Hafta sonu için planınız yoksa, rotanız belli; Beyrut. Zıtlıkların şehrine, hem şaşırtıcı hem de heyecan verici bir seyahat tam olarak istediğiniz şey olabilir. Lübnan’ın başkenti Beyrut’un geçmişinde kara bulutlar gezinmiş olsa da bugün gördüğümüz şehir Doğu ve Batı’nın vücut bulmuş hali. İşte size Beyrut gezi rehberi...
#BeyrutBeyrut denince çoğu insanın aklına, karışıklık ve savaş geliyor. Zira 1970’lerde başlayıp yaklaşık 20 yıl süren iç savaş ülkeyi adeta durma noktasına getirdi. Lübnan'ın başkenti Beyrut, gerek güzelliği, gerekse gelen turist sayısı ve renkli gece hayatından dolayı yıllardır Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırılıyor. Kötü günleri geride bırakmayı hedefleyen Beyrut, son yıllarda adeta küllerinden yeniden doğuyor. Ülkeye yapılan uçuş ve ülkeye gelen turist sayısı her geçen gün daha da artıyor.
#BeyrutGeçen hafta Kuzey Kıbrıs’a kaçtım. Sonbaharda yaz keyfi yaşamak, yeni açılan Kaya Palazzo Hotel’i görmek ve sevdiğim bir dostumla hasret gidermek ana sebeplerimdi. Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs ruhuma çok iyi geldi. Size adanın sırlarını yazmak için arkadaşım Şehnaz’ın rehberliğinde sokaklarda kaybolurken yeni keşiflerde bulundum.
#Kuzey Kıbrıs Gezi RehberiGeçen hafta Kuzey Kıbrıs’a kaçtım. Sonbaharda yaz keyfi yaşamak, yeni açılan Kaya Palazzo Hotel’i görmek ve sevdiğim bir dostumla hasret gidermek ana sebeplerimdi. Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs ruhuma çok iyi geldi. Size adanın sırlarını yazmak için arkadaşım Şehnaz’ın rehberliğinde sokaklarda kaybolurken yeni keşiflerde bulundum.
#Kuzey Kıbrıs GezisiSoğuk havalardan sıkılanlar ve baharın güzelliği ve sıcağını özleyenler için harika bir kaçış yolu biliyorum. Beyrut… Bir buçuk saatlik bir uçuştan sonra ulaşacağınız, Ortadoğu’nun Paris’i olarak anılan bu şehrin mistik ve karmaşık havası sizi anında içine çekecek. Hem eğlendirip hem hüzünlendirip sizi deyim yerindeyse çarpacak. Şehrin işte böyle bir etkisi var.
#Beyrut GezisiItır Erhart (39) İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademisyen. Sivil toplum kuruluşlarına kaynak toplamak amacıyla koşularda yarışan Adım Adım inisiyatifinin kurucusu. Yurtdışında pek çok maratona katıldı. Koşunun şehir tanımada en etkili yollardan biri olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar 30’a yakın ülke gezdi. Erhart, koşarak keşfettiği 4 dünya şehrini anlattı.
#Itır ErhartSon 10 yılda Karayipler’den Antarktika’ya, Norveç Fiyordları’ndan Yeni Zelanda’ya tüm kruvaziyer rotalarında 100 civarında yolculuk yaptım. Hatta geçen ay tüm dünyanın konuştuğu Costa Concordia’yla bile Akdeniz’de 10 tura çıktım. Kaptanı Francseco Schettino’yla sohbet ettim, fotoğraf çektirdim. Farklı coğrafyaları keşfederken Türk gezginlere yararlı olabilecek notlar aldım. İşte en popüler kruvaziyer rotaları ve önerilerim...
Üç kız arkadaş, Suriye’ye gitmeye karar verdiğimizde çevreden aldığımız tepki kısa ve net oldu: "Neden?" Tura katılmadan, elimizde sadece "Lonely Planet", sırtımızda 15 kiloluk çantalarla yola çıkmamız tuhaf karşılandı. Çünkü, yurtdışında gezi denince güneydoğu komşumuz hiç akla gelmiyor. Oysa Suriye, kapalı çarşıları, kaleleri, daracık sokakları, müthiş lezzetli yemekleri ve naneli limonatasıyla keşfedilmeyi bekleyen bambaşka bir dünya.
Hürriyet Seyahat, yılbaşı ve Kurban Bayramı tatili önerilerine devam ediyor. Bu sayfalarda, Rumeli ve Balkanlar’da yıllarca iç içe yaşadığımız, hırçın Karadeniz’de sınırları paylaştığımız, Osmanlı zamanında izler bıraktığımız komşularımız, çok yakınımızda bize benzer renkler taşıyan ülkeler var.