Türk Alman Üniversitesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Burak Bilgin, çok basamaklı sayıların toplama ve çarpma işlemlerini saniyeler içerisinde yapıyor. Çocukluğundan beri zihninden işlemler yapan Bilgin’e bu özelliği nedeniyle yakın çevresi ‘yürüyen hesap makinesi’ diyor. Bilgin, bu yeteneğini geçtiğimiz haftalarda Dubai’e düzenlenen Memoriad Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda da tescilledi ve 5 basamaklı sayıları çarpma kategorisinde dünya rekoru kırdı.
#Yürüyen Hesap MakinesiYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUAntalya'da ilkokula bu yıl başlayan 1. Sınıf öğrencisi Hasan Cesur Gökçek 4 basamaklı sayıları hesap makinesi kullanmadan toplayabiliyor. Küçük Hasan'ın yeteneğini fark eden diş hekimi, onun diğer çocuklardan farklı davrandığını söylerken, aileyi ziyarete gelen bir profesör ise zeka seviyesinin yüksek olduğunu açıkladı.
#AntalyaAntalya'da ilkokula bu yıl başlayan 1. Sınıf öğrencisi Hasan Cesur Gökçek 4 basamaklı sayıları hesap makinesi kullanmadan toplayabiliyor. Küçük Hasan'ın yeteneğini fark eden diş hekimi, onun diğer çocuklardan farklı davrandığını söylerken, aileyi ziyarete gelen bir profesör ise zeka seviyesinin yüksek olduğunu açıkladı.
#Hasan Cesur GökçekBundan tam 11 yıl önceydi... Modern çağların en çok merak uyandıran düğünlerinden biriyle hayatlarını birleştiren çiftin ilk bebeği doğacaktı. Kolay değil! O bebek, koskoca bir monarşi ailesinin geleceğini temsil ediyordu. Daha dünyaya bile gelmeden üstelik!
#Kate MiddletonElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıYeni bir araştırma, Mısır’daki en eski piramit olan Djoser Piramidi’nin, yaklaşık 4 bin 700 yıl önce 'hidrolik kaldırma' yöntemi kullanılarak inşa edildiğini öne sürdü. Araştırma, piramitlerin inşasında kullanılan tekniklerin sulama kanalları ve taş taşımada kullanılan mavnalardan faydalandığını gösteriyor. Peki bu mümkün mü? İşte araştırmanın detayları ve ortaya atılan yeni teoriler…
#Mısır PramitleriMısır piramitleri, antik dönemin en büyük mühendislik harikalarından biri olarak biliniyor. Ancak, taş bloklarının taşınması ve piramitlerin inşası hâlâ gizemini koruyor. Gezgin Sam Mayfair ise Kahire’nin güneyindeki Bent Piramidine yaptığı keşifle dikkatleri üzerine çekti. Mayfair, piramidin içindeki yolculuğunu videoya çekerek, bu antik yapının bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı amaçladı. İşte Sam Mayfair'in yaşadıkları…
#SeyahatHani bazı şehirler vardır ya keşfetmek ve içinde kaybolmak için can atarsınız ve birden, kendinizi evinizde gibi hissedersiniz şehri dolaşırken... İşte Strazburg ilkbahar ve yazın çiçeklerle dolu sokakları, sonbahardaki renk cümbüşü, kışın karlar altında kalan masalsı evleri ve muhteşem yılbaşı süslemeleriyle her mevsim görsel bir şölen yaşayabileceğiniz böyle bir şehir...
#AlmanyaGalatarasay Üniversitesi’ne bağlı Galatasaray İlkokulu’na bu yıl alınacak 50 öğrenci için kura çekimi dün yapıldı. Bu yıl 9 bin 938 kişinin 2 bin 500 TL ödeyerek başvurduğu kurada kazanan 50 öğrenci Galatasaray İlkokulu’nda ücretsiz olarak eğitim görecek.
#Galatasaray LisesiGalatarasay Üniversitesi’ne bağlı Galatasaray İlkokulu’na bu yıl alınacak 50 öğrenci için kura çekimi 14 Temmuz'da yapıldı. Bu yıl 9 bin 938 kişinin 2 bin 500 TL ödeyerek başvurduğu kuranın çekimi Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleştirildi. Kazanan 50 öğrenci Galatasaray İlkokulu’nda ücretsiz olarak eğitim görecek.
