Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeAğırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#BebekDevam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkÖnemli sağlık sorunlarından biri olarak asfiksi merak edilen sorunlar içerisinde geliyor. Farklı yaşlardan insanı etkileme özelliğine sahip olan bu hastalık, nefes alıp verme konusunda ciddi bir problem ortaya çıkarmaktadır. Peki, Asfiksi nedir? Tıpta ne anlama gelir? Yeni doğan asfiksi kriterleri ve tanısı hakkında detayları derledik.
#SözlükGöbek fıtığı oldukça fazla rastlanılmakta olan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Göbek fıtığı görülen kişilerin ise bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri bilinmektedir. Göbek fıtığı kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde ve yetişkinlerde göbek fıtığı kendiliğinden iyileşir mi? Göbek fıtığı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
Vücudun farklı bölgelerinde yaşanan fıtık son dönemlerin rahatsızlıkları içerisinde gelmektedir. Özellikle günlük yaşamda önemli oranda sekteye uğratan ciddi hastalıklar arasında bulunur. Peki, fıtık kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde ve yetişkinlerde kasık fıtığı kendiliğinden iyileşir mi tüm detayları ile derledik.
Yıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıErzurum'da Erdem çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü Bedir Akça (3), süt içip uyuduktan sonra kusması sonucu boğuldu. Bu tür vakaların sıkça görüldüğünü belirten Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kara, çocukların yemekten en az 2 saat sonra uyutulması gerektiğini söyledi.
#Bedir AkçaBebeklerin sırtüstü yatmasının ani ölüm riskini azalttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, “Bebekler gece olsun, gündüz olsun, yatağına her zaman sırtüstü yatırılmalı. Saygın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları derneklerinin ortak görüşüne göre sırtüstü yatmak ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltan en güvenli pozisyondur” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, bu durumun hafife alınmaması gerektiğin, belirtti, önemli bilgiler verdi.
#İyot EksikliğiÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında" dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekBebeklerin ilk yaz tatili deneyimi onlar için stresli de olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, küçük bebeklerde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı ve “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir. Maksimum koruma vadeden 50+ faktörlü ürünlerde daha fazla kimyasal var” dedi.
#BebekYeni tip koronavirüs salgını sürecinde normalleşme dönemine geçilmesiyle iç hat uçuşlarının yeniden başladığı hava yolu taşımacılığında yeni tedbirler uygulamaya konuluyor. Kovid-19 salgını nedeniyle mart ayında durdurulan ve 1 Haziran itibarıyla iç hat uçuşlarının başladığı hava yolu taşımacılığında, uluslararası süreçler de göz önünde tutularak kararlar hayata geçiriliyor.
#SemptomYeni normalleşme sürecinde servislerde, spor salonlarında ve sosyete pazarlarında salgına karşı alınan kurallara yeni düzenlemeler geldi. Buna göre, işçi servislerine biniş en arka sıradan başlayacak ve çapraz şekilde devam edecek. Spor salonlarında, yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken maske zorunluluğunda değişikliğe gidildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberde ayrıca pazarlara ilişkin düzenlemeler de dikkat çekti.
#GüncellemeBebeklerde alerji, özellikle ilk bir yıl içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Vücudun bağışıklık sisteminin, yabancı madde olarak algıladığı uyaranlar olan toz, hayvan tüyü ve kepeği, sigara dumanı, besinler, ot, çimen, polenlere karşı olan aşırı tepkileri alerjiye yol açabilir. Bebeklerde şiddetli ağlama, kaşıntı ve kızarıkla kendini belli eden alerjiler hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'na sorduk.
#Bebeklerde Alerjiye Ne İyi GelirBaharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
#Çocuk