Parmak emme durumu; çocuklarda herhangi bir patolojik etmen olmadan 4 yaşına dek görülen bir davranış şeklinde tanımlanabilir. Bebekler için emme refleksi doğumdan hemen sonra başlamaktadır. Emme davranışının asıl amacı, beslenmedir. Daha sonra alışkanlık durumuna dönüşmesi olağandır. Bu dönem içerisinde bebekler parmak emerek haz alır. Bu durum çocukluğa kadar sürebilmektedir. Peki çocuklarda parmak emme davranışı neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte detaylar.
#ÇocukPlastik ürünlerin ucuz, hafif, esnek, dayanıklı, pratik ve kullanışlı olması endüstriyel alanda kullanımının oldukça popüler olmasını sağlamıştır. Plastik materyalli ürünler hayatımızın her alanını çevrelerken özellikle son 60-70 yıl içerisinde üretimleri katlanarak artmaktadır. Öyle ki bazı bilim insanları yaşadığımız dönemi “plastik çağ” olarak dahi isimlendirmektedirler. Plastik ürünlerde gerek malzemenin direncini artırmak gerekse farklı ve istenilen özellikte ürün üretmek amacıyla birçok değişik kimyevi madde ve ağır metaller (bisfeno A, kurşun, bakır, kadimiyum vb.) gibi katkı maddelerinin kullanıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra belki daha önemli olan mikroplastiklerin yapılarından dolayı yüzeylerinde çok değişik kalıcı organik kirleticileri emerek taşıyabilmeleridir.
#Bebek GelişimiDünyaya gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren ihtiyacımız olan en temel duygu güven duygusudur. Yaşamın ilk iki yılında anne ile çocuk arasında kurulan bağ onun gelecek yıllarının sağlıklı olması için atılan en önemli temeldir.
#Güvenli BağlanmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsviçre’de düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’nda yaptığı konuşmada ''Sığınmacılar için bütçemizden harcadığımız rakam 40 milyar doları aştı. Dışarıdan gelen yardım ise son derece sınırlı. Avrupa’dan halen ikinci 3 milyar için herhangi bir ses yok'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBebeklerin ayak gelişiminin 2 yaşına kadar sürdüğünü belirten Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan, erken yaşta ayakkabı giydirilmemesi uyarısında bulundu. Akalan, "Bebeklerin ayak tabanının tam ortasında 2 yaşına kadar bir yağ (adipoz) dokusu bulunur, bu doku daha sonra yavaş yavaş azalır. Bu nedenle çocuğunuza 2 yaşına kadar özel ayakkabılar giydirmeyin" dedi.
#Doğru AyakkabıSon zamanlara kadar emzirmenin annenin ağrıları üzerine bir etki oluşturup oluşturmadığı bilinmemekteydi. Yeni yapılan araştırmalara göre sezaryen ameliyatı ile dünyaya gelen bebeklerini en az 2 ay süre ile emziren annelerde, 2 aydan daha az süre boyunca emziren annelere göre kalıcı ağrı yaşama ihtimali üç kat daha az olmaktadır. Burada anne, bebeğin yaşamına destek olurken kendisi de ağrılara karşı bedenini korumaya almaktadır.
#Emzirmenin FaydalarıBebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Şebnem Öğredik Çavuşoğlu ile 10 Nisan’da 4. sü düzenlenecek olan zirvenin detaylarını konuştuk.
#İlk 1000 GünHeyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ancak yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Endişe etmeyin ama hemen sağlık kuruluşuna başvurun zira bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bebeklerde SarılıkSıcak ve nemli geçen yaz ayları, neredeyse tüm bireyleri etkisi altına alıyor. Gebelik süreçleri yaz aylarına denk gelen anne adayları ise yükselen hava sıcaklıkları ve artan nem oranı nedeniyle birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Bilhassa bulantı, kusma, aşırı terleme sebepli sıvı kaybı, yorgunluk, halsizlik ve el-ayaklarda şişme gibi problemlerle karşılaşan hamileler, yaz döneminde bir hayli zorlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yaren Tuba Bektaş, anne adaylarına yaz döneminde rahat bir hamilelik geçirebilmeleri için önerilerde bulunuyor.
#Yaz HamilesiOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#BursaAdana'da ultrason sonuçlarına bakarak erkek bebekleri olacağını söyledikleri ailenin kucağına bir kız bebek veren, ardından kan grubunun anne-babanın kanı ile uyuşmadığını söyleyen doktorlar, Aslankeser ailesine çifte şok yaşattı. Anne, bağlandığı bebeği kaybetme korkusu ile DNA testine yanaşmayarak çocuğu da alarak evi terk etti. Aile, savcılığa şikayet dilekçesi verdi, Valilik konuyla ilgili soruşturma başlattı.
#Adana