Güncelleme Tarihi:
Göbek fıtığı genel olarak bebeklerde görülmekte olan bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtığı ise genel olarak 1 yaşına gelene kadar kendiliğinden kapanmaktadır. Yetişkinlerde görülmekte olan göbek fıtığının ise artan şikayetlere ve fıtıkta boğulma meydana gelmesine bağlı olarak acil cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir.
Göbek Fıtığı Kendiliğinden Geçer mi?
Genel olarak yaşanılan sağlık sorunlarında hastalığın tedavisi yerine kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Göbek fıtığının bulunması ise genel olarak kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Göbek fıtığının genel olarak kadınlarda görülmekte olan bir hastalık olduğunu söylemek de mümkündür. Göbek fıtığı, arın içeriğinin göbek deliğinin yakınındaki bölgelerde karın kaslarının arasından dışarı çıkması ile meydana gelmektedir.
Göbek fıtığının teşhis edilebilmesi için fiziki muayene yapılması gerekmektedir. Fıtıkta boğulma olması durumunda ise şiddetli rahatsızlıklar ile hastaneye başvurulduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Göbek fıtığının geçmesi için tedavisinin yapılması oldukça önemlidir. Göbek fıtığı ameliyatı olunmaması durumunda ise çeşitli bulguların görülmesi ve sürecin zorlaşması da olası sonuçlar arasında yer almaktadır.
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Göbek Fıtığı Kendiliğinden İyileşir mi?
Bebeklerde ve yetişkinlerde göbek fıtığının tedavi süreci farklılık gösterebilmektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtığının özellikle ilk iki yaş içerisinde herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşeceğini söylemek mümkündür. Çok nadir de olsa 5 yaşına kadar göbek fıtığının kendiliğinden iyileşeceği söylenebilir.
Çocukların 4 yaşına girmesiyle birlikte kapanmayan göbek fıtığının cerrahi müdahale ile iyileşmesi gerektiğini söylemek de mümkündür. Yetişkinlerde ise göbek fıtığının tek tedavisinin ameliyat olduğu söylenebilir. Göbek fıtığının tedavi edilmemesi durumunda ise çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade edilebilir. Fıtık tedavisi için uygulanabilecek olan iki farklı yöntem bulunmaktadır. Tedavi için açık ya da laparoskopik müdahale uygulanması gerekmektedir.
Göbek fıtığının tedavi edilmesi için başlangıç aşamasında müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Başlangıç aşamasında uygulanan cerrahi müdahale de alınacak olan sonucun başarı oranının daha yüksek olduğunu söylemek de mümkündür. Göbek fıtığının cerrahi müdahale dışında başka bir tedavisinin olmadığı bilinmektedir. Tedavi edilmeyen göbek fıtığının ise zaman içerisinde büyüklüklerinin artacağını söylemek mümkündür.