Paylaş
Her gün onlarca internet sitesi açılıyor. Kimi yemek tarifleri veriyor, kimi bloglarıyla güzellik, moda bilgisini aktarıyor, kimi sağlık, kimi pratik hayat fikirleri veriyor. Her gün yeni sitelerin açılması sadece hobi amaçlı değil. Google yüksek optimizasyon sağlayan sitelere reklam vererek para kazanmalarını da sağlıyor.
Peki, diyelim ki pratik fikirler sitesi açtınız. Eğer her yazınız 500 kelimenin üzerinde, kimseden kopyala yapıştır yapmadığınız özel yazılardan oluşuyorsa yükselmek için ilk adımı attınız demek. Yanı sıra yazacağınız konuya ilişkin tamamen kullanıcı odaklı olarak (bunu biraz daha açacağım) okuyucu sorularına bilgi verebilecek nitelikte ise ikinci yükseliş adımına geçtiniz demek.
Yazınızda kullanacağınız fotoğrafın telifsiz olmasına, yeterince etiket yazdığınıza emin olduktan sonra haftada en az üç metin girmeniz gerekiyor. Eğer hızla yükseleyim istiyorsanız, bu yeni metin girme olayını günde üçe kadar çıkarabilirsiniz.
Google’dan para kazanabilirsiniz ama...
Google bünyesi altında iki oluşum var. Birisi adwords, diğeri ise adsense.
Para kazanmak için ise öncelikle Google adwords oluşumunun nasıl işlediğini anlamanız gerekli;
Adwords bana hangi aratma kelimelerinde tıklama başına ne kadar ödersin diye soruyor. Ben açtığım sitenin içeriğine göre kelimeleri belirliyorum. Örneğin; benim reklamımı “pratik fikirler, pratik bilgiler, evde pratik yaşam, pratik temizleme, pratik yemek” gibi kelimelerde gösterime al.
Bunun için her bir tıklama başına 0,60 kuruş ödeyebilirim diye teklif veriyorum. Benim seçtiğim kelimelerde başka reklam verenler varsa ve benim teklifimden daha az mesela 0,45 kuruş ve altı gibi bir rakam verirlerse, o zaman da Google adwords aratma sonuçlarında dört reklamlık spotun ilk sırasını bana veriyor. Yani Google’dan para kazanma diye duyduğunuz kavramın gerçeği adsense’den para kazanma anlamına geliyor.
Google adsense ise başvurumu kabul ettikten sonra bana reklam kodları veriyor. Ben o kodları sitemde reklamlar nerede görünsün istiyorsam, oraya yerleştiriyorum ve gerisini tamamı ile Google hallediyor.
Her gün Kadıköy’de, Mecidiyeköy’de ya da halkın kalabalık olduğu yerlerde yüzlerce genci bilgisayar başında çalışırken görüyorum. Başta ne yaptıklarını anlamadığım için “telifli çalışıyorlar mutlaka” diye yaftaladığım durumu aldığım Google eğitimi sonrası tamamen geri almış durumdayım. Her gün açılan onlarca siteden birini de bu gençler açıyor ve kazandıkları rakamlar hiç de azımsanacak ölçüde değil.
Yazıların kullanıcı odaklı olması meselesi ise tamamen okuyucunun fayda sağlamasına yönelik olması anlamı taşıyor. Yani “Bugün canım çok sıkkın” ya da “Midem ağrıyor” yazdığınızda bu kimseyi ilgilendirmiyor ama “Can sıkıntısını çözmenin yolları” ya da “Mide neden ağrır?” konularını paylaşıyor olursanız bu herkesi ilgilendiriyor ve yazınız tamamen size özelse Google size üst sıralara taşıyor. Bu noktada son sözüm; bilmediğiniz konuda yazmayın ve konu sağlık olunca bunu doktorlara bırakın…
YASEMİN CANDEMİR
Paylaş