Hükümetin üç yıllık yol haritasına yazmadığı imar rantından vaz mı geçildi? Hürriyet’in sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hayır vazgeçmedik. Belediyeler Yasa Taslağında duruyor. Ancak oranları yeniledik. Her belediye orana kendisi karar verecek. İstanbul’dan alınacak rant vergisi ile Sivas’ınki aynı olmayacak” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları Düzenlemesi5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuTasarruf paketi bu hafta Meclis’te görüşülecek. Geçen cuma günü TBMM’ye sunulan 32 maddelik yasa teklifiyle, taşıt kanunda yer alan taşıtların ekonomiye kazandırılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bu araçların tasfiyesi ve satışı ile ilgili özel bir yetki veriliyor. Taşıt satışı ihale yasasından muaf olacak.
#İhaleÖnümüzdeki ay sokak hayvanlarıyla alakalı Meclis’e gelmesi beklenen taslak kanun teklifi hayvanseverleri ayaklandırdı. Uyutarak, ilaç verme yöntemiyle köpeklerin öldürülmesini öneren teklifi Hayvan Hakları Konfederasyonu’na sorduk. Federasyon çözümün, kısırlaştırmak ve rehabilitasyon olduğunun altını çiziyor.
#KöpekÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Bakan Özhaseki "Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" diyerek sahillerde tarama yaptırıldığını ve tüm kaçak yapıların tespit edilip yıkılacağını duyurdu. Ayrıca Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yıl sonuna kadar 200 bin konut teslim edileceğini de açıkladı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Özhaseki'nin gündeminde kentsel dönüşüm vardı. İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Bizim, çok hızlı bir şekilde İstanbul'u yenilememiz, dönüştürmemiz lazım" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki CNN Türk ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin olarak "Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye birşeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki CNN Türk ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin olarak "Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye birşeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda bazı belediyelerin yeteri kadar emek vermediğini belirterek, "Düğünlere gitmek kolay, cenazelere gitmek kolay, sokaklarda gezmek kolay. Ne yazık ki bazı belediye başkanı arkadaşlarımız deprem kapısına geldiği halde kımıldamadan bir polemik konusuyla bu işi götürmekte de devam ediyor. Bu da işin en üzücü tarafı" dedi.
#Mehmet Özhaseki6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel Dönüşümİstanbul’da ilk etapta 600 bin, toplamda 1.5 milyon riskli konutun yenilenmesi için yol haritası hazırlandı. Riskli evlerde yaşayan vatandaşların taşınması için belirlenen rezerv alanlara 350 bin konutun yapılacağını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “İstanbul için özel birim kurarak, hızlı biçimde düşündüklerimizi yapmamız gerekiyor. Altı-sekiz ay içinde inşaatlara başlarız” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle ilgili tartışmalar devam ediyor. Çiftçiler, barolar, çevre platformları ve odalar dava hazırlığına başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ülkenin enerji ihtiyacına dikkat çekerek, zeytin ağaçlarının kesilmeyeceğini, aynı büyüklükteki bir başka alana taşınacağını duyurdu.
#Zeytin AğaçlarıGökdelenlere olanak sağlayan ‘kat serbest’ hakkı mevzuattan çıkarılırken, kentlerin ‘siluetinin’ korunması yasal hüküm oldu. Belediyeler, mevcut planlarda serbest olarak belirlenmiş yükseklikleri 1 Temmuz 2021’e kadar düzeltecek. Kaçak yapının cezası, değerine göre her bölgede farklı olacak. Bayburt’ta birim başına örneğin 10 lira uygulanan ceza, Maslak’ta aynı birimde 900 liraya çıkacak.
#Gazetehaberi