Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00
Yüzyıllardır Çin’de kutsal törenlerde kullanılan tütsü, ince dumanıyla evlerden işyerlerine uzandı. Hindistan ve Çin’den ithal edilen tütsülere yönelik ilgiyi gören girişimci Sena Hakan Servi, iki yıl önce Eskişehir’de, 15 metrekarelik atölyesinde tütsü üretimine başladı. Şimdi yılda 2.5 milyon çubuk üretiyor, ABD, İsviçre, Almanya ve Ürdün’e 50 bin dolarlık tütsü satıyor.
Sena Hakan Servi’nin Eskişehir Sanayi Sitesi’nde 15 metrekarelik bir atölyesi, alt katında malları stokladığı 30 metrekarelik bir deposu var. Toplam 45 metrekarelik işyerinde Türkiye’nin önde gelen tütsü üreticilerinden biri olmuş. Yılda 2.5 milyon adet tütsü üretiyor. Cirosu 180 bin YTL’yi geçiyor. Üretimin yüzde 80’i iç piyasada, geri kalanı yurtdışına satılıyor. İhracatı 50 bin doları buluyor.
BAVULDA LÜLE TAŞI PİPOLARLA NEW YORK
Servi 40 yaşında. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde iletişim okudu. 1987’de mezun olduktan sonra 7 ay reklam şirketinde çalıştı ve dil öğrenmek için New York’a gitti.
‘Ailem okul parasını verdi, harçlığım için çalışmam gerekiyordu. Bavuluma lüle taşından yapılmış 10 pipo koydum. Bunları New York’ta 200 dolara sattım. Sonra garsonluk yaptım ve geceleri de gazete dağıtım şirketinde çalıştım. Ama pipo en kolay kazançtı. Mektup yazdım, 20 pipo gönderdiler. Pipo satıp paraları kapmaya başladım. Yılda 200 bin
dolar ciro yapıyordum. 8 yıl sonra, pipo şirketimi ABD’li bir firmaya 100 bin dolara devredip geri döndüm. Onlara hálá pipo gönderiyorum.’
TÜTSÜLERİ BEĞENMEDİ KALKTI KENDİ YAPTI
Türkiye’ye dönünce Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Antalya’da hediyelik eşya dükkanları açan Servi, ardından tütsü işini keşfetti.
Dükkanlarında sattığı Hindistan ve Çin malı tütsüleri kalitesiz buldu. Yanınca simsiyah oluyor ve çabuk tükeniyorlardı. 2 yıl önce kolları sıvadı.
Önce tütsü için bambu çubuk ithal etti. Talaş tozlarını tutkalla karıştırıp çubukların üzerini kapladı. Sonra da ABD’den ithal ettiği esansa batırdı. Şimdi ulaştığı üretim rakamına bakınca artık o bir tütsü kralı. ABD’den Almanya’ya, İsviçre’den Ürdün’e her yere gönderiyor.
Servi, 3-5 yıl öncesinde sadece Uzakdoğu kökenli etnik eşya dükkanları ve işporta tezgahlarında pazarlanan tütsüleri, lüks alışveriş merkezlerinde, süpermarketlerde 5 tanesini 1.5 milyon liradan sattığını söylüyor.
Anlattıklarına bakılırsa tütsünün faydası saymakla bitecek gibi değil: ‘5 bin yıldır ruhu negatif düşüncelerden arındırdığı düşünülüyor. Banyoda yakılacak rahatlatıcı bir tütsü, suyla birlikte zihnimizi temizler, beden-ruh arasındaki uyumu yakalamamıza yardımcı olur. Vanilya kokuluların baş ağrısını hafiflettiği, vişne kokusunun enerji verdiği, lavantanın rahat uyku sağladığına inanılır.’
KOKULARIN AROMATERAPİK ANLAMLARI
Akdeniz gecesi: Geceleri rahat uyuyun.
Amour: Ekstra afrodizyak.
Armut Vanilya: Yaşama daha pozitif ve özenli bakın.
Çam: Çam ormanlarının kokusu size umut yüklesin.
Çilek: Sevgi ve dostluğun sıcaklığını hissedin.
Fantasia: Doğal afrodizyak.
Fizzy pop: Zenginliğe ve neşeye kavuşun.
Gül: Mutlu ve arzulu olun.
Güldüdu: Romantik duygularınızı ateşleyin.
Hanımeli: Aşkta bir yolculuğa çıkın.
Hawaii: Olumsuz düşünceleri zihninizden kovun.
Hindistancevizi: Kolay karar verin.
Lavanta: Rahat ve dinlendirici bir uyku çekin.
Leylak: Güzel anılarınızı tazeleyin.
Meditasyon: Zihniniz huzur bulsun, bedeniniz dinlensin.
Musk: İç huzuru ve dış uyumu birlikte yakalayın.
Meltem: Yorgunluğunuzu meltemin tatlı esintisi ile atın.
Nirvana: Doğal anti-depresan.
Patchouli: Dikkat ve konsantrasyon yeteneğiniz artsın.
Polo: Hareketli ve sportif bir yaşam sürün.
Sandal ağacı: Stresten ve yorgunluktan uzaklaşın.
Sermo special: Zihinsel gücünüzün arttığını hissedin.
Şeftali: Hafızayı güçlendirici etkisini fark edin.
Tarçın: Başarı isteğiniz güdülensin.
Vanilya: Baş ağrınızı hafifletsin, rahatlatsın.
Vişne vanilya: Daha zinde ve cesaretli hissedin.
Yağmur ormanı: Suyun enerjisinden pozitif titreşimler alın.
Yasemin: Duygusal arınma ve saflığı yaşayın.
Yaz güneşi: Güneşin enerjisi ile yaratıcı düşüncelerinizi özgür bırakın.
Zen: Güçlü, enerjik ve dinamik olun.
TÜTSÜ ALIRKENDoğal esanslı olmalı. Yakılıp üflendiğinde saman alevi gibi geçip gitmemeli, en az bir saat yanabilmeli. Kutu içinde satılan bazı tütsülerin kokuları sizi hayal kırıklığına uğratabilir. O yüzden koklayarak almakta yarar var.