Dünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuGÜNLÜK hayattaki pek çok alışkanlık ve aktivite, vücuttaki çeşitli organları ve sistemleri etkilemektedir. Ciltte yağlanmaya ve diğer sorunlara da yol açan alışkanlıkların başında da sağlıksız beslenme gelmektedir. Yaşamımızı sürdürmek için gerekli bir eylem olan beslenme, cilt yağlanmasını çok büyük bir oranda etkilemektedir. Özellikle öğün hesabı yapmadan; çok tuzlu ve baharatlı besinleri, işlenmiş yağ ve diğer katkı maddelerini bolca bulunduran fast-food tarzı yiyecekleri veya şekerli içecekleri tüketmek cildin aşırı yağlanması için başta gelen nedenlerdendir.
#1Erken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeÖğrenciler için okul zili çaldı. Herkesin sınıfı, öğretmeni, kiminle oturacağı belli ve kitapları, kırtasiye malzemeleri tamamlandı. Artık ders öğrenme zamanı. Günümüzde hayat zorlaşıyor mu, kolaylaşıyor mu diye düşünürken kendi çocukluğuma gittim. İlkokulda herkes okula yürüyerek gider, o yolda güzel sohbetler edilir, ömür boyu sürecek dostlukların temeli atılırdı. Belki bu durumda bir çocuk günde ortalama 3 bin adım atar, okul çıkışı sokakta oynar, fiziksel aktivitesi de daha çok artardı.
#Beslenme ÇantasıT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#MebBelçika'da bu ay sonu açılacak bir restoranın çalışanları; yaşı, boyu, kilosu, cinsiyeti ve günlük haraketliliğine bakarak müşterilerinin ne yemesi gerektiğine karar verecek. Restoranın işletmecileri, amaçlarının, insanları sağlıklı bir tabağın ne olduğu konusunda bilinçli hale getirmek olduğunu söylüyor.
#BelçikaAslında her şey mide rahatsızlığı nedeniyle film setindeki yemekleri yiyememesiyle başlamış. O da sefer tasıyla sete yemek taşıyarak çözüm üretmiş. Menüde kinoadan köfteler, glutensiz kekler yer almış. Tabii bir süre sonra bu ürünler önce yönetmen Neslihan Yeşilyurt’un, sonra da oyuncu Bergüzar Korel’in dikkatini çekmiş.
#İzmirİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#DiyabetUzun süredir kapalı olan okullar eylül ayında açılıyor. Bu süreçte hijyen kurallarını çocuğa öğretmek kadar yapılabilecek en iyi korunmalardan biri de çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilmek. Bu noktada çocuklara mutlaka yaş grubuna göre beslenme eğitimi verilmesi ve hangi besinlerden neden yemeleri ve yememeleri gerektiği anlatılması gerektiğini belirten Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önerilerini paylaştı.
#ÇocukMilyonlarca öğrencinin gözü ara tatilde. Ara tatillerden ilkini geçtiğimiz 2019 yılının kasım ayında yapan milyonlarca öğrenci, şimdi ise nisan ayında yapılması planlanan ara tatile odaklandı. Farklı kademelerden öğrenciler, MEB'in açıkladığı ara tatil takvimini sorguluyor. Peki, Ara tatil ne zaman? Okullar ikinci ara tatile ne zaman girecek?
#Ara Tatil Ne Zaman?Öğrenci ve öğretmenler için farklı aktivitelerin uygulandığı ara tatillerden ilki geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Şimdi ise ikinci ara tatil olarak planlanan nisan ara tatili bekleniyor. Peki, ikinci ara tatil ne zaman? Nisan ara tatili ne zaman?
#İkinci Ara Tatil Ne Zaman?İlkokul öğrencileri, yılda 32 saatlik bir eğitimle, beslenme ve fiziksel aktivitenin temel prensiplerini öğreniyor. Gıda konusunda pozitif bir yaklaşım geliştiren öğrenciler bu eğitimle yeme ve içme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması konusunda tavsiyeler alıyor.
#MebTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "Makarnanın uzun süre muhafaza edilebilmesi, çeşitliliği, kolayca hazırlanması, lezzeti, besleyici ve ekonomik bir gıda maddesi olması nedeniyle dünyada ve ülkemizde tüketimi günden güne artmaktadır" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiÜlkemizde artan psikiyatrik bozukluklar ve antidepresan kullanımı dikkat çekerken, ABD’de her 4 kişiden birinin ruhsal bozukluğu olduğu, on kişiden birinin antidepresan ilaç kullandığı ve ruhsal bozuklukların temelinde modern yaşam tarzının olduğu açıklan
#Modern Yaşam15-16 Mart’ta İstanbul’da çocuk sağlığı ve beslenmesi temalı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Programda, ‘Tamamlayıcı Beslenme’, ‘Psikolog Gözüyle Beslenme Tedavisinde Çocuğa ve Aileye Yaklaşım’, ‘Dünyada ve Türkiye’de Beslenme Eğitimi Programları’, ‘Çocukluk Çağı Obezitesinde Beslenme Tedavisi’ konuları ele alınacak.
#İstanbul Kültür ÜniversitesiÇocuk sağlığının korunmasında vitaminler önemli bir yer tutuyor. Çocuğun beslenme alışkanlıklarını düzenleyen annelerin en büyük endişesi ise çocukların iştahsız olması ve vitamin alımının yetersiz kalması. Özellikle çocuklarının daha fazla yemek yemelerini isteyen anneler bazen komşu ve arkadaş tavsiyesiyle aldıkları vitaminleri verebiliyor. Oysa vitaminlerin doktor kontrolünde, muayene ve bazı tetkikler sonucu alınması gerekiyor.
#VitaminPsikolojik terapi yöntemiyle kilo verebileceğinizi biliyor muydunuz? Türkiye'de bu yöntemi uygulayan sayılı uzmanlardan biri olan Merve Öz, "Yöntem, beyni değiştirmeyi hedefliyor. Kişiler herhangi bir yemek listesine bağlı kalmadan tabak oluşturmayı öğreniyor" dedi.
#Bilişsel Davranışçı Terapi