Oslo, doğal güzellikleri, sakinliği ve soğuğu ile merek uyandıran, oradaki huzuru görmek için bile olsa gidilip görülmesi gereken bir yer. Oslo-Bergen hattında ise durum farksız. Muhteşem manzaralar eşliğinde yapılan bu tren yolculuğu insanın içini açıyor ve fotoğraf makinesini elinden düşürememesine sebep oluyor. İşte Oslo-Bergen tren yolculuğu…
#OsloFlam Treni, Norveç’te Myrdal-Flam kentleri arasında çalışıyor. Bu demiryolu Lonely Planet ile National Geographic tarafından dünyanın en güzel trenle geçilen güzergâhları arasında gösteriliyor. Maceraya başlamak için Bergen’e gidiyor ve o meşhur yeşil trene biniyoruz. Yol boyunca bize muhteşem bir manzara eşlik ediyor.
#SeyahatNedim Saban’la çocukken küçük bir kurnazlıkla başladığı oyunculuğu, hahambaşı torunu olmayı ve bir dönemin efsane TV programları “Dr. Stress” ve “Saklambaç”ı konuştuk. Meğer “Saklambaç” yarışmacılarının verdikleri o ilginç cevapları da kendisi yazarmış: “Saklambaç, yaratıcılığın sınırsız olduğu bir işti. Ama ‘Bir bulut olsam yağmur olup senin üzerine dökülmek isterim’ diyecek kadar özgür değildi 90’ların gençliği...”
#Serenay SarıkayaNedim Saban’la çocukken küçük bir kurnazlıkla başladığı oyunculuğu, hahambaşı torunu olmayı ve bir dönemin efsane TV programları “Dr. Stress” ve “Saklambaç”ı konuştuk. Meğer “Saklambaç” yarışmacılarının verdikleri o ilginç cevapları da kendisi yazarmış: “Saklambaç, yaratıcılığın sınırsız olduğu bir işti. Ama ‘Bir bulut olsam yağmur olup senin üzerine dökülmek isterim’ diyecek kadar özgür değildi 90’ların gençliği...”
#Nedim Sabanİkilemli soruların bu haftaki konuğu müzisyen Jehan Barbur. Müzik, çocukluğundan beri hayatında vardı ama babası konservatuvara gitmesine izin vermedi. Sahnelerde müzik yaparken ilk albümü için Bülent Ortaçgil’in onu ikna etmesi gerekti. Sonrası malum: Onu canlı dinlemeyenlerin bile deyişiyle: Kadife sesli bir antidepresan... Şimdiyse yeni single’ı “Güzel Şeyler Var” ile gündemde.
#Jehan BarburNorveç, kimileri için kuzey ışıkları, kimileri için birbirinden güzel yürüyüş rotaları ve kamp alanları, kimileri içinse dillere destan güzellikteki fiyortlarıyla hayalleri süsleyen ülkelerin başında geliyor. Fiyordları keşfetmenin en güzel yolu ise keyifli bir gemi yolculuğu. Norveç’te dolu dolu dokuz günlük bir seyahat planı yaptım. Tren, otobüs, gemi ve zaman zaman botla çok güzel yerler keşfettim. Kalbimin de bir parçasını Norveç’te bıraktım.
#Dünyanın En Güzel FiyordlarıBayramla birlikte sıcaklar daha da insafa gelecek. Türkiye’nin yazlık mekanlarında en güzel günler başlıyor. Onun için kısa da olsa bu tatili değerlendirmekte yarar var. Tatili sadece denize girmekle kısıtlamayın. İzleyeceğiniz ilginç rotalar da yaşam pilinizi şarj etmenize yardımcı olacaktır.
Son 10 yılda Karayipler’den Antarktika’ya, Norveç Fiyordları’ndan Yeni Zelanda’ya tüm kruvaziyer rotalarında 100 civarında yolculuk yaptım. Hatta geçen ay tüm dünyanın konuştuğu Costa Concordia’yla bile Akdeniz’de 10 tura çıktım. Kaptanı Francseco Schettino’yla sohbet ettim, fotoğraf çektirdim. Farklı coğrafyaları keşfederken Türk gezginlere yararlı olabilecek notlar aldım. İşte en popüler kruvaziyer rotaları ve önerilerim...
Bir süre önce yine bir Trans-Sibirya yolculuğu yaptım. Yaklaşık 100 yıldır yüreklerde ve beyinlerde izi taşınan destansı bir yolculuk. Ulan Bator yolu da dahil edilirse tam 10 bin 650 kilometrelik bir tur. Dünyanın yaklaşık üçte birini, sekiz farklı saat dilimini geçiş... Uçsuz bucaksız Orta Asya bozkırları, stepler, Sibirya taygaları arasında, Habarovsk’un vahşi ortamından Moğolistan’ın derinliklerine, olağanüstü doğa harikası Baykal Gölü’nden Asya ile Avrupa’yı ayıran Ural Dağları’na “hayatınızın gezisi”.
Duygu Kutluay (29) farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seviyor. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirmesine karşın farklı bir meslek seçti. Uzun süredir kültürlerarası öğrenci, gönüllü ve öğretmen değişim programlarını yürüten AFS Türkiye’de çalışıyor. Şimdiye kadar Avrupa, Amerika ve Asya’da pek çok şehri gezdi. Yüksek lisans öğrenimini Almanya’nın göl kenarı şehirlerinden Konstanz’da tamamladı. İki yıl yaşadığı kenti anlatan Kutluay “Kışın ülkenin en ılıman iklimine sahip şehridir” diyor.
Kuzey ülkelerinde 25 Mayıs’tan sonra havalar kararmaz. Geceler ağustos sonuna kadar yarı aydınlık geçer. 22 Haziran’da güneş gökyüzünde 19 saat kalıp yılın rekorunu kırar. Beyaz Geceler’de İskandinav ülkelerini günü doyasıya yaşamanın coşkusu sarar. Doğa büyülü bir hal alır. Şehirlerde şölenler, festivaller düzenlenir. Beyaz Geceler’i yaşayacağınız en güzel bölgeler Kopenhag, Bergen ve Norveç fiyortları.
50 yaşından sonra gezginliğe başlayan Efser Kurtcebe’nin (75) Uzakdoğu’da gezmediği ülke yok. Çin, Kore, Japonya, Filipinler, Taylan, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı dolaşmış. Amerika kıtasını güneyden kuzeye geçmiş. Avrupa’nın tamamını birkaç kere turlamış. Sonra kuzeye doğru çıkmış. Rusya’yı, Polonya’yı, Litvanya’yı gezmiş.