Gıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBebeklerde alerji çeşitleri görülebilmektedir. Bebeklerde hangi alerjilerin görülebileceği konusunda bilinçlenmek ve bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu nedenler sizde bebeklerde alerji çeşitlerini öğrenebilir, bebeğinizde bu belirtiler meydana geldiğinde, nasıl davranılması gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde alerji çeşitleri nelerdir? Bebeklerde hangi alerji türleri görülür tüm detaylarıyla derledik.
#Bebeklerde AlerjiGünümüzde sağlıklı bir yaşama kavuşmak için doğru besinleri tüketmek çok önemlidir. Özellikle de bu besinlerin gaz yapıp yapmadıkları çok merak edilir. Mandalina yemek gaz yapar mı diye merak ediliyor. Mandalina yemek gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde ve bebeklerde) tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Okulöncesi eğitimi, önemi ve gerekliliği günden güne daha iyi anlaşılan bir eğitim devresidir. Geçmiş yıllarda okulöncesi döneme atfedilen anlam sadece ilkokula hazırlık ile sınırlıyken, günümüzde bu anlayış önemli ölçüde değişmeye başlamıştır. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, çocuklarını anaokuluna göndermeye karar veren aileler için anaokulu seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
#AnaokuluSizce de yeni nesil daha önceki jenerasyonlara göre çok daha uzun boylu değil mi? Ergenlik çağındaki çocukları görünce 'acaba anne babası da bu kadar uzun mu' ya da 'ne yiyip içiyorlar da bu kadar uzun boylu oluyorlar' diye düşünmeden edemiyor insan. Peki, insanların boyu neden bu kadar uzadı? Boyların bu kadar uzamasında sağlıklı beslenme ne kadar önemli? Boylar daha ne kadar uzayacak?
#Çocuk BeslenmesiEmilim bozuklukları ve sindirim bozuklukları yetersiz besin alımına (malnütrisyon) yol açar. Sindirim ve emilim bozuklukları, genellikle enflamatuar barsak hastalığı, kısa barsak sendromu ve pankreas yetmezliği gibi, geniş bir hastalık yelpazesi sonucunda meydana gelir. Kısa barsak sendromu verilen bu hastalık, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Emilim nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Zeytin bir ağacın meyvesidir. Özellikle mükemmel sağlıklı yağ, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Pek çok yönden sağlıklı olan zeytin genellikle acılığından dolayı taze yenmemektedir. Genel olarak zeytinler sertleştirilir, ferment edilir ve sıkıştırılarak yağı elde edilmektedir. Faka bazı kişilerin vücudu zeytine alerjik reaksiyon göstermektedir. Peki zeytin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zeytin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Zeytin AlerjisiAntep fıstığı alerjisi oldukça fazla rastlanılan alerji türleri arasında yer almaktadır. Antep fıstığı yendiği zaman ciltte bazı sorunlar meydana gelir. Siz de Antep fıstığı yediğiniz de rahatsızlık duyuyorsanız alerjiniz olabilir. Antep fıstığı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Antep fıstığı alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? Antep fıstığı alerjisi hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Antep Fıstığı AlerjisiGeçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde en merak edilen rahatsızlıklardan biri. Bu hastalık kişilerde farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bağırsaktaki geçirgenliğin artması da vücutta çeşitli rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor. Peki geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi...
#Geçirgen Bağırsak SendromuBesin alerjileri, günlük beslenmeyi etkileyen büyük bir faktördür. Son araştırmalar, besin alerjisi olan çocukların diğer çocuklardan daha küçük olduğunu göstermiştir. Araştırmalar ayrıca ikiden fazla yiyeceğe alerjisi olan çocukların yalnızca bir veya iki yiyeceğe alerjisi olan çocuklardan daha küçük olduğunu gösterir.
#SağlıkÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
#Dr. Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
#Besin AlerjisiNeslihan Atagül'ün diziyi bırakmasına neden olan geçirgen bağırsak sendromu hastalığı gündemde yer alıyor. Ünlü oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromu hastalığına yakalandığı açıklandı. Atagül'ün Sefirin Kızı dizisinden ayrılacağını da duyurmasının ardından araştırmalar hızlandı. Bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulmasının sebep olduğu geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında kronik yorgunluk, aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri yer alabiliyor. İşte, Neslihan Atagül'ün hastalığı beçirgen bağırsak sendromu ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler...
#Geçirgen Bağırsak Sendromu BelirtiYumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekYumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.
#BebekBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekBebeklere ek gıdayla tanıştırmak aileler için heyecanlı bir serüvendir. Ancak bebeğinizin bağışıklık ve sindirim sistemi anne sütü dışındaki yeni başlanacak besinlere karşı alerjik reaksiyon verebilir. Peki, bebeklerde alerjiye neden olabilecek yiyecekler hangileridir ve alerjik süreç önlenebilir mi?
#BebekKuruyemiş alerjisi, en yaygın olan besin alerjisi türlerinden biridir. Belirtileri çok kısa sürelerde ortaya çıkan kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi etkileri olabilir. Besin alerjileri neticesinde gerçekleşen alerjik şokların en yaygın sebebi de kuruyemiş alerjileri. Kuruyemişi yemek kuruyemiş alerjisi için tek sebep değil. Çok küçük bir kuruyemiş parçasının solunması bile alerjiye sebep olabilir.
#Kuruyemiş AlerjisiKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) ,akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) ve trombositler (pıhtılaşma ile ilgili hücreler) olarak üçe ayırmaktayız. Alyuvarların içerisinde hemoglobin denilen protein ile dokularımızın ihtiyacı olan oksijen akciğerden hücrelerimize taşınırken dokulardan biriken karbondioksit ise hücrelerden akciğere taşınarak vücuttan atılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur.
#Kansızlıkİnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
#İnek Sütü Protein AlerjisiÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars