bebeklerde haberleri sayfasında bebeklerde hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3947 bebeklerde haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne ve babalar için en önemli durumlardan birisi bebeklerin sağlığıdır. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler yürüteç kullanmanın bebeklere olan etkilerini ve ne zaman kullanılmaya başlandığını sıklıkla araştırmaktadır. Peki, bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır? Sizlere bebeklerde yürüteç kullanımı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeÖzellikle söz konusu vücut ısısı olduğu zaman bebekler için bu durum önemli bir yere sahiptir. Belli bir derecede olması gereken bu aralık, bebeğin sağlıklı olup olmadığı noktasında etkin bir bilgi sağlar. Peki, bebeklerde vücut ısısı kaç derece olmalı? Yeni doğan bebeklerde uyurken ve uyanıkken vücut sıcaklığı değerleri üzerine detaylar.
#YenidoğanBirtakım hastalıklar neticesinde viral enfeksiyon bebeklerde görülen yaygın durumlardan biridir. Özellikle bu rahatsızlıklar konusunda belirtileri dikkat etmek ve buna göre önlem almak önemli bir yer taşır. Peki bebeklerde viral enfeksiyon nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebekte viral enfeksiyon ne zaman geçer ayrıntıları ile derledik.
#Virel EnfeksiyonBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeBebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.
#BebeklerdeTuvalet eğitimi hem ebeveynler hem de çocuklar için çok önemli ve zamanında verilmesi gereken bir eğitimdir. Ebeveynler ise, çocuklarına tuvalet eğitimi verirken bazı önemli konulara dikkat etmelidir. Bunların başında ise dikkat, sabır ve çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Bebeklerde tuvalet eğitimi ne zaman ve kaç aylıkken başlar sizler için derledik.
#Tuvalet EğitimiSon haftalarda çocuklar yüksek ateşle yanıyor, yetişkinler ise halsizlikten neredeyse ayakta duramıyor. Kimi “grip oldum” deyip geçiyor, kimi “midem bozuldu” sanıyor. Oysa çoğumuzun yakalandığı şey aslında aynı: Influenza B. Genellikle Influenza A ile anılan grip vakaları bu kez biraz daha sessiz ama etkili gelen bir kardeşle karşımızda... Peki neden bu kadar arttı, nasıl tanıyacağız, nasıl korunacağız?
#SağlıkAdana'nın Seyhan ilçesinde, 4 ay önce dünyaya gelen bebeklerinin topuk kanının alınmasını reddeden Murat Ç. (40) hakkında, Sağlık Bakanlığı'nın şikayeti sonrası başlatılan soruşturma tamamlandı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Aile hukukundan kaynaklı yükümlülüğü ihlal' suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmada Murat Ç. hakkında takipsizlik kararı verirken, 'Genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun şekilde verilen topuk kanı alınmasına ilişkin emre aykırı hareket etmek'ten Sağlık Müdürlüğü tarafından idari para ceza uygulanmasına hükmetti.
#Adanaİki yaşındaki Juwan, oldukça sağlıklı bir bebekti. Bir gün tanıdık bir yetişkin tarafından öpüldü ve ondan sonra hayatı sonsuza kadar değişti. Kendisini öpen yetişkinden virüs kapan bebek, görme yetisini kaybetti. Peki basit bir öpücük nasıl bir bebeğin hayatıyla oynayabiliyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile tüm merak edilenleri konuştum.
#Herpes SimpleksTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarından edinilen bilgilere göre herkes kütüğe kayıtlı olduğu şehirde yaşasaydı İstanbul 3. en kalabalık il olacaktı.
#NüfusDünyada yaklaşık 6.5 milyon insan, göz tansiyonu olarak bilinen glokom nedeniyle görme yetisini kaybetmiş durumda. Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Tekin Yaşar, “Hastalar net görmeye devam ediyor ancak görme açısı daralıyor. Körlüğe kadar gidebiliyor” diyor.
#Dünya Glokom BirliğiKışın dondurucu soğuklarının hakim olduğu bugünlerde, kapalı ve kalabalık ortamlarda hızla bulaşan virüslerin de etkisiyle özellikle bebekli aileler büyük endişe yaşıyorlar. Çocuk polikliniklerine burun akıntısı, hapşırık, öksürük ya da ciltte döküntü gibi şikayetlerle getirilen bazı bebeklerde bu şikayetlerin altında yatan neden, besin alerjisi olabiliyor.
#Besin AlerjisiGüzelliğiyle baş döndüren gencecik bir yıldızken rol aldığı filmlerle dünya çapında şöhrete kavuşan ünlü oyuncu aynı başarıyı ilerleyen yıllarda pek gösteremedi. Sinemadan televizyon ekranlarına uzanan kariyeri boyunca da hep eski eşiyle yaşadıklarıyla gündeme geldi.