#GSMardin'in Midyat ilçesinde 1993'te yola döşenen mayının patlamasıyla 3 güvenlik korucusu şehit olurken, sağ bacağını kaybedip gazi olan 7 çocuk babası Hazni Ak (59), kaymakamlıktan, evine, önündeki yoldan rahatça çıkıp inebilmesi için merdiven yapılmasını istedi. Kaymakam Ömer Faruk Özdemir, Ak'ın talebi üzerine, 11 metrelik, 23 basamaklı alüminyum korkuluklu merdiveni yaptırıp, gazinin kullanımına hazır hale getirdi.
#GaziErzurum'un Oltu ilçesinde, 4 sokak köpeğinin saldırısına uğrayan Hülya Altunok (53), kurtulmaya çalışırken 12 basamaklı merdivenlerden yuvarlandı. Çevredekiler tarafından kurtarılıp, hastaneye kaldırılan Altunok'un sağ kolu ile burnunun kırıldığı belirlendi. Tedaviye alınan Altunok, "Benim canım yandı, başkasının yanmasın. İnşallah tez zamanda bu köpekleri toplarlar" dedi.
#ErzurumErzurum'un Oltu ilçesinde, 4 sokak köpeğinin saldırısına uğrayan Hülya Altunok (53), kurtulmaya çalışırken 12 basamaklı merdivenlerden yuvarlandı. Çevredekiler tarafından kurtarılıp, hastaneye kaldırılan Altunok'un sağ kolu ile burnunun kırıldığı belirlendi. Tedaviye alınan Altunok, "Benim canım yandı, başkasının yanmasın. İnşallah tez zamanda bu köpekleri toplarlar" dedi.
#Sokak Köpeğiİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#Prof. Dr. Tuncay Taymazİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#DepremSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiKilo verebilmek için halk arasında "insülin iğnesi" olarak bilinen ilaçlara başvuranların sayısı son dönemde çok arttı. İştahı keserek hızlı bir şekilde zayıflatması ile popüler hale gelen bu iğneler doğru kişiye verilmediği ve doğru şekilde kullanmadığı takdirde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, halsizlik, ağrı gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra pankreatit ve tiroit nodülü kanseri riski söz konusu. Bu iğnelerle ilgili 5 kritik soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#İnsülin İğnesiAsal sayılar özel sayılardır. Bu sayılar ile eğitim müfredatlarının yanında günlük hayatta da pek çok defa karşılaşılmaktadır. Haliyle hakkında bilgi alınmak istenmektedir. Ayrıca asal sayıların nasıl bulunacağı merak konusudur. Bir sayının asıl sayı olup olmadığı bulunurken farklı yöntemler kullanılmaktadır. 111 sayısı hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#AraştırmaABD'nin New Hampshire eyaleti geçtiğimiz günlerde film gibi bir olaya sahne oldu. Neredeyse herkesin birbirini tanıdığı 4.000 nüfuslu Hinsdale kasabasının en sessiz, en mütevazı sakinlerinden birinin sırrı, ölümüyle açığa çıktı...
#Geoffrey HoltTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaTAMAMLAYICI emeklilik sistemi Orta Vadeli Programdan sonra 12 Kalkınma Planı’na da girdi. Hükümetin, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilmesi konusundaki kararı net. Hal böyle olunca da başta çalışanlar olmak üzere birçok kesimin kafasında soru işaretleri var; ‘Sistem nasıl olacak, kıdem tazminatını da kapsayacak mı, kimler tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek’ gibi. Nitekim konu gündeme geldiğinden bu yana da okuyuculardan çokça soru alıyorum. Öncelikle şunu belirteyim, tamamlayıcı emeklilik üzerine çalışmalar devam ediyor ancak bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla kafalardaki soru işaretlerine açıklık getireyim.
#Tamamlayıcı Emeklilik SistemiSivas’ın Hafik ilçesine bağlı Durulmuş köyündeki oyuk merak konusu olmuştu. Bulunan gizemli oyuğun sırrı çözüldü. Mithridates döneminde inşa edilen gizemli yapının su sarnıcından öte ileri bir teknoloji barındırdığı ifade ediliyor.
#OyukTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#Rota