Sarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDErkeklerde aşırı cinsel istek aynı zamanda hiperseksüalite şeklinde tanımlanır. Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir. İşte erkeklerde aşırı cinsel istek nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekDünyanın en çok sevilen ve can dost olarak bilinen hayvan türleri içerisinde köpekler gelir. Özellikle insanlara en sadık olan ve onlarla en iyi bağı olan hayvanlar olduğunu da ifade etmek mümkün. Ancak bazı durumlarda ve belli sebeplerden dolayı köpekler titreme yaşar. Peki köpekler neden titrer? Uyurken, arabada, banyodan sonra ve durduk yere köpeklerin titremesinin nedenleri hakkında detayları derledik.
#KöpekOyun Erbaş, son günlerde pek çok kişinin kariyeri ve hayatı ile araştırdığı isimler arasında yer almaktadır. Tıp eğitimini psikiyatri alanında ilerleten Oytun Erbaş, Alzheimer gibi beyin hastalıkları üzerine de çalışmalar yapmıştır. Peki, Oytun Erbaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Oytun ErbaşNÖROLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, "Beyin hastalıkları ile ilgili en uyarıcı semptom, baş ağrısıdır. Ağrı kesicilere yanıt vermeyen, geceleri uykudan uyandıran şiddetli bir baş ağrısı görmezden gelinmemeli ve nöroloji hekimine başvurulmalı" dedi.
#Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Köse ÖzleceUyurgezerlik probleminin 5 yaş civarında başladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Uyurgezerlik, uykudan kalkma ve gezme ile tanınır. Kişinin bu esnada uyandırılması güçtür ve olup biteni hatırlamaz" dedi ve uyurgezerlerde görülen davranışları anlattı.
#SağlıkUzmanlar kimi zaman ansızın gelen bir baş ağrısının veya yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başlayan unutkanlığın, baş dönmesinin ve bazen de göz bebeklerinin birinin büyümesinin, beynin ‘alarm verdiğinin’ göstergeleri olarak kabul edildiğine dikkat çekiyor. <br><br>Beynin verdiği olumsuz sinyaller göz ardı edildiğinde ise hayati tehlike kaçınılmaz olabildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İlhan Aydın beyin sağlığını test etmek için sorulması gereken 10 soruyu açıkladı.
#BeyinUyurgezerlik, uykudan kalkma ve gezme ile tanınır. Kişinin bu esnada uyandırılması güçtür ve olup biteni hatırlamaz. Uykunun ilk kısımlarında, özellikle uykuya daldıktan birkaç saat içinde görülür. Neredeyse, toplumda 40 kişiden birinde bu sorun vardır. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, uyurgezerliğin belirtileri ve nedenlerini anlatıyor.
Hıçkırık, ansızın başlıyor ve çoğu zaman ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. Ancak uzun sürmesi halinde rahatsız eden bir sağlık problemine dönüşebiliyor. 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların varlığı söz konusu olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak hıçkırık hakkında bilgi verdi.
#Hıçkırık Nasıl GeçerUyurgezerlik, uykudan kalkma ve gezme ile tanınır. Kişinin bu esnada uyandırılması güçtür ve olup biteni hatırlamaz. Uykunun ilk kısımlarında, özellikle uykuya daldıktan birkaç saat içinde görülür. Neredeyse, toplumda 40 kişiden birinde bu sorun vardır. Uyurgezerlik probleminin 5 yaş civarında başladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney uyurgezerlerde görülen davranışları sıralıyor.
#Uyurgezerlik NedirSezaryen ile doğum kararı gebelik muayeneleri esnasında verilebileceği gibi, doğumu suni sancı ile başlatma girişimi başarısız olduğunda, ya da doğum eylemi başladıktan sonra doğumun birinci ya da ikinci evresinde verilebilir. Şu unutulmamalıdır: Bebeğin vücudu çıkana kadar herhangi bir dönemde normal doğumdan vazgeçilerek bebeğin sezaryen ile doğması kararı verilebilir!
#Sezaryen18’inci Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi olan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, son gelişmelerin kanserin kandan çok erken dönemde yakalanmasına ve farklı ilaç ve genetik yöntemlerle tedavisine olanak sağlayacağını söyledi: “Kanserin hep bir adım arkasındaydık, inşallah bundan sonra bir adım önünde olmaya başlayacağız. Kanser de diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalık olacak.”
#Gazetehaberleriİnsanlar kendilerini iyi hissetmek ve estetik bir görünüme sahip olmak için burun estetiği ameliyatlarına başvuruyor. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu ameliyatların çok büyük bir bölümünün temel nedeni, sadece estetik görünümlü bir buruna sahip olmak değil. Konu ile ilgili olarak Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen önemli bilgiler verdi.
#Burun Ameliyatı