Anadolu'nun renk ve motiflerini bez bebeklere yaşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Anadolunun renk ve motiflerini bez bebeklere yaşatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2016 09:31

Anadolu'nun renk ve motiflerini bez bebeklere yaşatıyor

Haberin Devamı

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Nesrin Forta, üç yılda Anadolu'nun çeşitli yörelerine özgü toplam 300 bez bebek yaptı. En büyük hayalinin Anadolu'nun her köşesinden bez bebeklerin olduğu bir müze açmak olduğunu belirten Forta'nın 'Nazlı kızlarım' dediği bez bebekleri evinin dört bir yanını süslüyor.
Telekom'dan emekli olan Nesrin Forta, 8 yıl önce hobi olarak kumaş boyama işlerine başladı. Kumaş ve 40 metre kurdele kullanarak yaptığı Ayvalık sokağı tablosu gibi ilgi çekici çalışmalara imza atan Forta, 3 yıldır da 'Nazlı kızlarım" dediği yöresel bez bebek yapımıyla uğraşıyor. Ayvalık'taki evinin salonu, antre merdiveni ve şark köşesi bulunan odasını bugüne kadar yaptığı 300 bez bebekle donatan Forta, zaman zaman sergi de açarak eserlerini paylaşıyor. Günde ortalama üç bebek yaptığını ve gece yarılarına kadar çalıştığını belirten Forta, kullandığı malzemelerin basit ama yapımının kolay olmadığını belirterek, "Önce galvaniz tel kullanarak iskeleti oluşturuyorum. Ardından bu iskelete metrelerce kumaş sarıyorum. Vücudu yaptıktan sonra başını oturtuyorum. Ayaklarını yaptıktan sonra da giydirme işlemi başlıyor. Önceleri sadece bez bebek yapıyordum. Ancak artık, çarıkları yaparken keçe, el ve yüzde iske porselen kullanıyorum. Kıyafetlerdeki pullardan oyalara tüm detayları ise tek tek işliyorum" dedi.
Kendisine yöresel bebek yapma sevdası veren Kapadokya Soğanlı bebeklerini görmek için beş gün o yörede kaldığını anlatan Forta, "Soğanlı bez bebeklerini yapan kadınlar, 'bizden bile iyi yapmaya başladın' diye övgüde bulununca, daha da bu işe sıkı sarıldım. Bez bebekleri yaparken eşim Hulusi Forta'nın da büyük desteğini gördüm. Bugüne kadar Ege'nin Kozak köylerinin allı pullu kıyafetleri ile kızları, Ayvalık zeytin güzelinin yanı sıra Erzurum, Kars ve Ardahan yöresine özgü 300 bez bebek yaptım. Karadeniz yöresine özgü bebek yapımını da başladım" dedi.
Geceleri saat 04.00'e kadar çalışan eşinin adeta her akşam bir doğum yaptığını belirten Hulisi Forta, "Eşimin yaptığı bebekler adete bizim birer evladımız gibi. Evimiz müze gibi oldu. Eşimin yaptığı bebekleri ben de çok beğeniyorum. Eşim, sürekli yeni yöreleri inceleyip Anadolu'nun farklı renklerini bebeklere yansıtıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!