Salgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiKur'an-ı Kerim'de hayvanların zekatı ile ilgili olarak açıkça belirtilen bir ayet bulunmamaktadır. Ancak "Onların mallarından sadaka (zekât) al..." (et-Tevbe 9/103) ayetinden hayvanların zekatının da verilmesi gerektiği düşünülebilmektedir. Koyunların, sığırların, develerin ve atların zekatı nasıl hesaplanır ve verilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hayvanların Zekatıİbiza Adası, İspanya'ya bağlı olan takım adalar içerisinde yer alır. Burada eğlence hayatı oldukça gelişmiştir. Birbirinden güzel plajları ve alışveriş alanları ile de en çok tercih edilen turistik alanlardan biri olmuştur. İbiza adası nerede ve nasıl gidilir? İşte İbiza Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler.
Mısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirAydın Büyükşehir Belediyesi, dövizle birlikte artan yem fiyatlarından dolayı zor durumda kalan küçük ölçekli aile işletmeleri için harekete geçti. Belediye, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan Ege Yem aracılığıyla, 5 baş ve daha az büyükbaş hayvanı olan 737 Aydınlı üreticiye 3 bin 50 çuval besi ve süt yemi hibe etti.
#GazetehaberleriTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) son verilerine göre, Türkiye'nin koyun sütü üretiminde dünya birincisi olduğunu, keçi sütü üretiminde ise 6'ncı sırada yer aldığını bildirdi.
#Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez BirliğiKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Ender SaraçKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Tülay DemirTürkiye’nin sahip olduğu doğal imkân ve zenginlikleriyle dünyadaki en şanslı ülkelerden biri olduğunu belirten İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Tarımsal işletmeler hâlâ küçük ve dağınık halde. Hayvancılıkta ölçek sorunu var. Et tüketimin yüzde 90’ı sığır eti. Küçükbaş hayvan tüketimi kokusundan dolayı çok azaldı. Bazı uygulamalarla bu etin kokusuz olması sağlanırsa denge küçükbaşa döndürülebilir” dedi.
#GazetehaberleriTARİŞ’ten devraldıkları bilgi birikimi ve beşeri sermaye ile girdikleri tarım bankacılığı alanında DenizBank olarak oyunu değiştiren kurum olduklarını ifade eden DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “DenizBank olarak ayrı bir önem verdiğimiz tarım sektörü, üzerine titrediğimiz ve her ayrıntısına büyük bir titizlikle odaklandığımız bir sektör. Her ürün grubu, hatta her tarımsal ürün kendine özgü dinamiklere ve çok değişken nakit akışına sahip. Şu anda ülkemizde üretilen ve ekonomik değeri olan 300’den fazla tarımsal ürüne finansal destek sağlıyoruz. Bu ürünler kendi içinde kredi ihtiyacı, nakit akışı, gelir elde etme ve ödeme gücüne kavuşma sıklığı gibi birçok alanda birbirinden ayrılıyor. Buna dikkat etmeksizin uygulanan bir finansman yöntemi ile rasyonel bir faaliyeti bile ödeme güçlüğüne sokabilirsiniz” dedi.
#TARİŞGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelesi (TDİOSB) sayısının artırılması ve ülke geneline yaygınlaştırılması amacıyla çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, “Yeni yatırımcılara da üretim yerleri sağlanmasıyla beraber hayvan varlığımızın TDİOSB’ler eliyle daha da artırılmasını amaçlıyoruz” dedi.
#TarımGümüşhane’nin Kelkit ilçesinde, Kelkit Doğan Besi İşletmeleri’nin (Kelkit Besi) sahip olduğu besi hayvanlarının yem ihtiyacı, ziraat faaliyetinde bulunmak isteyen Kelkitli çiftçilerle yürütülecek proje ile karşılanacak. Kelkit Besi, çiftçilere istenilen özelliklere uygun üretim yapmaları koşuluyla, yaklaşık 1 milyon metrekare ektirecek. Kelkit Besi, bu tarlalardan elde edilecek 4 bin ton ürünün tamamı için alım garantisi verdi.
#Gazetehaberleri