Binlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAUNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve L’Oréal Türkiye’nin iş birliğiyle yürütülen bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının başarılarını görünür kılarak daha fazla tanınmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programının 2024 başvuruları 15 Mayıs’a kadar devam edecek.
#L’OréalOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıAltındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışına katılan Emine Erdoğan, “Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımızın ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ sorusuna ‘Mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi’ cevaplarını verdiği bir Türkiye var. Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var" dedi. geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yazar Alev Alatlı’ın gençlere paha biçilmez bir fikir ve düşünce mirası bıraktığını belirten Emine Erdoğan, Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanDünyanın önemli kozmetik ve güzellik şirketi olan L’Oréal, bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, kadınların bilime katkısını teşvik etmek, genç ve yetenekli bilim kadınlarımızın başarılarını taçlandırarmak amacıyla UNESCO ile ortaklaşa hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programının 20’nci yılını doldurdu.
#Hande CanTÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü Sensör Teknolojileri Proje Grubu'nda başuzman araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar, Tuzla Postane Mahallesi'ndeki sitede bulunan evinde ölü bulundu. Peki, Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar kimdir? İşte Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar'ın hayatıyla ilgili bilgiler...
#Dilek Dündar ErbaharYeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Güvenç Tuna, Bilim Akademisi tarafından, Türkiye´nin önde gelen başarılı genç bilim insanlarına verilen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödülü´ne (BAGEP) değer görüldü.
#BAGEPTÜBİTAK'ın lider araştırmacılar burs programı kapsamında yurt dışından Türkiye'ye dönen 4 kadın akademisyen, ülke için stratejik öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesi için ODTÜ'de bilimsel çalışmalar yürütecek.
#Tübitak‘Uluslararası Yükselen Yetenek’ ödülü sahibi bilim insanı Doç. Dr. Duygu Sağ, kanserle savaş için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik çalışmalarıyla umut veriyor. Yurt dışında eğitim ve araştırmalarla geçen 10 yılın ardından Türkiye’ye dönen Sağ, “Amacım dünya standartlarında eğitim almak, araştırmalar yapmak ve öğrendiklerimle ülkeme fayda sağlamaktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘bir kıvılcım olarak gidip alev olarak geri dönmek’ti. Zemin hazır olduğunda döndüm” dedi.
#Sibel Bağcı UzunGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında Kadınlarİstanbul’da bir vakıf üniversitesinde düzenlenen ‘Türkiye’deki Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Odaklı Eylemler ve Planlar’ paneliyle akademide kadınların durumu ve yapılabilecekler tartışıldı. Türkiye’den aktif görevde olan ve eski 15 rektörle alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri düzenlenen panelde bir araya geldi.
#Özyeğin ÜniversitesiEge Üniversitesinin (EÜ) de aralarında bulunduğu üç üniversitede görevli öğretim üyesi sekiz bilim kadının kurduğu Türkiye Biyotasarım Takımı (TBT), biyolojik kökenli doğal malzemeler üretmek üzere başlattıkları çalışma kapsamında, bakterileri kullanarak yeşil bina konseptine uygun yapı malzemesi geliştirdi.
#Öğrenci