Çatışmaların uzun süreli yıpratma savaşına döndüğü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hayat hızla normalleşiyor. Savaşın yarattığı yıkımı bir an için geride bırakmaya çalışan Kiev halkı, restoranları, kafe ve barları dolduruyor. İşte keder, yas, özlem, gülme, ağlama ve kucaklaşma gibi hayata dair birçok duyguyu an an yaşayan Kiev'lilerin hikâyesi...
#Rusya-Ukrayna SavaşıFransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.
#PandemiDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsDünya koronavirüs salgınının gölgesinde ikinci bir yılı geride bırakırken bu yıl bir çok ülke yeni yıla yine Kovid kısıtlamaları altında girdi. Avrupa'da bir çok ülkede yılbaşı kutlamalarında maske ve sosyal mesafe unutulurken yasakları sıkı sıkıya uygulayan kentlerde hüzünlü bir manzara hakimdi.
#AvrupaDünya koronavirüs salgınının gölgesinde ikinci bir yılı geride bırakırken bu yıl bir çok ülke yeni yıla yine Kovid kısıtlamaları altında girdi. Avrupa'da bir çok ülkede yılbaşı kutlamalarında maske ve sosyal mesafe unutulurken yasakları sıkı sıkıya uygulayan kentlerde hüzünlü bir manzara hakimdi.
#AVRUPAAlmanya’nın Bavyera, Berlin ve Saarland eyaletleri, vakaların azalması nedeniyle gelecek hafta başından itibaren okullarda maske zorunluluğunu kaldıracağını açıkladı. Öğrenciler isterlerse korunma amaçlı maske takmaya devam edebilecek. Diğer bazı eyaletlerin de benzer kararlar almak üzere konuyu incelediği duyuruldu.
#AlmanyaKoronavirüs kısıtlamalarının büyük bir bölümü yarın sona eriyor. AVM’leri doldurmaya devam edecek, restoran veya kafelerde saatlerce sohbet edecek miyiz? Sinema, tiyatro ve konserlere koşacak mıyız? Tokalaşma, sarılma, kucaklaşma, el öpme gibi alışkanlıklarımız rafa mı kalkacak? Bilim kurulu üyesinden öğrenciye, turizmciden emekliye; 19-81 yaş aralığındaki 100 kişiye eski alışkanlıklarını devam ettirip ettirmeyeceklerini sorduk.
#GazetehaberleriBatıların ‘utanç duvarı’, Doğuluların ‘faşizme geçit yok duvarı’ olarak niteledikleri Doğu Berlin ile Batı Berlin’i birbirinden ayıran ‘Berlin Duvarı’, 13 Ağustos 1961’de örüldü. Hem de o dönemin Doğu Almanya olarak bilinen Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) Devlet Başkanı Walter Ulbricht, 15 Haziran 1961’de düzenlediği bir basın toplantısında, bir soru üzerine, “Kimsenin bir duvar örme niyeti yok” dediği halde.
#Avrupadan HaberlerHer şey tamamen kontrolümüzde. Sadece Çin’den gelen bir kişide görüldü (22 Ocak 2020). Çin’den gelen bu şeyi hemen hemen devre dışı bıraktık. (2 Şubat 2020). Nisan ayında sona ereceğe benziyor. Sıcaklar başlayınca mucizevi bir biçimde def olup gidecek. (10 Şubat 2020). 15 vaka var. Birkaç gün içinde bunu sıfıra düşüreceğiz. (26 Şubat 2020).
#Avrupadan HaberlerHem devlet hem de istihbarat birimleri tarafından görmezden gelinen, failleri aramak yerine ‘döner cinayetleri’, ‘mafya hesaplası’ olarak nitelendirilip ‘Almanya’nın sağ gözü kör’ dedirten, davası bile yıllarca süren Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü.
