Van'ın Çavuştepe Kalesi'ndeki Nekropol’de sürdürülen arkeolojik kazılarda, Urartulara ait yeni bilgilere ulaşılmaya devam ediliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bu yılki yapılan kazı çalışmalarında soylu bir ailenin 2-3 yaş arasında olduğunu tahmin ettikleri bir bebek iskeletini üzerinde takılarıyla ortaya çıkardıklarını söyledi.
#VanVan'ın Çavuştepe Kalesi'ndeki Nekropol’de sürdürülen arkeolojik kazılarda, Urartulara ait yeni bilgilere ulaşılmaya devam ediliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bu yılki yapılan kazı çalışmalarında soylu bir ailenin 2-3 yaş arasında olduğunu tahmin ettikleri bir bebek iskeletini üzerinde takılarıyla ortaya çıkardıklarını söyledi.
#VanMersin’de antik liman kenti 'Anemurium'da devam eden kazı çalışmalarında sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda biri bebek olmak üzere 4 kişiye ait iskeletlere ulaşıldı. Bebek olanının bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Antik çağda ticarette kullanılan bir amfora, Anemurium Antik Kenti'nde ilk kez bir bebeğe mezar olmuş ve ona yataklık yapıyor. Yetişkin bireyler çok özensiz bir şekilde direkt toprağa gömülmüşler, ama bebek için çok özel bir alan oluşturulmuş" dedi.
#MersinMersin’de antik liman kenti 'Anemurium'da devam eden kazı çalışmalarında sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda biri bebek olmak üzere 4 kişiye ait iskeletlere ulaşıldı. Bebek olanının bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Antik çağda ticarette kullanılan bir amfora, Anemurium Antik Kenti'nde ilk kez bir bebeğe mezar olmuş ve ona yataklık yapıyor. Yetişkin bireyler çok özensiz bir şekilde direkt toprağa gömülmüşler, ama bebek için çok özel bir alan oluşturulmuş" dedi.
#MersinEskişehir'de, milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarda, 100'ün üzerinde, çoğu çömlek ve taş sanduka olan mezar ortaya çıkarıldı. Küllüoba Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, mezarların radyokarbon verilerinin milattan önce 3 bin 200'e dayandığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ise çıkarılan 85 birey iskeleti üzerinde inceleme yapıldığını belirterek, "Geçmişte insan topluluklarını açlıktan, kıtlıktan daha fazla enfeksiyonlar öldürdü. Küllüoba da buna ilişkin ipuçları sağlıyor" dedi.
#EskişehirKitre bebek, yapımı merak konusu olan bebek türleri arasında yer alıyor. Yöresel miraslarımızdan biri olarak eski günlerden bugüne kadar özelliğini koruyan kitre bebek, emek isteyen oyuncak türleri arasında yer alıyor. Peki kitre bebek nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
#Kitre BebekKitre bebek, eskiden oynanılan ve sonraları dekoratif bir biblo olarak da kullanılabilen yöresel eserlerimizdendir. Tamamen el emeği ile yapılan kitre bebek nasıl yapılır merak edenlere, işte kitre bebek ile ilgili merak edilenler ve yapımına dair detaylar…
#Kitre BebekVan'da Çavuştepe Kalesi'nde, 3 yıl önce ortaya çıkarılan 2 bi̇n 750 yıllık nekropolde, Urartularda aristokratlarının gömüldüğü değerlendirilen alanda bulunan çocuk iskeletinin pazu kısmında ejder başlı iki bilezik ile boyun kısmında takılar bulundu.
#ArkeolojiVan'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde, üç yıl önce kazı ve onarım çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan 2 bi̇n 750 yıllık nekropolde, Urartularda aristokratlarının gömüldüğü değerlendirilen alanda kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarında, kolun pazu kemiği kısmında ejder başlı iki bilezik ile boyun kısmında takılar bulunan çocuk iskeletine rastlandı.
#TarihMartı olmak lazım İstanbul’a. Hep gördüklerimize göremediğimiz şekilde bakabilmek, bu şehre yeni anlamlar yüklemek, yeni hazineler keşfetmek için… Tepemizde dönüp duran kuşlar nasıl bir İstanbul görüyor diye merak etmekle başladı her şey. Adını ‘Kanatlarımda İstanbul’ koyduğumuz bir yolculuğa çıktık. Yükseldikçe yükseldik ve bambaşka bir İstanbul’la tanıştık. O kadar yukarıdan bakınca ne trafik, ne kaos, ne kabalık, ne de kalabalık kaldı. İstanbul’da kızdığımız her şey, yerini âşık olunası güzelliklere bıraktı. Sis perdesinin mistik havası, güneşin Boğaz’a saçtığı ışıltı, erguvanların moru, sonbaharın sarısı, karın beyazı karşıladı bizi. Hayran olunası gün batımları, şehrin en sakin hallerine şahitlik ettiğimiz gün doğumları, kuleleri, minareleri, kubbeleri, çatılarıyla büyüleyici bir İstanbul çıktı karşımıza. Bir kez daha anladık ki Napolyon Bonapart boşa dememiş; “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.”
#İstanbul Gezi RehberiDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulBilim insanları, kanser tedavisi ve doğurganlığa zarar veren diğer tedaviler sonrası kadınların çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olacak "yapay yumurtalık" üretiminde ilerleme kaydetti. Yapay yumurtalığın 3-4 yıl içinde insanlarda da denenmesi bekleniyor.
#KanserBALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Nesrin Forta, üç yılda Anadolu'nun çeşitli yörelerine özgü toplam 300 bez bebek yaptı. En büyük hayalinin Anadolu'nun her köşesinden bez bebeklerin olduğu bir müze açmak olduğunu belirten Forta'nın 'Nazlı kızlarım' dediği bez bebekleri evinin dört bir yanını süslüyor.
#Anadolu