#Denise RichardsKızamık, aşısı olan ve son 50 yıldır kontrol altına alınan bir hastalık. Ancak Covid-19 pandemisiyle beraber başlayan aşı karşıtlığı, son birkaç yıldır kızamık vakalarının hiç olmadığı kadar artmasına neden oluyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de aşılanmayan binlerce hatta milyonlarca çocuk ölümcül hale gelebilen kızamık tehdidi altında.
#KızamıkGerçekten işe yarayan bir soğuk algınlığı ilacı var mı? Kullanılan ilaçlar, takviteler ne kadar işe yarıyor etkisi hala tartışılıyor ama eczanelerde öksürük şurupları, ilaçlar, vitaminler arasında saklanmış ve gerçekten işe yarayan bir şey var: Nasal irrigasyon. Yani burun yıkama…
#Soğuk AlgınlığıBir ailenin topuk kanı alınmasını reddetmesinin ardından 2 aylık bebeğin entübe edilmesi ve aşı retlerinin artması üzerine Sağlık Bakanlığı bilinçlendirme seferberliği başlattı. Kamu spotları ve ikna ekipleriyle ebeveynler, hurafelere karşı bilinçlendirilecek...
#YenidoğanAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiYenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Komisyonu Üyesi Ahmet Yağmur Baş, "Hastanelerin SGK ile paylaştığı veriler ile hastaya uygulanan tedaviler arasında bir tutarlılık var mı? Örneğin hekim oraya yazmış, hep suçlayıcı bir ağızla konuşmak istemiyorum da biz gördüğümüz durumları söylüyoruz. 'Hastaya ilaç kullandım, mekanik ventilatör tedavisinde', SGK'ya böyle bir bildirimde bulunuyor. Ancak öbür tarafta hemşirenin dosyaya girdiği bilgi ile uygulandığı söylenen tedavinin alakası yok" dedi.
#Yenidoğan Yoğun BakımÇocuklarda kalça çıkığı, özellikle yeni doğan bebeklerde sıkça rastlanan ortopedik sorunlardan biridir. Kalça çıkığı, femur başının (uyluk kemiği başı) kalça yuvasında tam olarak oturmaması durumudur. Bu durum, kalça ekleminin dengesizliğine ve zamanla ciddi ortopedik problemlere yol açabilir. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile bu sorun büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, kalça çıkığının belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#BebekBöbrek taşları, genellikle yetişkinlerin sorunu olarak bilinse de son yıllarda çocuklarda da giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu haline geldi. Michigan Üniversitesi’nden uzmanlar, çocuklarda böbrek taşı vakalarının son 10 yılda her yıl yüzde 10 oranında arttığını belirtiyor. Türkiye’de de benzer bir yükseliş gözlemleniyor; bebeklerde bile böbrek taşı sorunları yaşanıyor. Peki bu artışın nedeni nedir? Belirtileri neler? Nasıl önlemler alınmalı? Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#Sağlıkİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2024 yılında doğan bebeklere en çok verilen isimleri açıkladı. 2024 yılında 7 bin 661 kız bebeğe Defne ismi verildi; 8 bin 304 erkek bebeğe Alparslan ismi verildi. İşte en çok tercih edilen kız ve erkek bebek isimleri...
#2024 Bebek İsimleriGeçtiğimiz hafta Çin'de başlayan ve Covid-19'a benzerlikleriyle öne çıkan HMPV salgını akıllara "5 yıl önceye geri mi dönüyoruz?" sorularını getirdi. Adı duyulmamış bu virüsün yeni bir hastalık yapıcı mikroorganizma olduğu düşüncesi endişeye yol açtı. Peki HMPV hakkında neler biliyoruz? Gerçekten endişelenmeli miyiz? Uzmanlar ne diyor?
#HMPVAmasya'da yediği katı yemeklerden sonra karnı şişip kusan 65 yaşındaki adam, çocukluğundan bu yana yaşadığı sorundan ameliyatla kurtularak sağlığına kavuştu. Midesinin nadir görülen bir şekilde 10 kattan fazla büyümesi doktorları bile şaşırttı.
#AmasyaAmasya'da yediği katı yemeklerden sonra karnı şişip kusan 65 yaşındaki adam, çocukluğundan bu yana yaşadığı sorundan ameliyatla kurtularak sağlığına kavuştu. Midesinin nadir görülen bir şekilde 10 kattan fazla büyümesi doktorları bile şaşırttı.
#AmasyaSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yürütülen bir çalışma, dünyaca ünlü bilim kurgu dizisinde gerçekleştirilen deneylerin daha önce yapıldığını ortaya koydu. Soğuk Savaş döneminde casusluk için yapılan ABD deneyleri, reenkarnasyonun gerçek olabileceğini öne sürdü.
#ABDİspanya'da, yetişkin ilacına maruz kalan bebeklerde "kurt adam sendromu" görüldü. Yetkili sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, yaşanan duruma ebeveynlerinin sebep olduğu belirtildi. Sağlık kuruluşu, babaları saç dökülmesi yaşayan bebeklerin ilaca maruz kaldığını ifade etti.
#İspanyaBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Sağlık