bebeklerde haberleri sayfasında bebeklerde hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3923 bebeklerde haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne ve babalar için en önemli durumlardan birisi bebeklerin sağlığıdır. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler yürüteç kullanmanın bebeklere olan etkilerini ve ne zaman kullanılmaya başlandığını sıklıkla araştırmaktadır. Peki, bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır? Sizlere bebeklerde yürüteç kullanımı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeÖzellikle söz konusu vücut ısısı olduğu zaman bebekler için bu durum önemli bir yere sahiptir. Belli bir derecede olması gereken bu aralık, bebeğin sağlıklı olup olmadığı noktasında etkin bir bilgi sağlar. Peki, bebeklerde vücut ısısı kaç derece olmalı? Yeni doğan bebeklerde uyurken ve uyanıkken vücut sıcaklığı değerleri üzerine detaylar.
#YenidoğanBirtakım hastalıklar neticesinde viral enfeksiyon bebeklerde görülen yaygın durumlardan biridir. Özellikle bu rahatsızlıklar konusunda belirtileri dikkat etmek ve buna göre önlem almak önemli bir yer taşır. Peki bebeklerde viral enfeksiyon nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebekte viral enfeksiyon ne zaman geçer ayrıntıları ile derledik.
#Virel EnfeksiyonBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeBebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.
#BebeklerdeTuvalet eğitimi hem ebeveynler hem de çocuklar için çok önemli ve zamanında verilmesi gereken bir eğitimdir. Ebeveynler ise, çocuklarına tuvalet eğitimi verirken bazı önemli konulara dikkat etmelidir. Bunların başında ise dikkat, sabır ve çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Bebeklerde tuvalet eğitimi ne zaman ve kaç aylıkken başlar sizler için derledik.
#Tuvalet EğitimiABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yürütülen bir çalışma, dünyaca ünlü bilim kurgu dizisinde gerçekleştirilen deneylerin daha önce yapıldığını ortaya koydu. Soğuk Savaş döneminde casusluk için yapılan ABD deneyleri, reenkarnasyonun gerçek olabileceğini öne sürdü.
#ABDİspanya'da, yetişkin ilacına maruz kalan bebeklerde "kurt adam sendromu" görüldü. Yetkili sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, yaşanan duruma ebeveynlerinin sebep olduğu belirtildi. Sağlık kuruluşu, babaları saç dökülmesi yaşayan bebeklerin ilaca maruz kaldığını ifade etti.
#İspanyaBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenTürk Neonatoloji Derneği’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle nisan ayında başlattığı ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebekler ile anne ve babaları arasında ten tene temas uygulamasının yaygınlaştırmayı amaçlayan “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi kapsamında verilecek eğitimlerle 200’den fazla sağlık çalışanına ulaşılacak. Bu eğitimler sonucunda 1.300'den fazla prematüre bebek ve ailesinin sadece hekimin uygun gördüğü bu uygulamadan yararlanması hedefleniyor.
#Sponsorlu İçerik‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiKocaeli'de geçen sene özel bir hastanede dördüz doğum sonrası bebeklerinden 3'ünü kaybeden, birinin de gözlerinde görme kaybı meydana gelen Okutucu çifti, yenidoğan çetesi soruşturması sonrası bir kez daha yıkıldı. Yaşadıkları acı dolu günleri hatırlayan çift, yenidoğan çetesi ile ilgili açılan dosyaya dahil olmak için avukatları aracılığıyla dilekçe verdi.
#Yenidoğan ÇetesiMenekşe Kadiz 2023’te cani doktor Fırat Sarı’nın başında olduğu Esenyurt Reyap Hastanesi’nde ikizlerini dünyaya getirdi. Ancak hastane bebekleri hiçbir şeyleri olmamasına rağmen 14 gün zorla yoğun bakımda tuttu. Yakın arkadaşı Menekşe için devreye giren ve ikizleri ‘yenidoğan çetesi’nin elinden alan Hürriyet Magazin Haber Müdürü Arzu Akbaş Zor, o dönemde bebekleri nasıl kurtardığını kaleme aldı...
#Yenidoğan ÇetesiAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, 27 haftalıkken anne rahminden çıkarılıp ameliyat edildi ve sonra tekrar yerleştirildi. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BfidaGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Pakistan'dan Türkiye'ye getirilen başlarından yapışık 8 aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesinde, pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Owase Jeelani ve Türk hekimlerin yer aldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Fulya Öztürk ve Halil Kahraman ameliyatı yapan doktorlarla konuştu.
#Siyam İkizleriGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, deyim yerindeyse mucizeyi yaşadı. Doktorlar 27 haftalıkken bebeği anne rahminden çıkarıp ameliyat ettiler ve sonra tekrar yerleştirdiler. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BifidaHer yaşta, özellikle de çocukluk döneminde sık görülen kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olan atopik dermatitin sayısı son yıllarda giderek artıyor. Hastalığın kronik ancak bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, 14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü’nde bu hastalığa karşı korunma ve tedavi yollarını anlattı...
#Atopik DermatitYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay KoçTopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıKars’ta bir çiftin yeni doğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesiyle başlayan olay yargıya taşındı. Uzmanlar ise ebeveynleri uyardı: “Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisine yarıyor, her yıl binlerce bebek bu sayede tanı alıyor. Spekülatif yorumlara itibar etmeyin.”
#Topuk KanıEskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yediklerini yutmakta zorlanan Hüseyin Oran (16), Şehir Hastanesi'ndeki 45 dakikalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu. 10 yıldır ilk kez rahatlıkla yemek yediğini anlatan Orhan, "Hiç yutamıyordum. Şu anda daha rahat yemek yiyebiliyorum ama eskiden hiç yutamıyordum. Su ile yesem bile yutamıyordum. Şu anda en çok yemek istediğim şey, dürüm" dedi.
#AkalazyaYaz mevsimi, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarma zamanı olsa da, cildimiz için çeşitli zorlukları da beraberinde getirir. Sıcak hava, yoğun güneş ışınları ve nem, cilt sağlığımızı tehdit edebilir. Peki, yaz aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunları nelerdir ve bu sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz? İşte yazın cildinizde en sık görülen problemler ve onları önlemenin yolları!
#Cilt SorunlarıOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüLydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#SanfilippoElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme Kaybı