(geniş haber) "Balyoz Davası'nda Kumpas" iddianamesi tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2016 15:54

(geniş haber) "Balyoz Davası'nda Kumpas" iddianamesi tamamlandı

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER - Ümit TÜRK/İSTANBUL,(DHA) Balyoz Davası'nda kumpas iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ve Tuncay Opçin "şüpheli" sıfatıyla yer aldı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI İDDİANAMEDE "MÜŞTEKİ"
Balyoz Davası'nda yargılanıp beraat eden sanıklar Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Emekli Albay Hakan Büyük, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile Genelkurmay Başkanlığı da iddianamede "müşteki" olarak yer aldı.
Şüpheliler, Genelkurmay Başkanlığı'na ait "ÇOK GİZLİ" ifade edilen Egemen Harekat Planı'nı temin etmek ve yayınlamakla suçlanıyor.

BARANSU'NUN 75 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Şüpheliler Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin hakkında 35'er yıldan 75'er yıla kadar hapsi talep edildi. Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan Opçin'e yöneltilen suçlamalar şöyle: "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme", "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama", "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Terör örgütü propagandası yapmak."

YASEMİN ÇONGAR VE AHMET ALTAN'IN 52 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur'un ise 20'şer yıldan 52 yıl 6'şar aya kadar hapsi istendi. Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur'a yöneltilen suçlamalar ise şöyle: "Terör Örgütü propagandası yapmak", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme", "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama"

3 KİŞİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARAR VERİLDİ
Öte yandan Yüksel Durgut ve Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Kurtuluş Tayiz ile Adnan Demir hakkında da takipsizlik kararı verildi.

İDDİANAME 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 276 sayfalık iddianameyi onayladı. Onaylanan iddianame 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianame onaylanırsa şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. Öte yandan Balyoz Davası'nda kumpas iddialarına ilişkin ana soruşturma ise hala devam ediyor.

SAVCILIĞA TESLİM ETMİŞTİ
Balyoz soruşturmasının başlatılmasına neden olan ve 365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz Davası'nın delilleri arasında yer alan belgeler Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmişti. Bunlar içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından Egemen Harekat Planı (1'inci Ordu Komutanlığı tarafından Yunanistan'a karşı Trakya bölgesinde düzenlenecek olan bir harekatta kullanılmak üzere hazırlanmış bir harekat planıdır) da bulunuyordu. Genelkurmay Başkanlığı, "TSK'nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK'yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 365 sanık 31 Mart 2015'te beraat etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'da beraat eden sanıkların suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Soruşturma kapsamında savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'na Baransu tarafından teslim edilen belgeler arasında "gizli belge" olup olmadığı yönünde soru sormuştu. Genelkurmay cevap yazısında , "CD'lerde yer alan açık ismi Egemen Harekat Planı olan Ertuğrul Harekat Planı'nın yenisinin ihdas edilmesi nedeniyle 18 Aralık 2008 tarihinde imha edildiği, imha edilen harekat planının 'Çok Gizli' gizlilik derecesini haiz olduğu tespit edilmiş ve söz konusu harekat planındaki bilgilerin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken ve ifşası halinde devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiştir" denilmişti. Genelkurmay ayrıca, belgeler arasında Egemen Harekat Planı'nın da bulunduğu 118 adet 'çok gizli' belge bulunduğunu belirtmiş, ayrıca, 11 ve 17 no'lu CD'ler içerisinde yer alan Balyoz, Suga, Çarşaf vb. isimlerle hazırlanmış olanların ise TSK'ya ait belgeler olmadığı yanıtını vermişti.

"ORİJİNALLERİ SAVCILIĞA TESLİM ETTİM"
Genelkurmay Başkanlığı'nun bu yazısı üzerine Mehmet Baransu'nun ifadesine başvurdu. Mehmet Baransu, ismini bilmediğini iddia ettiği kişiden bavul içerisinde aldığı belgelerin orijinallerini savcılığa teslim ettiğini, bütün kopya CD'leri ise imha ettiklerini söylemişti. Baransu, sahte dijital belge ürettiği yönündeki suçlamaya ise, "İddia edildiği gibi sahte dijital verileri ben ürettiysem, orijinal hallerinin kopyalarını neden hem Cumhuriyet Savcılığı'na ve askeri savcılığa vereyim? Tüm belgelerde açıkça 2003'te yapılanın seminer değil, darbe planı olduğu net görülüyor. Biz bunu görüp gazetemizde vatandaşlık görevimizi yaptık. Bir gazeteci haberi yapar. Soruşturma yapma yetkisi yok. Bunu savcı yapar. Yargılamayı mahkeme yapar. İddiaların doğru olup olmadığını onlar araştırır. Bu benim görevim değil. Kaldı ki, daha önceki bilirkişi raporlarına baktığımızda da tam tersine kararlar verildiği görülecektir" şeklinde ifade vermişti. Baransu ifadesinin ardından 1 Mart 2015'te tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!