatüre biyografisi ve kariyeri
#Prof. Dr. Mete Atatüre Kimdir7’ncisi düzenlenen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Breene M. Kerr Kürsüsü’nde nükleer enerji ve malzeme bilimleri alanında görev yapan Prof. Dr. Bilge Yıldız oldu. Geleceğe ışık tutan projeleriyle dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, “Çalışmalarımızdan biri atmosferdeki karbondioksit seviyesini düşürürken aynı anda karbondioksiti faydalı kimyasal ürünlere ve malzemelere dönüştürmeye yönelik. Bu teknoloji başarıyla gerçekleşirse Mars’a insanlı geziler düzenlenebilir” dedi.
#Massachusetts Teknoloji EnstitüsüRahmi Koç Bilim Madalyası 2019-2020 yılı ödülleri bilime katkı yapan iki kadın bilim insanına verildi. Göçmenlerle ilgili yaptığı çalışmalarla Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Filiz Garip ve kanser üzerine yaptığı biyomühendislik çalışmalarıyla Lozan’dan Prof. Dr. Hatice Altuğ bilim madalyasına layık görüldü.
#GazetehaberleriBerlin Duvarı’nın yıkılmasından ilham alarak, bilim ve toplumda yıkılacak sonraki duvarları bulmayı amaçlayan, 'Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi’nin 'Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü', Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde Prof. Dr. Metin Sitti’nin oldu.
#Koç ÜniversitesiProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin SittiKoç Üniversitesi tarafından, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan, ‘Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yıl üçüncüsü sahibini buldu.
#Üniversite2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 2018, bir Türkiyeli’nin, ülkesine üçüncü Nobel’i kazandırdığı yıl olabilir mi? Çalışmalarını yurtdışındaki farklı üniversitelerde sürdürseler de bu topraklarda doğan ve adı Nobel ile yan yana anılan biliminsanlarımız...
#Orhan PamukDünyanın önde gelen ekonomistlerinden biri olarak görülen, dünyada makalelerinden en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomistten biri olan İstanbul doğumlu Prof. Daron Acemoğlu, Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası Ödülü’ne layık görüldü. Acemoğlu, “Nobel’e yürüyen ekonomist” olarak da tanımlanıyor.
#Gila BenmayorBu yıl ilk kez verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ödülü’nü laboratuvarı cep telefonuna sığdıran Prof. Aydoğan Özcan aldı. Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Özcan, “Az gelişmiş ülkelerdeki sorunları çözmek için de cep telefonlarıyla sağlanan tıbbi platforma ihtiyaç var” dedi.
#Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ÖdülüKoç Üniversitesi, bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği yurt içinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” programını başlattı. Bu yıl ilk kez verilen ödül, “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu.
#MadalyaNobel ekonomi ödülü ekonomistlerin piyasaların iyi işlediği durumları iyi işlemediği durumlardan ayırt etmelerini sağlayan mekanizma tasarım kuramını ortaya atan ve geliştiren üç Amerikalı ekonomiste verildi. 1917 doğumlu Leonid Hurwicz, temellerini attığı teoriyle ilgili olarak 90 yaşında Nobel sahibi oldu.
ABD’de 11 Eylül’den sonra yalan makinelerinin güvenilirliğini sorgulamaya başlayan Ulusal Bilim Akademisi’nin girişimleri sonucunda Pennsylvania Penn Üniversitesi Anatomi ve Kimya Bölümü’ne bağlı Chance Laboratuvarı’nda yalanın her türlüsünü yakaladığı öne sürülen bir cihaz geliştirildi. Yeni cihazın yaklaşık 70 yıldır kullanılan poligraf okuyuculu yalan makinesinin pabucunu dama atabileceği belirtiliyor.