Güncelleme Tarihi:
Son zamanlarda yapılan çalışmalar anne sütünde sağlıklı dozda yararlı mikroplar bulunduğunu gösterdi. Barsakta bulunan stafilokok, streptokok, laktik asit bakterileri anne sütünde de tespit edildi.
Bakterilerin ilk saptanmasında annenin cildinden temasla bulaşma olduğu düşünüldü. Ancak daha sonra çeşitli deneysel çalışmalar bu mikropların annenin barsağından meme dokusuna taşındığını ve memenin içerisinden süt ile bebeğe aktarıldığı anlaşıldı. Dünyaya gözlerini yeni açan bebeğin, anne sütünden aldığı ve barsağının içini döşeyen “yararlı mikroplar” sayesinde zararlı mikroplara karşı korunduğu gösterildi.
16 kadının süt incelemelerinde yüzlerce farklı bakteri örneğine rastlandı. Özellikle 9 mikrop örneği her kadının sütünde ortak olarak tespit edildi. Bunların insan barsağında normalde yaşayan ve bizim “yararlı mikroplar” dediğimiz diğer saldırgan mikroplara ve çeşitli kanser ve romatizmal hastalıklara karşı bizi koruyan mikrop grubu olduğu görüldü.
Peki, bu mikroplar anne sütüne nasıl ulaştı?
Annenin barsağında bulunan mikropların aslında bağışıklık sisteminin yabancıyı tanımlamak için kullandığı “dendritik hücreler” tarafından alınarak lenf dokusuna taşındığını ve buradan da annenin meme dokusuna getirildiği görüldü.
Bugüne dek bebeklerin vücuduna giren mikropların çoğunun doğum sırasında anne vajinasından, cildinden veya emzirme sırasında meme ucunun etrafındaki deriden alındığı zannediliyordu. Bir mikrobun taşınmasına bağışıklık sisteminin ön ayak olması alışılmış bir kavram değildi. Annenin barsak florasının bebeğe ulaşması için anne sütünün bir aracı olduğu bilinmemekteydi. Anne sütünün bilinmeyen yeni bir özelliği ve yararlı mikropların ne kadar gerekli olduğu konusunda da yeni bir ipucu daha ortaya çıkmış oldu.
Kaynak: wageningenacademic.metapress.com/content/ytg4800743h6752r/fulltext.pdf
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Prof. Dr. Elif Dağlı