Temel bebek bakımı hakkında her şey!

Güncelleme Tarihi:

Temel bebek bakımı hakkında her şey
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 10:00

Bebeğinize bakmak için yeterli bilgilere sahip misiniz?

Haberin Devamı

BEZ KULLANIMI

Ne sıklıkla bez değiştirilmelidir?

Bebek bezinin günde ortalama 6-7 kez değiştirilmesi gerekir. Bebekler yeni doğduğu zaman sık kaka yaptıklarından daha fazla kontrol edilmesi gerekmektedir. Bebekler bez değiştirilmediği zaman rahatsızlıklarından dolayı aksi ve huysuz olabilirler. Altı temiz olan bebekler her daim daha rahat olur ve en önemlisi daha az pişik sorunu yaşar.


Bez değişiminde nelere dikkat edilmeli?

Bir yetişkine göre bebek cildi büyük oranla daha hassastır. Özellikle yeni doğan bebeklerin cildinin tahriş olma olasılığı daha fazladır, bu yüzden anne ve babanın daha dikkatli olması gerekir. Bez değiştirirken kullanılan ürünlerde kimyasal madde, renk ve koku veren sentetik madde, tahriş ve alerji yapan koruyucu maddelerin bulunmamasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle bebeğinizin altını temizlerken en uygun görülen temizlik malzemesi kaynamış ılıtılmış pamuktur. Islak mendillerle silmektense bebeğinizin poposunu su altında yıkamak daha hijyenik bir davranış olur. Bebeğinizin bezini değiştirirken kirli bezi çıkardıktan sonra bebeğin cildini temizlemeyi unutmayın. Bebek büyüdükçe bez değiştirmek daha zor olacağından bebeğinizi bez değişim masasında oyalayacak oyuncaklar bulundurun.

Temel bebek bakımı hakkında her şey

Kız bebeklerin bezi nasıl değiştirilmeli?

Bebeğinizin altını silerken ön taraftan arkaya doğru silmek daha doğrudur. Bu şekilde genital bölge daha hijyenik kalmış olur. Doğum sonrası kızınızın genital bölgesinde kan ya da akıntı görmek sizi korkutmamalıdır, bu kızınızın doğumdan sonraki hormonal değişimlere uyum sağladığı anlamına gelmektedir.

Erkek bebeklerin bezi nasıl değiştirilmeli?

Bebeğinizin altını silerken önden arkaya doğru silin. Eğer oğlunuzu sünnet ettirmediyseniz bez değiştirirken sünnet derisine dikkat etmeniz gerekir.

Pişik neden olur?

  • Bebeğin cildi ıslak kalırsa,
  • Sindirim enzimleri ile kaka birbirine karıştığı zaman ortaya çıkan amonyaktan dolayı,
  • Bebeğin bezinin sert dokulu olması ya da bez bölgesinin sürtünmesi kaynaklı bebeğiniz pişik olur.

Pişiği engellemenin yolları nelerdir?

  • Bezi sık sık değiştirmek.
  • Bez seçiminde süper emici bez tercih etmek.
  • Islağa karşı koruma için bebeğinizin poposuna vazelin ya da çinko oksit krem sürmek

BEBEK MAMASI

Bebek maması nasıl hazırlanmalıdır?

Bebek için en temel besin kaynağı anne sütü olarak kabul edilse de anne sütünün eksik olduğu durumlarda ya da bebeğin ek besin ile beslenmeye ihtiyaç duyduğu evrede bebek diyetinin besin değeri yüksek mamalarla desteklenmesi gerekir. Bebeğin sağlığı bu evrede çok önemlidir ve mamaların yoğunluğu veya içeriğinin yanlış hazırlanması bebekler için aksi durumlar ortaya çıkartabilir. Bu sebeple bebeğinize mama hazırlarken üzerinde verilen hazırlama talimatlarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı temel kurallar şunlardır:

  • İlk olarak biberonu en az 10, biberon kapağı ve emzikleri 5 dakika kaynatarak sterilize edin.
  • Mama için kullanılacak suyu mikroptan arındırmak amaçlı mutlaka en az 15 dakika kaynatın.
  • Mamayı 30 cc suya bir ölçek miktarında atın ve karıştırın. Bebeğe fazla besin vermek amaçlı mamanın ölçüsünü arttırmayın, bu bebeğinizde ishal ve ateşe yol açabilir.
  • Biberonun emziğinin deliğinin bebeğiniz için uygun olup olmadığından emin olun eğer delik fazla genişse mama bebeğinizin boğazına kaçabilir, fazla dar olursa da mamayı emmekte güçlük çeker.
  • Mamayı bir seferde günlük olarak hazırlayıp öğünlere ayırabilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz.

