Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eskimiş veya herhangi bir şekilde tahrip olmuş Türk lirası (TL) banknotların değişimi için yılda ortalama 200-250 başvuruyu değerlendirirken, bu banknotların en çok rastlanılan tahrip olma sebepleri arasında yanma, toprak altında kalarak çürüme, yıkanma ve hayvanlar tarafından kemirilme bulunuyor.
#Merkez BankasıPara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), 31 Aralık 2005'te tedavülden kaldırılan 6 sıfırlı paralar için tanınan 10 yıllık zaman aşımı süresinin bu ayın sonunda dolacağının hatırlatılması üzerine çok sayıda vatandaş, ellerinde kalan paraları değiştirmek için harekete geçti. Bir vatandaş eşinden gizli biriktirdiği paraları değiştirememenin hayal kırıklığını yaşadı.
#Türk LirasıBu gece tedavüle çıkan Türk Lirası banknotlarla birlikte, 1 Ocak 2005 tarihinde paradan 6 sıfır atılması ve paranın önüne “yeni” kelimesinin eklenmesi ile başlayan süreç, bu ibarenin kaldırılması ile sonuçlanmış oldu. Vatandaş yeni paraları görmek için yeni yılın ilk saatlerinden itibaren ATM'lerin önünde kuyruklar oluşturdu.
Enflasyonla mücadele sürecinde geniş bir muhalefetle karşılaştıklarını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ‘Bunlardan birincisi, varlıklarını evvelden beri enflasyon ortamında döviz olarak tutan grup. Oturduğu yerde dövizden kazanma döneminin bitti’ dedi.