#Avrupadan HaberlerTürklere yönelik ilk ırkçı saldırı tarihi 1 Ocak 1981’e uzanıyor. İlk kurban ise Seydi Battal Koparan. 1969 yılında Almanya’ya gelen Seydi Battal Koparan, 5 çocuğu ve eşiyle Baden Württemberg Eyaleti’nin Ludwigsburg kentine bağlı Gündelsbach’ta yaşıyordu. 45 yaşındaki Koparan, 1980’i 1981’e bağlayan yılbaşı gecesi eve dönmeyen engelli oğlunu aramaya çıktı.
#Anne Frank20’li yaşlar sorumluluğun ve hayat telaşının en az olduğu, bireyselliğin keyfinin en güzel çıkarıldığı yaşlar. Bu dönemde tek dert, bütün derslerden geçmeyi hayatın tadını çıkarırken başarmak. Bolca seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve farklı deneyimler yaşamak için de en uygun zaman 20’li yaşlar. Sonuçta gezmeye en çok zaman ayırabileceğin dönem. Bu yaşlarda yapılan seyahatlerde yaşanan heyecan ve alınan keyif unutulmaz oluyor. Zaten bazı destinasyonlar da 20’li yaşlara ayrıca hitap ediyor. O yüzden 30 yaşınıza gelmeden hâlâ 20’lerin keyfini sürerken mutlaka görmeniz gereken yerleri listeledik.
#20Li Yaşlarda Görülmesi Gereken YerlerABD’nin Almanya’dan ısrarla istediği terör örgütü üyesi Adem Yılmaz, 11 yıllık hapis cezasından sonra Türkiye’ye sınır dışı edildi. ABD’nin Berlin Büyükelçisi, “Çok tehlikeli bir teröristin ısrarla istememize rağmen bize verilmemesi, derin hayal kırıklığı yaşattı” dedi.
#Adem YılmazBeş sezonda İstanbul’un kültür sanat üssü haline gelen Zorlu PSM’de yeni sezon başlıyor. Altıncı sezon takviminin perde arkasını Genel Müdür Murat Abbas’tan dinledik. Haberler heyecan verici, artık hedef kendi prodüksiyonlarıyla dünyaya açılmak...
#MURAT AbbasMabel Matiz’in 23 şarkılık “Maya”sı; tarzıyla, tavrıyla, sözüyle, nakış gibi işlenmiş melez müziğiyle üzerine uzun uzun konuşmalık, sindire sindire dinlemelik bir albüm. Mabel’le hem albümü hem de aşklarını, değişimini, şeffaflığını konuştuk, dertleştik. İşte o konuşma balonlarından geriye kalanlar...
#Onur BaştürkYılbaşı yaklaşıyor… Bu yazıyı okurken kafanızda kararsızlık bulutları dolanıyorsa, bir yerlere gitmek istiyor ama bulamıyorsanız ve “Zaten vaktimiz az şimdi plan yapılmaz” diye düşünüyorsanız hepsini çözecek bir önerim var: Atina. Gitmesi kolay, yemekleri lezzetli, birçok Avrupa kentine nispeten hesaplı ve hepsinin ötesinde sıcak, samimi, bizden…
#AtinaGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridTwitter’da 30 Ocak’ta başlıktaki mesajı paylaştı Büşra Ün. Mesaja iliştirdiği fotoğraflardan biri daha bebekken kanserle mücadele ettiği bir anı, diğeri hayat mücadelesinde geldiği noktayı gösteriyordu. Ün, şimdi Türkiye’yi temsil eden başarılı bir sporcu. Son olarak Litvanya’daki Paralimpik Tenis Turnuvası’ndan kupayla döndü. Sosyal medyada da engellilerin sesine ses veren Büşra Ün, “8 yıldır sponsor arayışım sürüyor. Bunun artık profesyonel bir düzene oturması lazım” diyor.
#Paralimpik OlimpiyatlarBir şehrin sizi ne kadar ağırlayabileceğini düşünüyorsunuz? Söz konusu Berlin ise cevap ‘365 gün 24 saat’. Bu şehirde tarihten sanata, gece hayatından spora her şeyi, her an bulmak mümkün. Berlin’de geçirdiğim üç gün ‘Berlin’i keşfetmek’ denen büyülü filmin fragmanı gibiydi.
#Seyahat