Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde atak hızı ve büyüme evresi nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

Atak hesaplama nasıl yapılır Bebeklerde atak hızı ve büyüme evresi nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 21:19

Bebekler, doğdukları andan itibaren yaklaşık olarak 10 farklı büyüme atağı geçirir. Bu ataklar ise, genellikle 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75'inci haftalarda gerçekleşir. Atak hesaplama ise, bebek atak takvimi ve bebek atak haftası hesaplama aracı ile kolaylıkla hesaplanabilir. Atak hesaplama nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Bebeklerin, bedensel ve zihinsel olarak gelişimlerinin daha da arttığı döneme büyüme atağı aşı verilir. Bu süre zarfında daha fazla meme emmek, kucakta kalmak ya da daha az uyumak isteyebilirler.

 Atak Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Atak haftası, bebeğin 40 haftayı tamamlayarak doğduğu günden itibaren hesaplanır. Bu nedenle de zamanından daha erken doğan bebeklerin atak haftaları hesaplanırken; 40 haftayı tamamlayacak bir şekilde, doğum haftasına eklenmesi gerekir. Örneğin, 37. haftada doğan bir bebeğin, 5. hafta büyüme atağı ise, dünyaya geldiği 8. haftaya denk gelir.

 Bebeğiniz normal gelişimini devam ettirirken, bir anda farklı davranışlar sergilemeye başladıysa paniklemenize de gerek kalmaz. Bu beklenmedik davranışlar ise, büyüme atağı geçirdiğinin bir göstergesi olabilir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde Atak Hızı ve Büyüme Evresi Nasıl Hesaplanır?

 Bebeklerin, bedensel ve zihinsel olarak gelişimlerinin daha da arttığı döneme ise, büyüme atağı adı verilir. Bu süre içinde daha fazla meme emmek, kucakta kalmak ya da daha az uyumak da isteyebilirler. Atak süreçleri son bulduğunda bebekler yeni bir yetenek kazanabilir ve bunun sonucunda da yeni duygu durumları içine girebilirler.

 Atak dönemlerinde ise, bebeğinize olabildiğince daha çok temas ederek ve rutinlerinin aynı şekilde devam etmesini sağlayarak ona destek olabilirsiniz. Bir bebek, 2 yaşına gelene kadar toplamda 10 adet atak geçirir.

 Ataklar ise, genellikle 2 ile 4 gün arasında sürer. Atakların özellikleri de aydan aya göre farklılık gösterir. Bebeğin büyüme atakları ise, bebeğin 40 haftayı doldurarak doğduğu günden başlanarak hesaplanmaya başlanır. Bebeğinizin 40. haftanın tamamlandığı yani normal bit şekilde doğması gereken tarihi gün/ay/yıl şeklinde seçerek daha sonra da hesapla butonuna basmanız gerekir.

 Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?

 Bebekler, doğdukları ilk günden başlayarak ilk bir yıl içinde doğum ağırlıklarının 3 katından daha fazlasına ulaşırlar. Boyları ise, 1.5 - 2 kat kadar uzar. Fiziki olarak gelişim göstermelerinin yanında yürüme ve konuşma becerilerini de öğrenmeye başlar. Bebeklerin ise, bazı dönemlerde huy değiştirdiği sıkça gözlemlenir.

Haberin Devamı

 Bu değişim ne kadar geçici olsa bile iştahının artması ya da kesilmesi, ağlama krizlerine girmesi, çok az ya da fazla uyuması gibi dönemlerde bebekler çeşitli ilerlemeler ve sıçramalar kat eder. Tüm bunların hepsine ise, büyüme atağı ismi verilir.

 Bebekler, doğdukları günden itibaren yaklaşık olarak 10 farklı büyüme atağı geçirirler. Bu ataklar ise, genellikle 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75'inci haftalarda gerçekleşir. Geceleri sık ağlama, uyanma, gündüz uyuma, sürekli acıkma, kucak isteme ya da tersine acıkmama gibi belirtiler bebeklerin büyüme atağı yaşadığının da bir belirtisidir. Her bir büyüme atağı ise, yaklaşık olarak 2 - 7 gün boyunca devam eder.

Haberin Devamı

 Bu ataklarda ise ebeveynler; bebekleri için güzel masajlar, egzersizler ve oyunlar düzenlemek, bebekleri yavaş yavaş yere alıştırmaya başlamak gibi çok farklı aktiviteler de ayarlayabilirler.

 Büyüme Ataklarında Neler Olur?

 Büyüme atakları her bebekte farklı bir şekilde meydana gelir. Büyüme ataklarının belirtileri ise şunlardır;

Sürekli iştahının kesilmesi ya da acıkması yani bebeğin beslenme düzeninde bozukluk yaşanması,

Sıkça kucak istemesi, anlamsız, keyfinin kaçması ve huysuz davranışlarda bulunması yani anne ya da babaya aşırı düşkün olması,

Gece sık sık uyanması, uyuma süresinin artması ve gündüz az uyuması gibi bebeğin uyku düzeninde bozukluk yaşanması

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!