Doğum öncesi dönemde bebekler, kendileri için en hijyenik ortam olan anne karnında bulunurlar. Zayıf bir immün sistem, hassas ve ince bir cilt ile kendisine yararlı veya zararlı birçok canlının bulunduğu dünyaya gözlerini açarlar. Burada bebeğe hijyenik ortam başta olmak üzere en uygun ortam koşullarını sağlamada, aşıları da dahil gerekli sağlık bakımlarını temin etmede temel görev; ebeveynlere düşmektedir! Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, aileleri bebek hijyeni hakkında bilgilendiriyor.
#Bebek HijyeniŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkBebek veya çocuklarınız uyku sorunları mı yaşıyor? Önemsiz gibi görünen bu durum aslında birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Peki, çocukların rahat bir gece uykusu uyumaları için neler gerekir? Çocukların sağlıklı uyku uyumaları için ‘Uyudum Büyüdüm’ adında bir kitap yazan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal’a sordum.
#Sinem GergerDee Dee Blancharde, uzaktan bakanlar için örnek bir ebeveyndi. Bekâr bir anne olan Dee Dee, ağır hasta olan kızı Gypsy Rose'a tek başına bakıyordu. Ancak gerçeklerin hiç de göründüğü gibi olmadığı Haziran 2015'te işlenen korkunç bir cinayetle ortaya çıktı. Ve bu cinayet yıllar sonra bir kez daha gündeme geldi. İşte dizilere ve belgesel filmlere konu olmuş akıl almaz olay ve bu olayı yeniden gündeme taşıyan gelişmeler…
#Gypsy Rose BlanchardHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikTÜRK tekstilini uzun yıllardır Amerika’da başarıyla temsil eden İzmirli işkadını Yıldız Şişmanoğulları’nı ziyaret etmek üzere New York’a gittiğimde, ofisinin olduğu binaya girince büyülendim. Manhattan’ın en özel yerinde konumlanmasının yanısıra, tamamen tekstil üzerine bir showroom olarak tasarlanan binanın sahibinin Türk olduğunu öğrenince daha da ilgimi çekti. Tarkan Bastıyalı 5. Cadde’de bulunan ‘Tekstil Showroum’u konseptli binasıyla, çoğunluğu Denizli’den olan Türk tekstil firmalarına destek vermekle kalmıyor, ayrıca birçok alandaki inovatif buluşlarıyla geleceği insanlığa faydalı olacak biçimde şekillendirmek üzerine çalışıyor. Alanında birçok ödül almış olan Tarkan Bastıyalı ve ailesini yakından tanıyalım.
#1Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Dün taburcu olan 1607 hasta ile taburcu olanların toplam sayısı 13 bin 612'dir. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78'dir" dedi. Bakan Koca, "Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Dün taburcu olan 1607 hasta ile taburcu olanların toplam sayısı 13 bin 612'dir. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78'dir" dedi. Bakan Koca, "Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır" ifadelerini kullandı.
#HatayABD’de yaşanan mama kıtlığı sadece bebekleri değil, metabolik hastalıkları nedeniyle mama ile beslenmek zorunda kalan insanların hayatlarını da etkiliyor. O isimlerden biri de akçaağaç şurubu idrar hastalığı olan Hannah Dolins. İşte Hannah’nın yaşadıklarına dair anlattıkları ve mamaların binlerce yıl öncesine dayanan ilginç tarihçesi…
#Mama KıtlığıYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Omicronİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsGenelde E. coli veya koli basili olarak bilinen Escherichia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakteri türlerinden biridir. Normalde bağırsakta yaşadığı için, E. coli 'nin çevresel sularda varlığı dışkı kirlenmesinin bir belirtisidir. Bulaşıcı bakterilerden olan koli basili belirtileri, ne olduğu ve nasıl bulaştığı araştırma konusu olurken, ishal gibi belirtilerinin diğer bakteri ve virüslerle karıştırılmaması önem taşıyor. İşte, E. Coli (Koli Basili) nedir, nasıl bulaşır? Koli basili belirtileri nelerdir sorularının yanıtları…
#E.ColiKoronavirüsün etkisini her geçen gün daha fazla hissettirdiği bu dönemde aileler bebeklerinin bakımıyla ilgili birçok soruya sahipler. Hijyen, bağışıklık, virüs, antibakteriyel ve probiyotik gibi kavramlar bebekli ailelerin gündemlerinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.
#BebekÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Sarı, yenidoğan ve prematüre bebekler için ölümcül olabilen RSV (Respiratuar Sinsitral Virüs) virüsünün, çocuklarda çok yaygın şekilde görüldüğünü söyleyerek, "2 yaş altındaki çocukların büyük bir bölümünü etkiliyor. Vücutta ciddi belirtilerle seyredebilen bir enfeksiyon hastalığına yol açan RSV virüsünden bebek ve çocukları korumak için önlem almak gerekiyor" dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıPandemi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşıyoruz; günlük rutinlerimiz, alışkanlıklarımız, normallerimiz değişti ve bu hepimizi elbette ki olumsuz etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte en çok stres yaşayan gruplardan birisi de, bebeğini sağlıkla kucağına alabilme konusunda kaygı yaşayan anne adayları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülay Beydilli Nacak, hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu ve pandemi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19Bebek bekleyen anne babalar, çocuklarına kavuşmak için gün sayar. Ancak kimi zaman bu kavuşma, olması gerekenden daha önce yaşanır. Hal böyle olunca, doğum haftasına bağlı olarak yaşamsal bazı sorunlarla boğuşmak zorunda olan prematüre bebeğin bakımı için aşırı dikkat isteyen bir süreç başlar. İşte, prematüre bebekler için farkındalık yaratılması amacıyla her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kutlanıyor.
#PrematüreSalgın döneminde hastalığın bulaş yollarından biri olan ellerin temizliğinin önemini vurgulayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, sosyal el yıkama’ denilen yöntemle yani sadece sabun ve su kullanarak ishallerin yüzde 40’ı, zatürrenin yüzde 20’sinin önlenebileceğini ifade etti.
#SağlıkKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi. Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı ve koronavirüs gizemini koruyarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça covid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık.
#HamileHormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişeti iltihabı (dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), dişetinde hamilelik tümörü gelişebilir. Peki, hamilelik öncesinde ağız ve diş sağlığı konusunda nelere dikkat edilmeli? Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla önemli bilgiler aktardı.
#HamileHürriyet Hafta Sonu ekibi bu hafta İstanbul sokaklarındaydı... Ebru Erke özlediği restoranlarına kavuştu: ‘Yeni normal’de kafelerin, kahvehanelerin, fine-dining restoranların son halini inceledi. Uygar Taylan, kentin sahillerinde dolaştı. İpek İzci, AVM’leri denetledi. Fırat Karadeniz spor salonlarına geri döndü. Melis Yılmaz uzun bir süre kapalı kalan kuaförlerdeki son durumu izledi.
#GazetehaberleriAlış Veriş Merkezleri için yayınlanan Covid 19 rehberinde hem müşterilerin hem de çalışanların yerine getirmesi gerekenler listelendi. Peki AVM'lerde Covid 19 tedbirleri nasıl alınmalı? Hijyen kurallarında nelere dikkat edilmeli? İşte AVM'de alınması gereken tedbir rehberi
#AvmFransa ve Türkiye’de 10 yıl gıda sektöründe çalışan Hande Ergüner İnce’nin hayatı anne olunca değişti. Bebeğine ek gıdaya başladığında annelerin yaşadığı sorunu gördü ve harekete geçti. İnce, 6 ay önce kurduğu mutfağında Bambala markasıyla bebek ve çocuklar için yemek pişiriyor. “Yolun başındayım ama talep çok” diyen İnce, Türkiye’nin en büyük bebek ve çocuk mutfağı olmayı hedefliyor.
#GazetehaberleriYeni anne babalar, bebek bakımı ile ilgili kulaktan dolma bilgiler nedeniyle bazen tüm bildiklerini unutup panikleyebiliyorlar. Peki, bu konuda bildiklerimizin hangisi doğru hangisi yanlış? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Günhar, bebek ve çocuk sağlığında doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
#Bebek Bakımı