Güncelleme Tarihi:
Konya Arkeoloji Müzesi, aralarında ünlü ‘‘Herakles Lahiti’’nin de bulunduğu tam 10 bin buluntuya ev sahipliği yapıyor. Beyşehir ilçesinin Yunuslar köyünde ortaya çıkarılan ve benzeri olmayan mermer Herakles Lahitiyle ilgili olarak müze arkeologlarından Osman Ermişler, şu bilgiyi verdi:
‘‘Milattan sonra 250-260 yıllarına, Roma dönemine ait olan eserin en büyük özelliği, Zeus'un oğlu Herakles'in 12 Macerası'nı tarihsel bir süreç içinde sırayla anlatması. Herakles'in Nemia Aslanı'yla, çok başlı ejderha ve Phernas Boğası'yla yaptığı mücadeleler, lahit üzerinde zamandizimsel olarak anlatılıyor. Dünyanın değişik yerlerinde de Herakles'in maceralarının konu edildiği lahitlere rastlanmakta. Ama Herakles'in genç ve yaşlı halleriyle sanki bir çizgi roman gibi tasvir edildiği tek lahit Konya'da.’’
Müzenin en çok ilgi çeken buluntularından biri de Çatalhüyük'te yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 8500 yıllık bebek iskeleti. Ermişler, Çatalhüyük'ün güney açmasının 8. katmanında birçok iskeletle bir arada bulunan ve MÖ 6500'lü yıllarda yaşadığı tahmin edilen bir yaşındaki kız bebek iskeletinin özel çabalarla müzeye getirildiğini söyledi. ‘‘İskelet 8500 yıllık olmasının yanında, kol ve ayak bileğindeki bileklik ve halhalla da ilgi çekiyor’’ dedi.