Modern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarNetflix’in yeni belgeseli, ‘Tinder Avcısı’ gündeme bomba gibi düştü. Whatsapp gruplarından kahve sohbetlerine kadar herkes birbirine ‘İzledin mi?’ diye soruyor. Şöyle bir baktım da film kendini jetleri, yatları, son model arabaları olan bir pırlanta tüccarının oğlu gibi tanıtan İsrailli Simon Leviev’in bu sözde lüks yaşamı ile kendine hayran bıraktığı kadınları nasıl dolandırdığını anlatıyor. Leviev çöpçatan sitelerinde tanışıp evlilik vaadi ile kandırdığı onlarca kadından 10 milyon dolardan fazla para toplamış. Hikâye bana pek bir tanıdık geldi. Açın Ece Üner’i, Müge Anlı ya da Esra Erol’u meblağ bu kadar yüksek olmasa da benzer şekilde dolandırılan onlarca insan var. Yani birileri oltayı atmış bekliyor. İyi de ne yapmalı da zokayı yutmamalı?
#Netflix“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19İnternette canlı yayın platformları ve bu platformlar üzerinden yayın yaparak kazanç elde etme trendi giderek artıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle Y ve Z kuşağı tarafından kullanım oranı yüksek olan canlı yayın platformlarına yoğun ilgi gösteriliyor.
#Canlı YayınGeçen hafta Google’ın düzenlediği SEO eğitimlerine katıldım. SEO kısaca Google’da ön plana çıkmak için neler yapmak gerekir, hangi anahtar kelimelerle okuyucunun radarına girerim, ilk sayfada olmak için hangi şartlara uymalıyım? sorularının cevabı demek.
#GooglePişirdiğiniz yemeğin ardında nasıl bir bilim yatıyor? İşleri erteleme alışkanlığından nasıl kurtulursunuz? Makinelerin öğrenmesini mümkün kılan teknolojinin temeli ne? Bunların yanıtlarını Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden almak ister misiniz? Cevabınız evetse, önde gelen ‘Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler’ platformu edX’in seçtiği 2018’in en iyi derslerine bir göz atalım.
#MITRusya merkezli bir güvenlik şirketi olan Kaspersky Lab’in Ortadoğu, Türkiye ve Afrika (META) için düzenlediği yıllık “Cyber Security Weekend” etkinliğinde kişisel ve kamu kapsamında veri güvenliği ve siber alan koruması gündemde yer aldı.
#Kaspersky LabBitcoin’in hızlı yükselişi ve sonrasında hızlı düşüşüyle tüm dikkatleri üzerine çeken kripto paralar konusunda, uzmanlığıyla dünyanın en önemli isim Prof. Emin Gün Sirer. Şu anda Cornell Üniversitesi’nde profesörlük yapan Sirer, “Bitcoin’un tahtını sallama niyetinde yüzlerce kripto para projesi var. Bunların yüzde 98’i çöp” dedi.
#Kripto ParaEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#Ünivresite100 bin liralık bir aracı gözüne kestiren vatandaş satın mı alsın yoksa kiralasın mı? Hangisi daha kârlı? “Araç alacaksan şirketin varsa vergiden düşersin, kiralama avantajlıdır, yoksa aman satın al” görüşü hangi koşullarda yanlış çıkıyor? İşte cevapları...
#Sefer LeventTürkiye dahil tüm dünyaya yayılan, Batılı gazete ve dergilerin Holdem Mania ya da Holdem Patlaması olarak adlandırdığı bu furyayı anlamak için insanların hafta içi birbirlerine attığı sms ve facebook mesajlarını, e-postaları görmek lazım: "Hadi bu akşam da kısa metraj Holdem..." diyorlar. Oradaki "da" eki şu anlama geliyor: Hafta sonu zaten oynuyoruz, yarın iş var ama yine de oynayalım!
Her yıl bir milyona yakın aday daha önce başarısız olduğu ya da girdiği bölümden memnun kalmadığı için tekrar Öğrenci Seçme Sınavı’na giriyor. Geçen yıl toplam 1 milyon 775 bin kişinin 975 bini ÖSS’ye yeniden giren adaylardı. Bu yıl lise öğrenimi dört yıla çıkarıldığı için birçok lise mezun vermeyecek.