Güncelleme Tarihi:
İlk 6 ay bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan her şey anne sütünden karşılanır ancak 6. aydan sonra beslenme programına ek gıdalar eklenmelidir. Ek gıda dönemi anne sütü ile birlikte bebeğin beslenmesinde önemli bir etkiye sahiptir bu nedenle bu dönemde bebeğin anne sütü almaya devam etmesi bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
Bebeklerde 6. ayın bitiminden sonra ek gıdalara geçilme ancak bebeğe 2 yıl boyunca anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Anne sütüne en yakın gıdalar devam sütleri ve mamalarıdır. Bebeğin ayına uygun olarak başlangıç mamaları, devam mamaları ve veya devam sütleri verilebilir. Bu mama ve sütler bebeğin bağışıklığını destekleyen maddeler içermeli ve bebeğe yeterli miktarda verilmelidir. (1.yaşına kadar günde 500cc.)
Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için iyi bir beslenme programı yapılmalıdır. Çünkü bu dönemde bebek yeterli miktarda vitamin, mineral ve protein almalıdır. Bu nedenle ek gıdaya geçiş döneminde besin çeşitliliğinin sağlanması çok önemlidir.
6-8 ay arası bebeğin günlük besin ihtiyacının %70'ini anne sütü ve %30'unu katı gıda oluşturmalıdır. (2 öğün katı gıda)
9-12 ay arası bebeklerde bu oran % 50 anne sütü, % 50 katı gıda olmalıdır. (3 öğün katı gıda) 1-2 yaş döneminde ise bebeğin günlük besin ihtiyacının %40'ını anne sütü, %60'ını ise katı gıda oluşturmalıdır. (3-5 öğün katı gıda)
Diyetisyen Deniz Berksoy, ek gıda döneminde bebeklere verilebilecek ek gıda alternatiflerini sıralıyor.
* Anne sütü ya da formül mamanın içerisine 2-3 adet organik bebek bisküvisi ya da ev yapımı 1 ince dilim kek
* Yarım dilim tuzu alınmış beyaz peynir
* 1 çay kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı pekmez
* İyi pişmiş yarım yumurta sarısı
Elma/şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt ilk başlanacak ek besinlerdir. Yapacağınız muhallebileri anne sütü ya da devam sütü ile hazırlayabilirsiniz.
ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.