Dişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeÇocuklar ve bebeklerin her mevsimde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Selda Bülbül, “Beslenme kişiseldir ve mevsimlere göre değişiklik gösterir. Çocuklar ve bebekler için sağlıklı beslenmede önerdiğimiz her dönemde mevsiminde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleridir. Bebek beslenmesi için de yazın mevsimine uygun sebze ve meyvelerin tercih edilmesi uygun olur. Bu günlerde tezgahlar iyice çeşitlendi ve renklendi. Tabii ki sofralarımız da şenlendi” dedi.
#ÇocukBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek Besin6. ay dolduğunda, doktorunuzun da onayı ile artık ek gıdaya hazır olan bebeğinize uygun besinleri 3 gün kuralı ile verebilirsiniz. Her bir besini ayrı ayrı denedikten sonra eğer herhangi bir reaksiyon söz konusu değilse, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak farklı tarifler yapabilirsiniz.
#TarifBebek beslenmesi tüm ebeveynlerin hassas noktası. Anne karnındaki yolculuğunun başlamasından 2 yaşa kadar geçen 1000 günlük süreç bebeğinizin tüm yaşamı boyunca sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması, kronik hastalıklardan korunma ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça önemlidir. İşte bu doğrultuda bebeğinizin beslenmesinde yer vermeniz ve kaçınmanız gereken gıdalara dikkat etmeniz halinde bebeğinize sağlıklı bir gelecek sunmuş olursunuz.
#Bebek BeslenmesiBEBEKLİK döneminde doğru beslenme hem bireyin hem de toplumun geleceği için oldukça önem taşıyor. Ülkede her 5 bebekten 1'inin kronik olarak kötü beslendiğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç, “Yaşamlarının ilk 2 yılı iyi beslenen çocuklar ileriki yaşamlarında da sağlıklı olurlar ve ileri yaş kronik hastalıklarından korunurlar" dedi.
#İzmir