Beyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinVücudumuzun amiral gemisi beynimiz, tüm organlarımızı yönlendirir ve sistemin düzenli çalışmasını sağlar. Peki, beynimizin iyi çalışmasını sağlamak ve yaşlanmasını engellemek için ne yapmamız gerekir? Beyni yaşlandırmamanın formülü sağlıklı bir yaşamda saklı.
#Beynin YaşlanmasıÜsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, beyin yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerinin büyük bir kısmının kontrol edilebildiğini belirterek, bilimsel araştırma sonuçlarına göre ortaya konulan 16 risk faktöründen sadece ilk 4'ünün kontrol dışında geliştiğini, geriye kalan 12'sinin alınacak tedbirlerle ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.
Kişinin hem kendisi hem de yakınları için oldukça yıkıcı bir hastalık olan Alzheimer'ın tedavisi için çalışmalar yıllardır sürüyor. Başarısız olan pek çok denemenin ardından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan Lecanemab adlı ilaç, hastalar ve aileleri için yeni bir umut kapısı araladı. Biz de bu ilaç hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarımızın da desteğiyle masaya yatırdık. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkHepimizin aklından zaman zaman geçen 'karşımızdaki kişinin zihnini okusak ne olur?' sorusu yakın bir gelecekte gerçek olabilir. ABD'li girişimci Bryon Johnson, zihin okuyabildiğini iddia ettiği kaskları satışa hazırlanıyor. Kaskın fiyatı ise adeta dudak uçuklatıyor.
#Zihin OkumaCOVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriNöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Balaban, Alzheimer hastalığının çeşitli belirtileri bulunduğunu belirterek, "Bu rahatsızlığı yaşayanlar, randevularını, ocakta yemeği, evde anahtarı unutabilirler. Kelime bulma güçlüğü çekerler, sıkça ‘şey’ derler. Ellerini eskisi gibi kullanamazlar. Giyinip soyunmakta zorluk yaşarlar" dedi.
#AlzheimerE vitamini, C vitamini, B12 vitaminlerinin önemini vurguluyor. Vücudumuz tarafından üretilmeyen Omega 3 ve Omega 6 çoklu doymamış yağların mutlaka besinlerden alınması gerekiyor. Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor.
#Beyine İyi Gelen GıdalarRuh ve beden sağlığımız kadar beyin sağlığının önemi de her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Sağlıklı yaşlanmanın en önemli unsurlarından birinin beynin sağlıklı yaşlanması olduğunu belirten uzmanlara göre, beyin check up’ı da genel check up kadar önemli. Uzmanlar, 50 yaşın üzerinde her yıl beyin check up’ının yaptırılması gerektiğini vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Beyin SağlığıCNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın'la 40 programı Dr. Ayşegül Çoruhlu'yu ağırladı. Çoruhlu, "Jenerasyon küçüldüğü için hastalık artıyor. Erkekler yüzleşmek istemiyor. Erkeklerin asıl farkında olmadığı şey, yanlış beslenme işi erkekleri kadınsallaştırıyor. Ben olsam erkeklerin yerine erkekliği korumak için sağlıklı beslenirim." ifadelerini kullandı.
#Ayşegül ÇoruhluÇoğunluğumuz ruh halimiz ve stres düzeyimiz ile bellek fonksiyonlarımız arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunun pek farkında değiliz. Oysa “yoğun stres” de, “depresyon” da “travma sonrası stres bozukluğu” ve daha pek çok “ruhsal sorun” da belleğimizi yıpratabiliyor.
#Osman MüftüoğluYumurtayı önce yasaklayıp sonra yeniden şifa kaynağı haline getiren, tereyağı için ‘kapınızdan sokmayın’ deyip şimdi ‘yeter ki abartmayın’ tavsiyesine geçen, ‘her gün bol bol meyve yiyin’ önermesini ‘özellikle tatlı meyvelerden uzak durun’ demeye başlayan uzmanlar bizimle dalga mı geçiyor, bizi her gün şaşırtmaktan keyif mi alıyorlar? İşte yanıtı...
Yoğun rekabet ortamındaki yüksek çalışma temposu, motivasyonun sürekli canlı tutulmasını ve istikrarlı bir performans sergilenmesini engelliyor. Bilimsel çalışmaların da ortaya koyduğu üzere, dengeli ve düzenli beslenmenin çalışan verimliliği üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, “Akıllı Beslenme” yaklaşımı sayesinde hem çalışan sağlığının hem de iş performansının sürekli olarak yüksek seviyelerde tutulabileceğini söylüyor.