Dizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreÇin Halk Cumhuriyeti, 12 Mayıs 2008’de Sichuan eyaletinde yaşanan 8 büyüklüğündeki depremin en ağır hasarı verdiği, nüfusunun yarısının kaybedildiği Beichuan ilçesini, depremzedelere yas tutabilecekleri, depremle ilgili bilimsel araştırma yapılacak bir açık hava müzesi haline getirdi. Depremin merkezi Wenchuan ilçesinin adını taşıyan kapalı bir başka müzede ise kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası faaliyetler anlatılıyor.
#ÇinBahar artık gelsin değil mi? Tüm dertler kederler kalsın kışta. Hüzünler, sevimsizlikler, sakura gibi kısa ömürlü olsun, sevinçler, coşkular, sevgiler, umutlar sakuranın her bahar gülümsediği gökyüzü gibi sonsuz olsun. Hayaller eşliğinde beraber bir rüyaya dalıp, uyandığımızda da bütün hücrelerimizle gülümseyebilmek için Kyoto’ya doğru yolculuğa başlayalım mı? İşte size tüm detaylarıyla teknolojinin ve baharın yurdu Kyoto...
#Seyahat15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçmemiş İstanbullu yoktur. Köprünün hemen Anadolu Yakası’ndaki ayağının dibinde Beylerbeyi Sarayı’nı farketmemiş olan da azdır muhtemelen. Peki bu 151 yıllık sarayı gezen kaç kişi vardır? Bahçesindeki bambu ormanını gören, ilk ve tek Osmanlı padişahı heykelinin bu sarayda bulunduğunu bilen kaç kişi vardır? O zaman sizi şu ılık sonbahar günlerinde, burnumuzun dibindeki bu güzel Beylerbeyi Sarayı'nın küçük sırlarını öğrenmeye davet ediyorum.
#Beylerbeyi SarayıRuanda’ya gittim, altı gün kaldım. Dünyada 800 dağ gorili kalmış, burası 600’ünün yaşadığı yer. Bebeklerini gördüm, inanılmazdı. Pigmelerle tanıştım. Yağmur Ormanları müthişti. Gökyüzünü göremediğiniz bir ormanda yürüdüğünüzü düşünün. Evet, bildiniz; Yağmur Ormanları’na da gittim. Lafı daha fazla uzatmayacağım. Hazır mısınız? Sizi Ruanda’ya götürüyorum.
#AYŞE ARMANJaponya’ya ilk seyahatiniz ise şimdiye kadar gördüklerinizi bir tarafa koymalısınız zira bu ada ülkesinin bambaşka bir dünya olduğunu belirtmekte fayda var. Başkent Tokyo’nun yanısıra Kyoto ve Osaka, her yıl milyonlarca turiste evsahipliği yapıyor. İşte bu iki şehirden bize kalanlar...
#JaponyaFransa’daki zirveyle dünyamız için umut ışığı belirdi. 2050’de gezegende ne petrol ne de kömür tüketilecek. Bu devletlerin ortak hedefi… Öyle olmak zorunda çünkü içinde bulunduğumuz kadarı bile (yaklaşık bir derecelik bir artış) endişelenmemiz için yeterli. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporuna göre bazı dostlarımıza sonsuza dek veda edebiliriz. Onları yakından tanıyalım.
#Nesli Tükenmekte Olan HayvanlarDışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriÇok az gezginin gittiği bir yer Papua Yeni Gine… Bağımsızlığına 1975 yılında kavuşmuş ve 800 dilin konuşulduğu kültürel çeşitliliği korumuş çok şeyi barındıran bir ülke. Adada hayatın yaklaşık 10 bin yıl önce başladığı kabul edilir. Resmi araştırmalara göre ülkeye gelen ilk insanlar Malenezyalılar ile Papua dilini kullanan ada yerlileri… Keşfedilecek çok güzellik var. Örneğin Port Moresby Tabiat Parkı, Yuo Adası ve Varirata Ulusal Park bunlardan sadece birkaçı… Yalnız son zamanlarda yaşanan büyük depremlerle gündemde… Ülke, Gine Pasifik Ateş Çemberi olarak adlandırılan fay hattında bulunuyor. En son 7,4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. İşte Papua Yeni Gine hakkında detaylar…
#Papua Yeni GineYıllarca Kenya, Tanzanya, Zimbabwe, Malavi ve Botsvana safari için Afrika ülkeleri arasında en çok tercih edilen yerler oldu. Son yıllarda ise, gelişmekte olan Afrika ülkelerinden biri olan Ruanda popüler olmaya başladı. Bunun sebebi ise gümüş sırtlı gorillerle buluşma imkanı… Peki dağ gorilleri nasıl oluyor da gümüş sırtlı oluyor? Bizzat bu ilginçliğin peşine düştüm ve inanılmaz anlar yaşadım.
#RuandaGemi yolculuklarını çok severim. Her türlü tembelliğe uygun bir tatil şeklidir. Dilediğin saatte yemek yiyebilir, uyuyabilir, havuza ya da denize dalıp hayal kurabilir, limanlarda bilmedik yaşamların tadını çıkartabilirsiniz. Size bu hafta Karayip Denizi’nde yaptığım bir gemi yolculuğunu anlatacağım.
Phang-Nga Körfezi, Çin Hindi’nden Hint Okyanusu’na doğru uzanan Malakka Yarımadası’nın doğu kıyısında. Andaman Denizi’ne açılan körfezde, hırçın dalgaların şekillendirdiği, kireç taşından 42 ada bulunuyor. Ulusal park ilan edilen körfez günümüzde Tayland turizminin en gözde bölgelerinden. Ankaralı Gezginler Grubu üyesi mimar Duygu Çeviker, körfeze gitti, izlenimlerini yazdı.
CEPA Alışveriş Merkezi, 21 Ağustos’da Superstar Ajda Pekkan’ın sahne alacağı gala gecesinin ardından 23 Ağustos’da kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk iki katlı Carrefour’u ile en büyük Bauhaus’una ev sahipliği yapacak olan CEPA’da ayrıca dünyanın en büyük pizza zinciri Sbarro, bilişim markası Apple, Alman konsept mağaza zinciri Tchibo, Amerikan Ayakkabı markası Aldo, L’Occitane, El Torito, Filicori Zecchini ve Schlotzky’s Ankara’daki ilk mağazalarını açacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait iki yangın söndürme uçağının bir tane bile Türk pilotu olmadığını biliyor musunuz? Bu uçakları toplam 10 pilot kullanıyor: Sekizi İtalyan, ikisi Kanadalı. Sıcaklar başlayınca geliyor, yaklaşık beş ay İstanbul’da kalıyorlar. Denizden ya da göllerden su çekerek orman yangınlarını söndürüyorlar. 13 saniyede 6 ton suyu uçağa yükleyip, beş saniyede boşaltıyorlar. En geç 20 dakikada olay yerinde oluyorlar.
Yüzyıllardır Çin’de kutsal törenlerde kullanılan tütsü, ince dumanıyla evlerden işyerlerine uzandı. Hindistan ve Çin’den ithal edilen tütsülere yönelik ilgiyi gören girişimci Sena Hakan Servi, iki yıl önce Eskişehir’de, 15 metrekarelik atölyesinde tütsü üretimine başladı. Şimdi yılda 2.5 milyon çubuk üretiyor, ABD, İsviçre, Almanya ve Ürdün’e 50 bin dolarlık tütsü satıyor.