Balyoz darbe planını belgelerini yayınladığı için tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu, tutuklu bulunduğu Metris Cezaevi'nden 'zindandan kamuoyuna' başlıklı mektup yazdı. Baransu "Askeri vesayetle, statükoyla canım pahasına mücadele ederken, asıl sorunu göremediğim için; 'demokrasiyi, hukuku, adaleti, getirecekler' diye destek verdiğim insanların gerçek yüzünü fark edemediğim için tüm kamuoyundan özür dilerim" dedi.
#Mehmet BaransuYargıtay'ın Balyoz davasında 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasının ardından aralarında 28 Şubat Davası'ndan hükümlü bulunan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, sanıklar hakkında 'suç için anlaşmak'tan emekli Orgeneral Çetin Doğan'a 6 yıl 8 ay, emekli Tümgeneral Behzat Balta'ya 5 yıl 10 ay, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol'a 5 yıl 5 ay, emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı'ya 5 yıl 5 ay, emekli Kurmay Albay Erdal Akyazan'a 5 yıl, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç'a 5 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti.
#Çetin DoğanGizli kalması gereken "Egemen Harekat Planı"nın ele geçirilmesi ve yok edilmemesine ilişkin kapatılan Taraf Gazetesi çalışanlarının davasında karar çıktı. Davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Baransu, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme" ve "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçlarından toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ise "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Firari sanık Tuncay Opçin'in dosyası ise ayrıldı.
#Mehmet BaransuYARGITAY'ın 'Balyoz' davasında 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasının ardından aralarında 28 Şubat Davası'ndan hükümlü bulunan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanık, yeniden hakim karşısına çıktı. Sanıklar yerel mahkemenin verdiği beraat kararında direnmesini talep etti. Sanık Doğan'ın avukatının Yargıtay'ın bozma ilamına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz etmesi yönünde talepte bulunduğunu fakat Başsavcılığın itirazı olumlu ya da olumsuz bir şekilde değerlendirmediğini dikkate alan heyet, Başsavcılığa dilekçe yazarak itirazın akıbetinin sorulmasına ve gelen cevabın ardından bozmaya uyulup uyulmayacağı noktasında karar vereceğini belirtti.
#YargıtayFETÖ’nün Balyoz davasında tutuksuz olarak yargılanan ve beraat eden 36 kişiden biri olan emekli jandarma albay Mustafa Aydın, ankesörlü telefonlar üzerinden FETÖ imamlarıyla irtibat kurduğu ve örgüt üyesi olduğu iddiasıyla dün gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı verilen 210 askerden biri olan Aydın’ın, gözaltına alınan Balyoz mağdurlarının içine sızdırıldığı değerlendiriliyor.
#Mustafa AydınErgenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk davaları başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında 2008 ile 2012 yılları arasında açılan 20’ye yakın kumpas davasında yüzlerce subay tutuklandı, binlerce subay ve astsubay ordudan tasfiye edildi. FETÖ üyelerinin sahte delil üreterek ve gizli tanıklar yaratarak açtıkları bu hukuk dışı davalar sonucunda tutuklanıp cezaevine konanlar, yıllarca cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti, ancak bu süreçte askerlerin ve ailelerinin yanı sıra TSK da büyük zarar gördü. Şimdi onları tutuklayıp cezaevine koyan polis, savcı ve hâkimler, ‘kumpas kurmak’tan dolayı yargılanıyor. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal, “Şanlı Ordudan Zanlı Orduya- Büyük Kumpas’tan 15 Temmuz’a” adlı kitabında, bu davalarda yer alan aktörleri, ilişkileri, gizli tanıkları, sahte belgeleri ve hukuk ihlallerini gözler önüne sererek hasar tespitinde bulunuyor. Öznal’la Ankara’daki evinde konuştuk.
#ErgenekonBalyoz davasında kumpas iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan gazeteciler Mehmet Baransu ile Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un yargılanmasına başlandı. Çongar savunmasında "Bavul, Mehmet Baransu tarafından gazeteye getirildiği gün ben orada değildim, dolayısıyla belgelerin asıllarının içinde yer aldığı söylenen bavulu hiç görmedim, o bavulla aynı mekânda hiç bulunmadım. Bu davanın konusu olan Egemen Harekât Planı o bavuldaki belgeler arasında mıydı değil miydi bilmiyorum" dedi.
#Balyoz KumpasıGazeteci Mehmet Baransu’nun savcılığa bavulla getirdiği belgeleri, ‘Deliller gerçekse, bunlar darbe planıdır’ diye verdiği bilirkişi raporuyla yüzlerce subayın tutuklanmasına neden olan dönemin 3. Kolordu Harekât Subayı Binbaşı Ahmet Erdoğan hakkında, ‘Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmak’ iddiasıyla dava açıldı. Erdoğan hakkında Balyoz mağduru 142 kişi şikâyetçi olmuştu.
#Balyoz DavasıÜst düzey komutanların uzun süre cezaevinde kaldığı Balyoz davasında tanık olarak dinlenen eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı emekli Kurmay Albay M.T.P., askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada ‘şüpheli’ler arasına girdi. M.T.P.’nin o dönemki telefon trafiği mercek altına alındı.
Gazeteci Mehmet Baransu’nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili Baransu ve Taraf gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban hakkında "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve"MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlamalarıyla 52’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.
#Fethullah Gülen‘TSK’ya Balyoz davasında kumpas kuruldu’ iddialarına ilişkin soruşturmada gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı. Baransu, davanın delilleri arasında yer alan CD, DVD ve 5 bin sayfa belgeyi bir bavul içerisinde dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’ya teslim etmişti.
Balyoz Davası'nda kumpas iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ilk şüphelisi olarak tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'nun Emniyet ifadesinde, savcılığın Genelkurmay Başkanlığı'na sorduğu soruya da yer verildi. Savcılığa Baransu tarafından teslim edilen belgeler arasında "gizli belge" olup olmadığı yönündeki soruya Genelkurmay, belgeler arasında Egemen Harekat Planı'nın da bulunduğu 118 adet 'çok gizli' belge bulunduğunu belirtti. Genelkurmay'ın ayrıca, 11 ve 17 no'lu CD'ler içerisinde yer alan Balyoz, Suga, Çarşaf vb. isimlerle hazırlanmış olanların ise TSK'ya ait belgeler olmadığı yanıtını verdiği öğrenildi.
Balyoz’da kumpas kurulduğu iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen gazeteci Mehmet Baransu’ya Balyoz belgelerini kimden, ne zaman aldığı soruldu. Belgelerde darbeyle ilgili kısımları yayınladıklarını söyleyen Baransu, sorumlu davranarak askeri gizli bilgileri ise yayınlamadıklarını anlattı. Baransu orijinal belgeler kendilerine gelir gelmez savcılığa teslim ettiklerini kaydetti.
Yüzlerce askerin hapis cezası aldığı Balyoz, Poyrazköy ve Amirallere Suikast davalarının temelini oluşturan 5 No’lu harddisk için TÜBİTAK “Tarih ve saatiyle oynanmış” raporu verdi. “Bazı dosyaların 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir” denilen rapor 20 Ocak 2014 tarihinde mahkemeye gönderildi.