Hayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomHenüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin Tümörüİngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüAzerbaycan Bakü Türk Anadolu Lisesi’nde felsefe öğretmeni olan Vedat Bıdık, okulda görevi sırasında beyin kanaması geçirdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın iş birliğiyle tedavi için ambulans uçakla Türkiye’ye getirilen Vedat öğretmen, hayati tehlikeyi atlatıp sağlığına kavuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sosyal medya hesabından duyurduğu olayın ardından, Türkiye’de geçirdiği ameliyat ve tedavi sonrası sağlığına kavuştuktan sonra gördüğü destekten çok mutlu olduğunu ifade eden Bıdık, Azerbaycan’a dönüp öğrencileriyle yeniden biraraya geldi.
#Azerbaycanİzmir’de 28 yaşındaki jeoloji mühendisi Özlem Serbes, hamileliğinin 35’inci haftasında beyninde tümör olduğu anlaşılınca acil olarak doğuma alındı. Bebeği doğduktan sonra beyin ameliyatına girdi ancak bir hafta sonra hayatını kaybetti. Özlem’in organları 6 hastaya umut olurken geriye bebeğiyle tek fotoğrafı kaldı.
#İzmirEkol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Haluk Özer, bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte; geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusmaların tümör olasılığını akla getirmesi gerektiğini ve en ufak şüphede beyin MR’ı çekilmesinin önemli olduğunu söyledi.
#1AYHAN Sicimoğlu’nun 40 yıllık eşi Zeynep Akar’ı beyin ameliyatı geçirdikten sonra “İki yıldır ben bakıyorum, bundan sonra ailen baksın” diyerek terk ettiği ve ortak hesaplarından para çekerek kendisine bir yelkenli aldığı öne sürüldü.
#Ayhan Sicimoğluİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#SağlıkMR, yani manyetik rezonans görüntüleme, halk arasında daha çok kullanılan ismiyle tomografi, tıp dünyasının bize sunduğu en faydalı araçlardan biri. Peki ya size bu yöntemle düşüncelerimizi okumanın mümkün olabileceğini söylesek?
#MRElazığ'da Serhan Duman isimli şahıs "Beynimde çip var; Amerika beni dinliyor" diyerek doktordan MR talep etti. Dr. Oktay Kapan'ın talebini reddetmesi üzerine silahını çıkaran Duman tehditler savurdu. Duman gözaltına alınıp tutuklanırken, doktor yaşadığı korku dolu anları anlattı. Dr. Kapan, "Çipi çıkarmam için tehdit etti ve elini silahına attı. Bana, 'Mermileri beynine boşaltacağım' dedi. Silahı çıkarınca üzerine fırladım, 15 dakika boğuştuk. Her an silah patlayabilirdi. İkimizden biri de ölebilirdi" dedi.
#HastaneANKARA'da 3 aylık Mehmet Asaf Kılıç bebeğin beyninin yarısını saran tümör, yaklaşık 9 saat süren ameliyatla temizlendi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahit Kural, "Bu çok nadir görülen bir tümör. Beyni bu kadar dolduran tümör görmek, çoğu zaman mümkün değil. Tümörün hepsini çıkardığımız için kemoterapi düşünmüyoruz" dedi.
#AnkaraANKARA'da 3 aylık Mehmet Asaf Kılıç bebeğin beyninin yarısını saran tümör, yaklaşık 9 saat süren ameliyatla temizlendi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahit Kural, "Bu çok nadir görülen bir tümör. Beyni bu kadar dolduran tümör görmek, çoğu zaman mümkün değil. Tümörün hepsini çıkardığımız için kemoterapi düşünmüyoruz" dedi.
#AnkaraAntalya'nın Serik ilçesinde, sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalması sonucu ağır yaralanıp, sağ bacağı diz üstünden kesilen Mahra Melin'in (10) beyin MR sonucunun çıktığını belirten babası Murat Pınar, “Sonuçlar kötü, özellikle sol beyinde ağır hasar tespit edildi" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Serik ilçesinde, sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalması sonucu ağır yaralanıp, sağ bacağı diz üstünden kesilen Mahra Melin'in (10) beyin MR sonucunun çıktığını belirten babası Murat Pınar, “Sonuçlar kötü, özellikle sol beyinde ağır hasar tespit edildi" dedi.
#ANTALYACovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19İngiltere’de yapılan bir çalışma neticesinde COVID-19 geçiren hastaların beyin MR görüntüleri incelendi ve beynin gri maddesinde yüzde 2’lik oranında küçülme gözlemlendi. Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “The Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma, COVID-19 ve beyin sistemi arasındaki ilişkiye dair ilk kez somut bir bilgi sunuyor” dedi ve çalışmanın detayları ile COVID-19’un beyin sağlığına uzun vadedeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
#Beyin KüçülmesiBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Seymen Özdemir, bazen hiçbirbulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte, geçmeyen baş ağrısı, devameden bulantı, sık ve sebepsiz kusmaların tümör olasılığını akla getirmesigerektiğini belirterek, en ufak şüphede beyin MR’ı çekilmesini önerdi.
#1Beyin tümörleri çocuklarda lösemilerden sonra en sık görülen tümörleri oluşturuyor. Çocukluk çağında gelişen her 6 tümörden 1’i beyinde yerleşiyor. Bu tümörlerin yüzde 52’si ilk 2-10 yaş, yüzde 42’si de 11-18 yaş arasında görülüyor. Bir yaş altında oluşan beyin tümörleri oranı ise yüzde 5.5 civarında seyrediyor. Beyin tümörlerinin yarısını iyi huylu tümörler, diğer yarısını da kötü huylu tümörler oluşturuyor. Amerika kaynaklı istatistik verilerine göre; her yüz bin çocuktan 3’ünde kötü huylu beyin tümörü teşhis ediliyor. Günümüzde tıp dünyasında yaşanan önemli gelişmeler sayesinde iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde çok daha başarılı sonuçlar alınması ise yüreklere su serpiyor. Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, beyin tümörlerinin tedavisinden başarılı sonuçlar alınmasında erken tanı ve tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek, önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıBeyin, insan için önemi en fazla olan yapılardan bir tanesidir. Belki de en önemli yapıdır. Bunun öne çıkan sebeplerinden bir tanesi vücudun yönetim merkezi olmasıdır. Beyin, deyince birçok yapıda akla gelmektedir. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için beynin bir bütün halinde sağlıklı olması olmazsa olmazdır. İşte, beyin MR çekimi hakkında tüm detaylar.
#SağlıkBeyinde lezyon adı verilen lekeler, beyne MR çekildiğinde görülen lekelerdir. Bu lekelerin genellikle de iyi huylu olduğu bilinir. Bu nedenle de herhangi bir tehlikesi bulunmaz. Bu lekeler, beyinde bulunan kılcal damarların tıkanması sonucunda meydana gelir. Bazı zamanlarda da nedensiz bir şekilde sadece ailesel faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Beyinde lezyon nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Beyinde Lezyon