Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaBebekler, doğdukları andan itibaren yaklaşık olarak 10 farklı büyüme atağı geçirir. Bu ataklar ise, genellikle 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75'inci haftalarda gerçekleşir. Atak hesaplama ise, bebek atak takvimi ve bebek atak haftası hesaplama aracı ile kolaylıkla hesaplanabilir. Atak hesaplama nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#BebekErkeklerde Meme Küçültme (Jinekomasti), operasyondan sorumlu Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah tarafından gerçekleştirilmektedir. Genellikle bebeklik ve ergenlik döneminde rastlanılan ancak herhangi bir dönemde görülebilecek bu hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme küçültme işlemi nasıl yapılır? Güncel ortalama fiyatlar nelerdir detayları ile derledik.
#JinekomastiPersentil; büyüme eğrisi demektir. Çocuğun sağlık değerlendirmelerinde en önemli kriterlerden birisi de gelişme ve büyümenin takibidir. Büyümenin izlenmesinde önem verilen 3 farklı ölçüt vardır. Bunlar ise; kilo, boy ve baş çevresidir. Perstentil nedir, nasıl hesaplanır ve normal değerleri nelerdir? Sizler için merak edilen detayları derledik.
Bebeklerde keskin idrar kokusu, ebeveynleri tedirgin etmek ile birlikte bazı kontrollerin yapılmasının önemini ortaya koymaktadır. Bebeklerin belirli dönemlerde idrar ve katı dışkılarında uzman hekimler tarafından gerekli tahlillerin yapılması önemlidir. Bebeklerde keskin idrar kokusu neden olur? Bebeklerde keskin idrar kokusu neyin belirtisi olabilir detayları ile derledik.
#Bebeklerde Keskin İdrar KokusuMısır unu, toz halinde bir şekle sahip olan ve mısırın ince bir şekilde öğütüp elde edilen bir un çeşidi olarak bilinir. Hamur işi gibi işlerde kullanım özelliği sağlamaktadır. Sağlık açısından pek çok yararı bulunan mısır unu, yetişkin ya da bebeklerin yemeklerinde kullanabileceği bir üründür. Beyaz una göre daha faydalı ve daha az kaloriye sahiptir. Dolayısıyla daha sağlıklıdır. Peki, mısır unu kalorisi çok olan bir un mudur? Mısır unu yetişkinlerde ve bebeklerde kiloya neden olur mu? Mısır unu kilo aldırır mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBağırsaklar yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz yapılardan biridir. Burada oluşacak herhangi bir sorun yaşam standartlarını birden aşağı çekecektir. Bundan dolayı bağırsakta oluşan bir sorun durumunda insanlar ciddi huzursuzluk ve rahatsızlık hissetmektedir. Haliyle bu yapıda bir sorun yaşamamak için neler yapılabilir bilgisine ulaşılmak istenmektedir. Bunlar içinde önemli görülen bir sorun ise bağırsak tembelliği hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkÜlkemizde her 1000 bebekten 1 tanesinde Anensefali rahatsızlığı görülüyor. Bu rahatsızlıklar birlikte bebeklerde çok ciddi anomaliler meydana gelebiliyor. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeklerin beyin organlarının gelişmemesi nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık sıkça araştırılıyor. Anensefali nedir, neden olur sizler için derledik.
Kas güçsüzlüğü olarak bilinen Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına son dönemlerde ülkemizde de sık rastlanılmaya başlandı. Birçok çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan SMA hastalığı, hareket sinir hücrelerinde meydana gelen problemlerden kaynaklı ortaya çıkıyor. Peki, SMA hastalığı nedir ve neden olur? İşte, SMA hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler.
#Sma Hastalığıİsterseniz uzman olun isterseniz yepyeni bir ebeveyn, bebeğinizin bezini değişirken bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bazı bebekler bezlerinin değişilmesinden nefret ederler, bu sebeple ebeveynleri de strese sokabilir. Bebeğinizin bezini değişme durumundaki kaosu en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. İşte bazıları…
#Bebek Bezi Nasıl DeğişirBaşta bağışıklık sistemi olmak üzere genel vücut sağlığında hayati öneme sahip D vitaminine ilişkin uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, D vitamini eksikliğinin diyabeti tetiklediğini belirterek, “D vitamininin bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, kalp damar sağlığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlandı. Astım hastaları açısından da D vitamini düzeyleri önemlidir. Bazı çalışmalarda D vitamini hem astım gelişiminde hem de tedavisinde önemli bir faktör olarak görülür” dedi.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, D vitamini eksikliğinin diyabeti tetiklediğini belirterek, “D vitamininin bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, kalp damar sağlığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlandı. Astım hastaları açısından da D vitamini düzeyleri önemlidir. Bazı çalışmalarda D vitamini hem astım gelişiminde hem de tedavisinde önemli bir faktör olarak görülür” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanMeningokok bakterisinin Türkiye'de her yıl 100 binde 3 ila 4 oranında menenjit ya da meningokoksemi denilen ağır bir hastalık tablosu oluşturduğunu vurgulayan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 24 Nisan Dünya Menenjit Günü vesilesiyle önemli bilgiler paylaştı.
#MenenjitAlmanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi’nden Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım öğretim üyesi ve Kronobiyoloji Araştırmacısı Doç. Dr. Soyhan Bağcı, kapalı ortamda kalan bütün risk grubundaki insanların “Kafası karışık vücut sendromu” riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina kadar vücudun direnci için 24 saatlik ritminin korunmasının da şart olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bağcı, “Elimizdeki bilimsel veriler net bir şekilde gösteriyor ki, virüsle etkili savaşabilmek için her yaş grubu öğlen vakitlerinde en az 1 saat güneş ışığı almalıdır. Alınan izolasyon önlemlerinin doğuracağı bu tür riskler için de acil tedbirler gerekiyor” dedi.
#BursaGözlük kullanmak göz numarasını ilerletir… Gözdeki ışık çakmaları zamanla düzelir… Bebeklerde göz sulanması doğal bir durum… Toplumda sıkça duyulan bu cümleler göz sağlığımız hakkında doğru sanılan yanlış bilgilerden sadece bazıları. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Sübay doğru sanılan en yaygın 10 yanlış bilgiyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#GözVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#SağlıkVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeBaharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
#Çocuk