Ülkesi Norveç başta olmak üzere İskandinav edebiyatının son 50 senedir en çok okunan ve ödüllendirilen isimlerinden olan Dag Solstad, ‘On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ adlı romanında tanıştığımız sıradışı karakteri Bjorn Hansen’i bu kez ‘17. Roman’da çıkarıyor karşımıza. Üçlemenin bu ikinci kitabında da ‘Soldstadvari’ bir üslupla baş başayız.
#17. RomanNorveçli yazar Dag Solstad ‘Mahcubiyet ve Haysiyet’ adlı romanında, Henrik İbsen’i yüz yıl öncesinden bugüne taşıyor. Romanın lise öğretmeni karakteri Elias Rukla aracılığıyla İbsen’in ‘Yaban Ördeği’ adlı oyununu konu edinirken bir yandan da bu oyunla iç içe geçen bir anlatı kuruyor.
#Dag SolstadElmalı şiirler yanında elmaya methiyeler dizmiş, yazılar da yazmış biri olarak, kapağında ‘Elma Bahçesinden’ yazan bir kitaba kayıtsız kalamazdım elbette! Kalmadım, aldım, şiirdi, Olav H. Hauge yazmıştı, Orhan Tekelioğlu çevirmişti, Savaş Çekiç tasarlamıştı...
#Elma BahçesindenNorveç’in en önemli yazarlarından Dag Solstad, ‘Profesör Andersen’in Gecesi’nde yalnız ve artık devleti bile tanıyamayan orta yaşlı bir edebiyat profesörünün inandırıcı bir portresini çiziyor. Her şey karşı penceredeki cinayeti gören Andersen’in, olayın kendisinde uyandırması gereken etik tepkiye karşı durması, eyleme ahlaki olarak müdahale etmek zorunda olmadığını düşünmesiyle başlıyor.
#Dag SolstadPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANDag Solstad’ın alışılmadık uzunluktaki adıyla ‘Lise Öğretmeni Pedersen’in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı’ romanı, 1970’li yılların Norveç’ine damgasını vurmuş sıradışı bir politik hareketi, harekete tutkuyla bağlanmış sıradışı insanları anlatıyor. Gerçekten kendine özgü bir sese sahip iyi bir yazardan, incelikle yazılmış bir roman.
#Lise Öğretmeni Bay Pedersen'in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı‘Benim Durumumdaki Erkekler’ bir başyapıt değil ama gerek benim gibi Per Petterson sevenler, gerekse okuyacakları romanda edebi tat arayanlar için lezzet alacakları bir yapıt. Petterson betimlemelerle ayrıntılara yoğunlaşırken insanların ruh halini de başarıyla yansıtıyor.
#Benim Durumumdaki ErkeklerNorveçli yazar Ingvar Ambjörnsen, ‘San Sebastian’da Hüzün’de polisiye ile yeraltı türleri arasında gidip gelen bir hikâye anlatmış. Türkiye’de ‘İnsan Postuna Bürünmüş Köpek’, ‘Beyaz Zenciler’, ‘Tavandaki Kukla’, ‘Gece Gündüzü Düşlüyor’ ve ‘Berkvik Cinayetleri’ romanlarıyla tanıdığımız Ambjörnsen, bir kez daha Norveç’in öteki yüzünü sergiliyor...
#SAN SEBASTIAN’DA HÜZÜN