AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Fırat Kalkan’ı Zeytin Dalı gibi harekatlar çok güçlü bir şekilde yapılmasaydı birtakım siyasi projeler, bölgenin haritasını değiştirmek isteyen birtakım karar çerçevesinde sınırlarımızı da yakınlarında birtakım teröristan devletçiklerinin kurdurulmaya çalışıldığını biliyoruz. Bunların arkasındaki olanakları da biliyoruz. Dolayısıyla bunlara şimdiye kadar müsaade etmedik. Bundan sonrasında da müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Ömer ÇelikSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiBilim insanları, iklim değişikliğinin selleri tetikleyen aşırı yağış olasılığını artırdığını ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceğini ortaya koydu. Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi'nin 12-15 Temmuz tarihlerinde iklim değişikliğinin Batı Avrupa'da yaşanan sellere etkisini analiz eden çalışmasına göre, küresel sıcaklık artışı selleri tetikleyen şiddetli yağış olaylarını 1,2 ila 9 kat daha olası hale getirdi.
#SelSon yıllarda tüm dünyada oldukça ekstrem hava olayları meydana geliyor. Bazı uzmanlar söz konusu sıra dışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe duyuyor. İklim kriziyle mücadelede ortaya çıkarılan modellemeler gerçekte yaşanılanların gerisinde mi kalıyor? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#İklim KriziÇin, Japonya, Hindistan, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Türkiye ve daha sayısız ülke... Son yıllarda hatta sadece içinde bulunduğumuz bir ayda dünyanın her yerinden rekor sıcaklık haberleri, sel ve heyelan felaketleriyle ilgili son dakika gelişmeleri almaya devam ediyoruz. Peki bunun nedeni gerçekte ne? Ve daha da önemlisi bilim dünyası bu duruma nasıl çözüm önerileri sunuyor? Hepsi bu haberin detaylarında...
#İklim KriziÖnce Almanya'yı sonra da Belçika'yı vuran görülmemiş sel felaketinde can kayıpları her geçen saatte artmaya devam ediyor. Son dakika gelişmesine göre evleri, yolları, köprüleri yıkan korkunç trajedide hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya'da 133'e yükseldi. Avrupa'da şiddetli yağış ve sellerde hayatını kaybeden toplam kişi sayısı da 153 oldu. Binden fazla kişiden ise hala haber alınamıyor.
#ALMANYAAlmanya’nın batısı ve Belçika çarşamba gecesinden beri sel ve heyelana teslim oldu. Almanya’da can kaybı 106’ya çıktı, 1.300 kişi hâlâ kayıp. Belçika’da da can kaybı 23’e yükseldi. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, felaketle ilgili iklim değişikliğine işaret etti.
#GazetehaberleriBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Kuzey’den bir serin hava dalgası gelirse ki gözüküyor, Ağustos ayında Karadeniz ve Marmara’da kuvvetli yağışlar, süper hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor'' dedi. Tek, daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’de sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkacağını söyledi.
#İstanbulBasın çıkan haberler 'Milli yas nedir, hangi durumlarda ilan edilir?' gibi soruları yeniden gündeme taşıdı. 11 Eylül saldırıları kurbanları için Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Kanada, Fransa, Hırvatistan, Güney Kore, Japonya, Çin, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Arnavutluk, Vietnam, Birleşik Krallık ve İrlanda'da milli yas ilan edilmişti. Peki ülkemizde de örnekli olan milli yas nedir, milli yas ilan edilen durumlar hangileri?
#Milli YasMilli yas veya bir diğer adıyla ulusal yas, Türkiye'de dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı nedeniyle yeniden gündeme geldi. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır. Peki, Milli yas nedir? Bugünlerde neden bayraklar yarıya indirilir? İşte, detaylar!
#Milli Yasİsrail alevlerle boğuşmayı sürdürürken, Başbakan Netanyahu yardıma koşan Ankara’ya bir kez daha teşekkür etti: “Bu, büyük bir övgüye layık bir adım. Kararı Erdoğan’ın şahsen aldığını biliyorum. İsrail, Türk çabalarını takdir ettiğini göstermek için uygun bir yol bulacaktır.”
Biz her dara düştüğümüzde ilk yardım elini uzatan fakir ülkenin şefkatli insanları bugün çaresiz. 4 milyon kişi evsiz kaldı. Toplam 8 milyon insan bir yudum suya, bir lokma ekmeğe muhtaç. Evet, Pakistan... Bizden yardım elimizi uzatmamızı bekliyor. Dünya ajanslarından Pakistan'la ilgili geçilen fotoğrafların yarıdan fazlasında büyük küçük, güçlü güçsüz milyonların elleri var ön planda. Kimi dağıtılmaya çalışılan suyu, kimi bir somunu kapmaya çalışıyor. Yani "ele güne muhtaçlar"... Fotoğraflara iyice bakın. "Adam sen de" demeyin. "Bugün Cumartesi, zaten sıcak" hiç demeyin. Hadi, bir şeyler yapalım...
250.000 kişinin yaşadığı KKTC’de 27 sendika Türkiye’ye hakarette, saldırıda, aşağılamada birbiriyle yarışmaya başladı. Ekonomisi olmayan, üretimi bulunmayan KKTC’de ücretler TC’nin 2-3 katı yüksektir. Haftada sadece 10-18 saat derse girerek AB ülkelerinin tümündeki eğitimcilerden fazla maaş alan eğitimcilerin sendikaları kışkırtıcılıkta önde gitmektedir.