Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan II. Beyazıd Vakfı’nın 528 yıllık vakıf geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Sultan II. Beyazıd Vakfı’nın vakfiyesinde yer alan hayır şartı gereği, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Kırıkkale’de 22 çocuk için sünnet organizasyonu gerçekleştirildi.
#Ankara Vakıflar Bölge MüdürlüğüGioachino Rossini “Maometto II veya Maometto secondo” adlı operasında, Eğriboz valisi Erisso’nun kızı Anna ile Fatih’in kendi kimliğini gizleyerek başladığı bir aşk hikâyesini ele alıyor. Tabii farazidir. Ankara 1990’lardaki ilk temsilinden sonra şimdi İstanbul’daki Devlet Operası’nın yeni atılımları içerisinde yer edecek bir olay başlattı. Özgün, dünyaya hitap eden bir performans ve sahneleme söz konusu.
#Maometto IIAYASOFYA-İ Kebir Cami-i Şerifi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan yeni düzenleme dün itibarıyla başladı. Tarihi camiyi ziyaret etmek isteyen yabancı turist için giriş ücreti 25 Euro oldu. Düzenleme camiyi ibadet amacıyla ziyaret eden Türk vatandaşlarını kapsamayacak.
#AYASOFYA-İ Kebir Cami-İ ŞerifiAyasofya-İ Kebir Cami-i Şerifi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan yeni düzenleme 15 Ocak itibarıyla başladı. Tarihi camiyi kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turist için giriş ücreti 25 Euro oldu. Sabah saatlerinden itibaren yabancı turistler bilet gişeleri önünde yoğunluk oluştururken, düzenleme camiyi ibadet amacıyla ziyaret eden Türk vatandaşlarını ise kapsamayacak.
#AyasofyaKültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden kişilerin girişlerini birbirinden ayırma çalışmaları sona erdi. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti 25 euro olacak.
#AyasofyaAyasofya’nın minareleri depreme karşı güçlendirilecek. Minareler ilk planda. Hazırlıkları Ayasofya için oluşturulan “Bilim Kurulu” yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya’da ilk olarak 2. Beyazıd minaresinin sökülüp onarıldıktan sonra yerine yerleştirileceğini açıklamıştı. Bu tamir ve bakım işlemi son teknolojik imkânlar kullanılarak yapılacak. Uzmanların bu konudaki “statik” incelemeleri halen devam ediyor.
#AyasofyaKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaHeşt kelimesi Farsçada sekiz anlamına gelir. Behişt kelimesi ise cennet demektir. Heşt Behişt adlı eser yayımlandıktan sonra bu kelime sözlük anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınan eser, günümüzde de sıklıkla başvurulan en önemli tarih kitaplarından biridir. Heşt Behişt adlı eserin yazarı, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Ticaret Bakanı Muş, Arnavutluk Bakanı İbrahimaj ile Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen ikili temas ve toplantının ardından heyet Kapıkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.
#Ticaret Bakanı Mehmet MuşMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür ŞahAstroloji, MÖ. 2000'li yıllara kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Fakat aynı popülaritesini günümüzde de hala korumaktadır. İşte, 3 Aralık hangi burç, 3 Aralık tarihinde yaşanmış olaylar, 3 Aralıkta doğan ünlü futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#BurçBüyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan'ın 1071 tarihinde Malzagirt zaferi ile Anadolu'da Bizans hakimiyeti kırılmıştır. Bu kırılma ile Anadolu Türkler'in eline geçmeye başlamıştır. Bu sayede Anadolu'da yeni bir dönem başlamıştır. Sizler için 2. Beylikler dönemi nedir ve hangi savaştan sonra başlamıştır? 2. Beylikler dönemi beyliklerin isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#2. Beylikler Dönemi Nedir?Amasya'da camide görevli müezzin Yavuz Selim A.'nın, tartıştığı aynı camide görevli imam Beytullah S. tarafından plastik tabureli saldırısında yaralandığı anlara ait güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Saldırıda kafasına 10 dikiş atılan müezzin Yavuz Selim A.'ya 10 gün rapor verilirken, imam Beytullah S. hakkında ise adli ve idari soruşturma açılmıştı.
#AmasyaAnkara'da taksi şoförlüğü yapan İsmail Özelçi (52), müşterisinin koronavirüs olduğundan şüphelenip eline ve yüzüne 3 gün boyunca dezenfektan sürdü. Yüzünde kızarıklık, yanma, şişme oluşan ve 'temas alerjisi' teşhisi konulan Özelçi, hastanede 14 gün süren tedavi gördü. Özelçi, ''Kaşıntı sanki beni öldürecek gibiydi. Ellerimde de vardı o kaşıntı. Ellerimi birbirine sürttüğümde sanki bir sıcaklık geliyordu'' dedi.
#AnkaraMedreseler, İslam tarihinde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumları olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin döneminde ilk medrese Orhan Bey zamanında 1330 yılında Orhan Gazi Medresesi adı ile İznik'te kurulmuştur. Sonraki yıllarda Osmanlı Devleti'nin sınırlarının genişlemesi ile birlikte Bursa ve Edirne başta olmak üzere pek çok kentte medreseler açılmıştır. Bu tarihi medreselerden birisi de Yıldırım Medresesi'dir. İşte Yıldırım medresesi nerede ve nasıl gidilir? Yıldırım Medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Sultan 2. Beyazid’in süt annesi Asude Hatun’un viraneye dönen Fatih’teki türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İBB arasında sorumluluk tartışması başlattı. Vakıflar, 324 türbenin 2016’da İBB’ye devredildiğini, İBB ise mülk sahibinin Vakıflar olduğunu iddia etti.
#GazetehaberleriI. Bayezid Osmanlı döneminin en güçlü padişahlarından biri olarak kabul edilmektedir. I. Bayezid'in yapmış olduğu yenilikler ve bu dönemde yaşanmış olaylar en çok araştırılanlar arasına girmiştir. I. Bayezid dönemi internette sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, çok merak edilen I. Bayezid kimdir? Hangi padişahın oğludur? I. Bayezid döneminde hangi olaylar vuku bulmuştur? I. Bayezid'in hayatı nasıldır? I. Bayezid nasıl vefat etmiştir? I. Bayezid dönemine ait bütün detayları derledik.
#I. Bayezid Kimdir?