Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Cumhuriyet Bayramı çeşitli etkinliklerle büyük coşkuyla kutlandı. Almanya Türk Expatlar Topluluğu, 20 farklı kentte kahvaltıda bir araya gelerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarken, Hollanda’da Cumhuriyet Resepsiyonu gerçekleştirildi. Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı yayınladı. Londra’da ise hem Fenerbahçeliler ofisi açılışı yapılırken hem de Cumhuriyet coşkusu bir arada yaşandı.
#AVRUPADAN HABERLERZüleyha Dikbaş bisikletle yöneticilik yaparken tanışmış. Ali Şahin 50 yaşında başlamış bu spora. Emel Aksoy Şahin 17 kilo vermiş... Şimdi aynı takımdalar. Bisiklete gönül verenlerle Gran Fondo yarışı için gittikleri Ankara’da konuştuk.
#BisikletGünümüz iş dünyasında çalışanların, iş ve özel yaşam dengelerini nasıl sağladıkları, onların hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkları açısından büyük önem taşıyor. Hafta sonları, izin ve tatil dönemleri, çalışanların bu dengeyi koruyabilmeleri için kritik fırsatlar sunuyor. Peki, çalışanlar bu değerli zaman dilimlerini nasıl değerlendiriyor?
#ÇalışanBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınTürkiye’nin önde gelen şirketlerinde çalışan 206 beyaz yakalıyla yapılan bir araştırmaya göre, beyaz yakalıların yüzde 47’si maç izlemek için stadyuma gitmediklerini söyledi. Maçları oline bir şekilde takip edebilmek için yayın aboneliğine sahip olanların oranı ise yüzde 56.3 oldu. Her 10 beyaz yakalıdan 8’i ise (yüzde 81.6), futbolla ilgili haberleri sosyal medyadan takip ettiğini söylüyor.
#Beyaz YakaTürkiye’deki birçok gayrimenkul yatırımcısı son dönemde gözünü yurtdışına dikti. Hızla artan fiyatlar, kiralara getirilen sınırlama ve vize alma konusunda yaşanan sorunlar yurtdışı alternatifini öne çıkaran etkenler oldu. Sektör temsilcilerine göre geçmiş yıllarda üst gelir grubunun radarında olan yurtdışı alımları artık tabana yayıldı. Orta üst gelir grubundaki beyaz yakalılar ya da KOBİ’ler de artık yurtdışından ev almayı planlıyor.
#GayrimenkulTürkiye’nin 4 yıl sonra mezun olacak 10 milyon beyaz yakalıya iş verecek imkânı olmadığını söyleyen Türkiye Müheahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ara elaman sorununun büyüdüğüne dikkat çekti. Eren, “Artık beyaz yakalılar mavi yakalılardan daha az kazanacak. Mavi yakalılar şantiye şeflerinden daha çok alıyor. Bu da büyük problemleri beraber getiriyor. Eğitim sisteminin gençleri beyaz yakalılığa yönlendirmemesi gerekiyor” dedi.
#Türkiye Müheahhitler BirliğiAlmanya’nın Frankfurt kentinde yaşayan müzisyen ve besteci Fırat Cem Tuncel, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı için bir marş besteledi. Tuncel, “Hedefimiz dünyanın dört bir yanındaki Türkler olarak 100’üncü yılımızda 7’den 77’ye kalbi aynı vatan için çarpan tek yürek olmak" dedi.
#AlmanyaSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiSadece dünyanın en güzel turizm ülkelerinden biri olmayıp aynı zamanda dünyanın en popüler bir başka ülkesine de komşu olmamız bizim şansımız. İnsanlar bir ton yol külfetine katlanıp komşumuza gelirken, bize çoğu yerden yarım saatlik bir feribot yolculuğu kadar uzaklıkta. Yunan adalarından hangisi, kime uygun? Bazıları birden çok denenmiş 5 farklı adadan izlenimler...
#Ada“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#İş Yeri JargonuArtan kiralar, işçilik ücretleri ve işletme giderleri spor salonuna giden vatandaşa kabarık bir fatura olarak geri döndü. Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt işletmecilerin bu giderler karşısında çaresiz kaldıklarını belirtirken spor eğitmeni Umut Durna ise, “Önceden asgari ücretli, beyaz yakalı ve patron aynı salona gelip aynı özel dersleri alabiliyordu. Artık sadece patronlara özel ders satabiliyoruz” diyor.
#Spor“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#Z Kuşağıİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#SağlıkŞimdilerde kariyer koçlarının ve insan kaynakları uzmanlarının sıklıkla değindiği nokta aynı: “Yapay zekâ yüzünden endişeye kapılmak doğal fakat çalışanların durumu nasıl kontrol edebileceklerine odaklanmaları daha hayırlı.” Artık yapay zekâyı kullanmayı bilenlerin zamanı geliyor.
#Umut Fırat Eroğlu