“DR. Kamran Samadlı baş dönmesi ve dengesizlik şikâyetlerinin sık görülen nörolojik şikâyetlerden biri olduğunu belirterek, “ Bu şikâyetlerin büyük bir kısmı iyi huyludur. Ancak altta yatan ciddi bir nörolojik bozukluğun varlığını gösteren bir uyarı olma ihtimali de vardır” dedi. Baş dönmesi bulgusunun hastalar tarafından etraftaki eşyaların dönmesi, fırıldak gibi dönme, sallanma, ‘ayağımın altından zemin kayıyor’, sersemlik veya sarsılmak şeklinde ifade edilebildiğini belirten Özel Egeumut Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kamran Samadlı, göz kararması, baygınlık hissi şeklinde de tanımlanabildiğini söyledi. Vücudun dengeli bir şekilde yaşamını sürdürebilmesinde birçok mekanizmanın sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Samadlı, “Gözlerden, kulaktaki labirentlerden, kaslardan ve eklemlerden gelen uyarılar bizi vücudumuzun pozisyonu hakkında sürekli bilgilendirir. Bu uyaranlara cevap olarak dengeyi korumak için gerekli uyum hareketleri yapılır. Bunların çoğu refleks seviyesinde çalıştığı için normalde biz bu ayarlamaların farkında olmayız” dedi.
#İzmirTürk bilim insanı, ekibiyle birlikte Kovid-19’un vücutta oluşturduğu tahribata ilişkin büyük bir keşfe imza attı. Koronavirüsün gözden beyne giden sinirlerde kalıcı hasara neden olduğuna dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık ve kalp damar hastalıklarının oluşturduğu santral sinir sisteminde hasarlara neden olabilir" dedi.
#KoronavirüsVertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkar. Vertigoya neden olan hastalıkların cinsine göre vertigoya eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bunlar kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybıdır. İşte, vertigo hastalığıyla ilgili detaylar…
#Vertigo NedirVertigo, halk arasında genellikle baş dönmesi belirtisi ile bilinmektedir. Kulak çınlaması, bulantı, kusma gibi şikayetler de, Vertigo'nun belirtileri arasında yer alabilmektedir. Yaşanan aşırı baş dönmesi, bu şikayetlere sahip kişiyi yataktan kalkamaz hale getirebilmektedir. Vertigo olunup olunmadığı hakkında küçük bir detay veren Halk Sağlığı Müdürlüğü, bu rahatsızlığın yaşanıp yaşanmadığı hakkında küçük detaylara değindi. Peki, Vertigo nedir ve belirtileri nelerdir?
#VertigoBaş dönmesi oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Hastanelerin acil servislerine bu şikayetle başvuran hastaların oranı %25 tir. Baş dönmesi, beyin ya da kulak kaynaklı olabilir ve önlem alınmadığı taktirde sağlığınızı tehdit eden boyutlara varabilir.
#Baş DönmesiTürk Nöroloji Derneği (TND) Nöro-otoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, baş dönmesinin hastalık değil yakınma olduğunu ve çok farklı nedenle ortaya çıktığını belirterek, "Nörolojik açıdan baş dönmesine en sık yol açan hastalık migren. Yıllarca teşhis konulamadan farklı tedaviler verilen hastaların önemli bir bölümünün migren olduğu son 10 yılda fark edildi" dedi.
İnme, diğer adıyla felç, ölüm nedenleri arasında üçüncü, sakatlık nedenleri arasında ilk sırada. Örneğin İstanbul’da her yıl 20 bin inme vakası oluyor. Aslında pıhtı eritici tedavi (tıbbi adıyla trombolitik) zamanında yapılırsa, her yedi hastadan birinde felcin tüm etkileri ortadan kaldırılabiliyor.
Nefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkGünlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkGÜNLÜK hayattaki pek çok alışkanlık ve aktivite, vücuttaki çeşitli organları ve sistemleri etkilemektedir. Ciltte yağlanmaya ve diğer sorunlara da yol açan alışkanlıkların başında da sağlıksız beslenme gelmektedir. Yaşamımızı sürdürmek için gerekli bir eylem olan beslenme, cilt yağlanmasını çok büyük bir oranda etkilemektedir. Özellikle öğün hesabı yapmadan; çok tuzlu ve baharatlı besinleri, işlenmiş yağ ve diğer katkı maddelerini bolca bulunduran fast-food tarzı yiyecekleri veya şekerli içecekleri tüketmek cildin aşırı yağlanması için başta gelen nedenlerdendir.
#1