   

Temel bebek bakımı hakkında her şey
   

Mama yedirirken nelere dikkat edilmelidir?

  • Bebek gelişirken öğün sayısı giderek azalar. Bebekler doğumdan sonra bir haftalık dönemde 6 ile 10, 1 hafta ile 1 aylık arası 6 ile 8, 1-3 aylıkken 5 ile 6, 3-7 aylıkken 4 ile 5, 7-9 aylıkken 3 ile 4, 9 aylık ile bir yaş arası dönemde 3 öğün beslenirler.
  • Bir bebek yaşına göre mamayı 5 ile 30 dakika arasında yer.
  • Mamanın ısısını her zaman iyi ayarlamak gerekir. Mama buzdolabından çıktıysa sıcak su dolu bir kapta ısıtın, yeni hazırlandı ise ılınması için bir süre bekleyin.
  • Bebeğinize yedirmeden önce mamadan ufak bir parça elinize dökerek sıcaklığını kontrol edin.
  • Bebek mama yerken yarı dik pozisyona oturmalı ve annenin kolundan destek almalıdır. Mamayı yatar pozisyonda yedirmeye çalışmak sakıncalıdır çünkü yemek bebeğin akciğerlerine kaçabilir.
  • Biberonun açısı ise bebeğin ağzına daima mama gelecek şekilde hafif açılı olmalıdır. 

GAZ SANCISI

Bebeklerde gaz genellikle geğirmek, karın şişliği, kramplar ve ağlama ile kendini gösterebilir. Çoğu zaman önemli bir hastalık belirtisi değildir. Günde 14 ila 23 defa gaz çıkarmak hem erişkinler hem de çocuklar için normal karşılanır.

Gaz neden olur?

Gaz genellikle hava yutmaktan veya alınmış olan gıdanın yeterince parçalanıp hazmedilememesinden ortaya çıkabilir. Çocuklar ağladıkları sırada fazla hava yutarlar ve daha fazla gaz oluştururlar. Gaz oluşmasında özellikle yiyeceklerin katkısı önemlidir. Meyvelerin ve meyve sularının içinde “sorbitol” denilen şeker alkolü bulunur. Bebek bunları yeterince hazmedemediği için gaz oluşturabilir. Aynı şekilde tahıllar (fasulye, bezelye, mercimek) ve sebzeler de (lahana, brokoli, karnabahar) hazmı zor gıdalar olduğundan gazı artırır.

 

Temel bebek bakımı hakkında her şey
 

Bebeğin gazı olduğu nasıl anlaşılır?

  • Bebeklerin hepsi ağlar ancak gaz sancısı olan bebeklerde üç saatten fazla süren ve akşam saatlerinde artan ağama nöbetleri görülür.
  • Bebek son derece huzursuzdur, ellerini yumruk yapar, bacaklarını karnına doğru çeker, kızarır ve gaz çıkarır.
  • Eller ve ayaklar soğuktur.
  • Karın hafif bombedir.
  • Bu durum haftada 3-4 kere tekrar eder.

Gaz sancısına nasıl engel olunur?

Gaz sancısını dindirmenin birkaç yolu vardır öncelikle kucağınıza alıp pışpışlayarak sırtını sıvazlamayı deneyin. Emzirmek ya da araba ile gezdirmek de bebeğinizin gazını çıkarmasına yardım edecek yöntemler olabilir. Bunun yanında elektrik süpürgesi, saç kurutma makinası gibi mekanik eşyalarda bebeğinizi rahatlatacaktır. Bazı bebeklere ise doktor kontrolü ve bilgisi dahilinde ilaç da verilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!