Bebeklerin uyku düzenini etkilediği için diş çıkarma dönemleri bazı ebeveynler için endişe verici olabiliyor. Bebeklerin 6 aylıktan 2 yaşına kadar karşılaştığı uyku sorunlarının diş çıkarma döneminden kaynaklandığı düşünülüyor. Peki, ebeveynler arasındaki bu yaygın inanışın gerçeklik payı nedir? Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerde diş çıkarma dönemine ilişkin ebeveynlere önemli önerilerde bulunuyor.
#BebekHer bebeğin uyku ihtiyacı ay ay farklılık gösterir. Bebeğinizin uyku işaretlerini gözlemleyerek bebeğiniz için ideal uyku düzenini rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzeni hakkında ebeveynlere rehber olabilecek bilgileri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'ndan öğrendik.
#Bebeklerde Uykusuzluk Nasıl GiderilirAnne adayları ya da yeni ebeveyn olanlar bebek gelişimi ile ilgili bilgilere sahip olmak için sık sık araştırma yapıyor. Anne ve babaların bebeklerle ilgili en fazla merak ettiği konulardan birini de görme yetisi oluşturuyor. Yeni doğan bebekler, belli bir gelişim süresine geldiklerinde görme duyusunu tamamlamaya başlıyor. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?Yeni doğan bebeklerin ne zaman görmeye başladığı, evlat sahibi olan anne babaların gündemindeki konular arasında yer alıyor. Doğumdan belirli bir süre sonra gelişen görme yetisi, yeni doğan bebekler için en çok merak edilen hususlar arasında yer almaktadır. Peki, bebekler tam manasıyla ne zaman görmeye başlar? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#BebeklerBebek bekleyen anne adayları yada yeni anne olmuş kadınlar, yeni doğan bebek gelişimi ile ilgili sıklıkla araştırma yapıyor. Bu konulardan birini de bebeklerin görme duyusu ve bebeklerin görme zamanıyla ilgili araştırmalar oluşturuyor. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri bilinir ama buna gerçek anlamda “görme” demek mümkün değildir. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte, bebeklerde ay ay görme gelişimi ile ilgili bilgiler.
#Bebeklernezamangörür?Sıkı bir uyku eğitimi 4. aydan önce tavsiye edilmiyor. Ancak dördüncü aya kadar bebek dünyaya çok hızlı adapte olduğu için bazı uyku alışkanlıkları geliştirebilir. Sağlıklı ve düzenli bir alışkanlık geliştirmesi konusunda bebeğinize destek olabilirsiniz.
#Bebeklerin UykusuBebekler ne zaman görmeye başlar sorusunun yanıtı çocuk sahibi vatandaşlar tarafından büyük bir merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Göz Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Pınar Aydın, bebeklerin görmesiyle ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verdi. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar?
#Bebekler Ne Zaman Görmeye BaşlarBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteAilenin en minik üyesi için uygun bezi seçmek onun rahatı ve mutluluğu için çok önemli… Dolayısıyla bez seçimi de hassas bir konu olarak öne çıkıyor. Peki ona gün içinde anne kucağı rahatlığında hissettirecek bebek bezini seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Haydi gelin uygun cevapları beraber bulalım!
#Sponsorlu İçerikYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 3 aylık bebek ne kadar uyur, 3 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 3 aylık bebek kilosu, 3 aylık bebek bakımı, 3 aylık bebek aşısı, 3 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 3. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremBebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.
#BebeklerdeHamileliğin başlarında yaşanan bazı belirtiler bebeğin erkek ya da kız olacağına dair işaretler verir. Her ne kadar doğru çıksa da bilim tarafından onaylanmamıştır ve bu işaretlerin çoğu kocakarı masallarıdır. Peki, Hamilelikte erkek bebek uyku yapar mı detayları ile derledik.
Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek Ağlaması