ALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc Nedirİnsan vücudunda gerekli olan bazı asitler bulunur. Folik asit ise bunlardan birisidir. Genellikle folik asit pek çok kişi tarafından merak edilir. Folik asidin düşük veya yüksek olması durumunda insan vücudunda bazı rahatsızlıklar görülmesine sebep olur. Peki Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtilerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Folik Asit NedirDemir eksikliğinin yol açtığı sorunlarla baş etmenin en temel yöntemlerinden birisi de beslenmenizde demir bakımından zengin olan gıdaları tüketmekten geçer. Demir, kanda bulunan oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğu için vücut için en vazgeçilmez minerallerden birisidir. Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#Demir EksikliğiÜlkemizde pek çok ebeveyn kalp atış hızının ve kendi nabzının dakikada 60 ila 100 atışta olması gerektiğini de bilir. Çocuklarınızın aslında tipik olarak daha yüksek bir nabız hızına sahip olmalarına da şaşırabilirsiniz. Çocuklarda kalp atışı hızı kaç olmalı sizler için derledik.
Boynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakHamilelik döneminde B12 takviyesi almanın önemine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu dönemde günlük B12 vitamin ihtiyacının yaklaşık 3 mikrogram olması gerektiğinin altını çizdi, "Annede gebelikte B12 eksikliği varsa, bebek de eksik depoyla dünyaya gelir" dedi.
#B12 EksikliğiSağlıklı beslenmek çocukların hem gelişimini hem de okuldaki başarısını büyük ölçüde etkiliyor. Yeterli ve zengin beslenemeyen çocuklarda kansızlık ortaya çıkıyor buna bağlı olarak da çocuğun okul başarısı olumsuz etkileniyor. Çocuklarda kansızlığın önemli sorunlara neden olabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Ersin Sarı hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Kansızlık TedavisiŞişmanlığın hamile kalmayı olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Emine Barın, "Fazla kilo, yumurtalık fonksiyonlarına ve yumurtlamaya zarar vererek anne adayının gebe kalmasını engeller. Bu nedenle kadınlara doktor kontrolüyle kilo verip gebe kalmalarını öneriyoruz" dedi.
#ŞişmanlıkDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimÇocuklarda iştahsızlık yüzünden zorla yemek yedirme bazen ters tepebilir. Yemek yesin diye zorlamak, kandırmak onun için daha zarar verici olabilir. Peki, çocuğunuzu hem çağın vebası obeziteden koruyup hem de sağlıklı beslenmesini sağlamak mümkün mü?
#YemekSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Merhaba, 2 yaşındaki kızım beslenmesiyle ilgili çok sıkıntı yaşıyorum. Çok az yemek yiyor, bazen yediklerini çıkarıyor. İlk başlarda ciddi bir şey olduğunu düşünmedim ama son dönemde kilo da kaybetti. Büyümesi geriledi. Bunun için nasıl bir tedavi izlemem gerekiyor, bebeğimin iştahını nasıl açabilirim? Çeşitli farklı gıdalarla iştahını açmak istiyorum.