Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#KoronavirusBCG aşısı, koronavirüs salgınında uzmanların yaptığı çalışmaların ardından gündeme geldi. Tıp dilinde BCG aşısı olarak adlandırılan tüberküloz yani verem aşısı, doğumdan itibaren yeni doğan bebeklere uygulanmaya başlanıyor. Ülkemizde Sağlık Ocağı ve hastanelerde uygulanan BCG aşısı, hayatı tehdit eden miliyer, menenjit TB gibi durumların ortaya çıkışını azaltıyor. Peki, BCG aşısı nedir ve ne zaman yapılır? İşte, BCG aşısının açılımı ve BCG aşısının uygulandığı yaş gruplarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#BCG Aşısı NedirBCG (tüberküloz) aşısının, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olup olmayacağı test edilecek. BBC'nin haberine göre, 1921 yılında geliştirilen ve tüberkülozun yanı sıra diğer enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıt bulunan BCG, uluslararası Brace çalışması çerçevesinde İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya'da toplam 10 bin gönüllü üzerinde deneniyor.
#Tüberküloz Aşısı KoronavirüsCovid-19’da olduğu gibi viral salgın hastalıklarla mücadelede en büyük yardımcı unsurun aşılar olduğunu belirten İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, sonbaharda mevsimsel gribin pandemi sürecinde etkili olarak sağlık sistemini zora sokmaması için risk grubundakilerin yanı sıra gençlere de grip aşısı olmalarını önerdi.
#Grip AşısıGeçen hafta, İngiltere’de yoğun bakımlara şok tablosuyla getirilen Kovid pozitif çocukların sayısındaki artış nedeniyle Kawasaki hastalığı dünya gündemine oturdu. Koronavirüsün çocuklarda bir tür ateşli bağışıklık sistemi hastalığını tetiklediği ve bunun da Kawasaki hastalığı olduğu yönündeki tartışmaların ardından bu hastalık konusunda dünyanın sayılı isimlerinden Kaliforniya Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Başkanı Prof. Dr. Moşe Arditi, önemli açıklamalarda bulundu.
#ÇocukGeçen hafta İngiltere’de yoğun bakımlara şok tablosuyla getirilen Kovid-19 pozitif çocukların sayısındaki artış nedeniyle Kawasaki hastalığı dünya gündemine oturdu. Koronavirüsün çocuklarda bir tür ateşli bağışıklık sistemi hastalığını tetiklediği ve bunun da Kawasaki hastalığı olduğu yönündeki tartışmaların ardından bu hastalık konusunda dünyanın sayılı isimlerinden Kaliforniya Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Başkanı Prof. Dr. Moşe Arditi, Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.
#KawasakiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgını sürecinde aşının öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "13 hastalığa karşı çocukları, devlet tarafından bir aşı şemasıyla aşılıyoruz. Bu aşıları kullanmayı bırakırsak, bunların içerisinden en az 5 tanesi bundan daha kötü salgın yapabilir. Her yıl 14 binin üzerinde çocuğu sadece aşı yapmadığımız için kaybedebiliriz" dedi.
#Mehmet CeyhanTüberküloz ve BCG aşısı Corona virüsüyle yeniden gündeme geldi. ABD'de yapılan bir araştırma, tüberküloz (verem) aşısı olarak da bilinen BCG'yi kullanan ülkelerde koronavirüse bağlı ölüm sayısının diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu ortaya koydu. Peki, tüberküloz nedir, belirtileri neler? Tüberküloz tedavisin kullanılan BCG aşısı nedir?
#TüberkülozSosyal medyada dün Türkiye’nin 1940 yılında Çin’e kolera salgını için aşı gönderdiği, Çin’in de ‘2 milyon tanı kitinden ‘vefa borcu’ olarak ücret almadığı iddiası yayıldı. Ancak Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu kitlerin maddi bedelinin ödendiğini söyledi. Bakanlık kayıtları Türkiye’nin 1940 yılında Çin’e Kolera salgını için aşı gönderdiğini ise doğruluyor. Bu aşılar ise 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nde üretilmiş...
#AşıVerem hastalığının en sık akciğerlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Serdar Erturan, "2-3 haftadan uzun süre öksürük, balgam, ateş, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, soluk darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, akciğer dışı verem hastalığı olanlar da o organa ait farklı belirtiler olabilir" dedi.
#VeremTüberküloz, halk dilinde bilinen adıyla verem, ciddi bir sağlık problemidir. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, 20. yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Tüberküloz insidansının 2030'a kadar tüm dünyada yüzde 90 azaltılması hedefleniyor. Peki, Tüberküloz (Verem) nedir, belirtileri neler?
#Tüberküloz (Verem) NedirResmi kurumların verilerine göre, dünyada her gün 30 bin kişi tüberküloza yakalanırken yaklaşık 4 bin 500 kişi de bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor. Tüberküloz, halk arasında 'verem' olarak da adlandırılıyor. Peki, Tüberküloz nedir? Tüberkülozun belirtileri neler?
#Tüberküloz Nedir?TOPLUMUMUZDA AŞILAMA VE AŞI İLE KORUNABİLİR HASTALIKLAR KONUSUNDAKİ BİLİNCİ VE DUYARLILIĞI ARTIRMAK AMACIYLA DÜNYADA 45 ÜLKE İLE BİRLİKTE AYNI ANDA ÜLKEMİZDE DE 20 NİSAN -25 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA ‘10. AVRUPA AŞI HAFTASI’ ETKİNLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK.