Moody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulBorsada tepki yükselişi banka hisseleri öncülüğünde devam ediyor. ABD’li bir yatırım bankasının dört özel Türk bankası için al tavsiyesi vermesiyle banka hisselerine gelen alımlar piyasanın geneline yansıdı ve BIST 100 Endeksi’ni 8 bin seviyelerine taşıdı. Cuma akşamı Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümünü yükseltmesi Borsa İstanbul’a olumlu yansıyabilir. S&P’den sonra Moody’s’den gelen bu değerlendirme ile 2024 yılı içinde Türkiye’nin kredi not artırım beklentileri daha da arttı.
#BorsaPiyasalarda iyimserlik hâkim. Dışarıdaki olumlu havaya iç piyasalar da uyum sağlamaya başladı. Bunda son haftalarda artan yabancı sermaye girişlerinin de önemli payı var. 8 Aralık ile biten haftada yabancı sermaye girişi uzun bir aradan sonra ilk defa toplamda 1 milyar dolar sınırını geçti. Yabancı alımları yerli tasarrufları da biraz tetiklemeye başladı. Bu talep yabancı ağırlıklı olmakla birlikte BIST100 Endeksi’ni 7.500’lerden 8.000 seviyesine yaklaştırdı. Çıkışın devamı yine yabancı yatırımcıya ve yerli yatırımcının çıkışa ne ölçüde katılacağına bağlı olacak.
#Yabancı YatırımcıTürkiye’nin risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması ve Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Borsa’da banka hisseleri derin ve likit olmalarından dolayı öne çıkıyor. Yabancıların da ağırlıklı olarak bu sektörde yer aldığını görüyoruz.
#Borsa İstanbulSeçim sonrası ilk işlem günü olan pazartesi sabahı Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasını belirsizlik şeklinde değerlendirip sert düşüşle açıldı. Bir önceki hafta çıkışa öncülük eden banka hisselerinin birçoğu bu defa taban fiyattan ve alıcısız haftaya başladı. Sonraki aşamada lokomotif bazı sanayi hisseleri öncülüğünde BIST100 Endeksi dengelenmeye ve toparlanmaya çalıştı.
#PiyasaBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroBorsa İstanbul 100 endeksi, tüm zamanların en yüksek seviyesini 3 bin 927 puana taşıdı. Peki yükselişi hangi gelişmeler destekliyor? Yeni zirveler bekleniyor mu? Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Eda Karadağ hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul’da banka hisseleri öncülüğündeki çıkış yerini yine banka hisselerin başı çektiği bir düşüşe bıraktı. Süreçten en az kayıpla çıkılması için gerekli tedbirler devreye alınırken önümüzdeki günlerde teminat açıklarının normalleşmesi ve olağan seyrine dönmesi Borsa İstanbul’un denge bulmasına yardımcı olacak. Bu kapsamda, temel teknik verilerle gündem ve piyasa parametrelerine göre yön belirleyen görünüme geri dönülebilir.
#Borsa İstanbulGeçtiğimiz hafta borsaların satışa dönmesi beklentileri aşan ağustos ayı ABD TÜFE verisiyle oldu. Bu durum ABD Merkez Bankası (Fed) para politikasında sıkılaşmanın ve agresif faiz artışlarının devam edeceği beklentisini güçlendirdi. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantı için 75 baz puanlık artırıma kesin gözü ile bakılırken 100 baz puanlık faiz artırım olasılığı da gündeme geldi. Piyasalar 21 Eylül’deki Fed toplantısını beklerken temkinli görünüm ile dalgalı seyir bir süre daha sürecek gibi görünüyor.
#BorsaBorsa İstanbul’da iyimserlik sürüyor. Para girişi dışında enflasyona karşı getiri arayışı, teknik açıdan primli görülse de temel ve bilanço değerlemeleri açısından Borsa İstanbul’un halen iskonto barındırıyor olması gibi gerekçeler geçerliliğini koruyor. Ancak hisse fiyatlarının sürekli yükselemeyeceği, para girişlerinin de sonsuz olmadığı konusunun akıllarda tutulması gerekir.
#Borsa İstanbulBankacılık sektörünün 2021 Ocak-Şubat döneminde kâr rakamı 9 milyar TL olurken, 2022’nin aynı döneminde yüzde 333’lük artışla 39 milyar TL’ye ulaştı. Banka hisselerinde yaşanan yükseliş Borsa İstanbul’u da olumlu etkiledi ve Borsa İstanbul yeni zirveleri gördü. Gelecek hafta açıklanacak banka bilançolarında da yüksek kârlılıkların görülmesi bekleniyor. Borsada da yeni bir bilanço hareketinin olup olmayacağını göreceğiz.
#BankaBİST 100 Endeksi geçen hafta tarihi zirveler gördü. Türkiye-ABD ilişkilerindeki yumuşama sinyalleri piyasalarda olumlu algılandı. Küresel çapta piyasalarda dalgalı bir seyir yaşanırken, Borsa İstanbul dış borsalardan olumlu ayrıştı. Borsa İstanbul’daki iyimser havanın en büyük nedenlerinden biri banka hisseleri öncülüğünde başlayan ralliydi.
#BorsaKüresel pay piyasaları, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping çevrimiçi olarak ekonomik ve siyasi konuları tartışmak için bir araya gelmeleri ve toplantı öncesi her iki liderin yapıcı açıklamaları sonrası sakin seyrederken, bugün yoğun veri gündemi takip edilecek.
#Küresel PiyasalarPandemi sürecinin aşılması için alınan ekonomik tedbirler, tedarik konusunda yaşanan sıkıntılar, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve normalleşmenin hızlanması, enflasyonu beraberinde getirdi. ABD’de son 31 yılın en yüksek enflasyon seviyesi görüldü. Rekor enflasyon verisi borsalardaki olumlu havayı bozmazken, piyasanın genelinde temkinli bir görünüm olduğu söylenebilir.
#Merkez BankasıBorsa İstanbul'da yükseliş hareketi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesiyle desteklenirken, Borsa İstanbul 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe rekor üzerine rekor kırarak başladı. Uzmanlar, 1580 puan seviyesinin önemli bir teknik destek seviyesi olduğunu belirtirken; bu seviyenin geçilmesi halinde güçlü yükselişlerin beklenebileceğini söyledi. Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu ve Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık borsada yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulYabancı yatırımcılar 24-30 Nisan haftasında 136 milyon dolarlık hisse senedi, 30 Nisan haftasında da 33 milyon dolarlık tahvil bono alımı yaptı. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri büyük sürpriz yaptı. Beklentiler 900 bin ile 1 milyon arasında değişiyordu. Gerçekleşme 266 bin artış şeklinde oldu. Sürpriz veri piyasalara iyi geldi.
#YAZAR