A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 00:00
Değişim süreleri 31 Aralık 2010 tarihinde sona eren YTL ve YKr madeni paralar, piyasadan tam olarak toplanmaması nedeniyle tüketiciler ile esnaf arasında sıkıntı yarattı.
2004 yılında Türk Lirasından 6 sıfırın atılmasıyla belirlenen geçiş dönemi Yeni Türk Lirası (YTL) ve Yeni Kuruşlarla (YKr) 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle başladı. 4 Nisan 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de 2 yıl süren geçiş döneminden sonra para birimindeki “yeni” ibaresi 1 Ocak 2009'da kaldırıldı.
Bir yıllık birlikte tedavül döneminin sona ereceği 31 Aralık 2009 tarihine kadar YTL banknot ve madeni paraların değişimi tüm banka şubelerinde yapıldı.
1 Ocak 2010 tarihinden itibaren, YTL madeni paralar ise 1 yıl boyunca (31 Aralık 2010 tarihi mesai bitimine kadar)
Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilerek değiştirildi.
Yeni Türk Lirası banknotlar ise 10 yıl boyunca (31 Aralık 2019 tarihi mesai bitimine kadar) Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilerek değiştirilebilecek.31 Aralık 2010'da değişim süreleri dolan YTL ve YKr madeni paraların piyasadan tam olarak toplanmaması tüketiciler ile esnaf arasında sıkıntı yarattı.Tüketiciler, alışveriş yaparken değişim süreleri dolan YTL ve YKr madeni para mağduru olmamaları için dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
“TÜKETİCİ EKMEK ALIRKEN ELİNDEN ÇIKARTMAK İSTİYOR”
Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, yaptığı açıklamada, değişim süreleri dolan madeni paralarla en çok üyelerinin karşılaştığını söyledi.Madeni paraların piyasadan tam olarak toplanamadığını anlatan Alptekin, “Değişim oranı istenilen düzeyde olmayınca madeni YTL ve YKr'ler esnafın yanı sıra vatandaşın elinde kaldı. Birçok tüketici madeni paraları daha çok ekmek alırken ellerinden çıkartmak istiyor. Bundan dolayı üyelerimizin çoğunda elde kalan madeni paralar birikmeye başladı” dedi.Alptekin, madeni YTL ve YKr'lerin değişim sürelerinin uzatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.