Hatay'ın İskenderun ilçesinde geçtiğimiz gün balon balığı yiyen 7 kişilik aile zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Balon balığı bu sezon balıkçıların kabusu oldu. Balon balığı şimdi de Marmara ve Karadeniz'e göç etmeye başladı. Peki, balon balığı nedir, zehirli mi? Balon balığı yenir mi? İşte son gelişmeler...
#Balon BalığıVan’da, bir kişinin yediği balon balığından zehirlenerek, öldüğü iddiası üzerine hem satıcılar hem de tüketiciler, yaşananın tekrarlanmaması için daha dikkatli davranıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise balon balığını, küresel ısınmanın sonucu olarak artık her yerde görmenin mümkün olduğunu belirterek, uyarıda bulundu. Akkuş, "Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye’nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık daha dikkatli olmamız lazım" dedi.
#Balon BalığıSon günlerde gündeme gelen ve zehirli olmasıyla bilinen balon balığında bulunan bir toksinin kanser ilacı yapımında ve bağımlılık tedavisinde kullanılmasına yönelik çalışmalar bulunuyor. Balon balığının çok zehirli olduğunu vurgulayan uzmanlar öldürücü etkisi nedeniyle kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#Balon BalığıGörüntü açısından en ilginç balık türlerinden biri kurbağa balığıdır. Aynı zamanda yaşam koşulları, biçimleri ve özellikleri açısından farklılık yaratır. Peki, kurbağa balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kurbağa balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Akdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerDişleri inanılmaz keskin, kıtır kıtır teneke kutuları yiyor, balıkçıların ağlarına zarar veriyor, yem bulmak için kıyılara yaklaşıyorlar. Peki denize girerken bizi de ısırırlar mı? İnsanlara saldırma ihtimalleri var mı? Balon balıkları insanlar için ne kadar tehlikeli?
#Balon BalıklarıSüveyş Kanalı'nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’de su boşaltması nedeniyle denizlerimize giren yabancı türlerin sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ile balon balıkları Akdeniz için çok büyük tehlike. Haliyle akıllarda birçok soru var. Prof. Dr. Halit Filiz hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Balon BalığıTARIM ve Orman Bakanlığı’nın, zehirli balon balığı için ’Kuyruğunu getir 5 lirayı al’ projesi, balıkçıları memnun etmişti. Balıkçılar, balon balığının avlanması için bakanlığın mevzuat değişikliği yapmasını bekliyor. Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatifi üyesi İlhan Kaplan, ”Balon balığını oltayla avlayacağız. İnce tel misinalar var. Bu balık tel misinayı koparamıyor. Biz avlanma için hazırız. Bakanlığın bu açıklamasından sonra bir iş doğuyor. Boşta gezenler vardı. 5 lira iyi para" dedi.
#Balon BalığıTARIM ve Orman Bakanlığı'nın, Ege ve Akdeniz sahillerini istila eden zehirli balon balıkları ile mücadelede, 'Kuyruğunu getir 5 lira al' projesi Antalyalı balıkçıları sevindirdi. Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatifi üyesi İlhan Kaplan, "Boşta kalan balıkçı bu işe koşar, iyi bir proje. 100 tane balık tutarsan 500 lira. Nerede kazanacaksın bu parayı?" dedi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, bölgede 7 türde balon balığı olduğunu, mücadelenin belli bir ölçüde olacağını söyledi.
#AntalyaTürkiye’de pek çok konuda olduğu gibi çocuk kitapları konusunda da ciddi bir kirlilik var. Her önüne gelen kitap yazıyor, ama içerik ve dil konusuna yeteri kadar özen gösterilmiyor. Üstelik özgün bir eser üretmeye bile ihtiyaç hissedilmiyor, var olan kitapların içeriklerinden derleniyor “Ben de kitap yazdım, buyurun!” diye ortaya çıkılıyor. Oysaki çocuk edebiyatı bir deneme tahtası değildir. Çocukların zihnine giren her şey önemlidir. Bu, hep atlanıyor.
#Pumbaranlara Ne Oldu?Akdeniz doldu taştı; Ege, Marmara derken Karadeniz’e kadar ulaştı. Geçen günlerde Mersin’de bir çocuğun parmağını kopardı, Antalya’da ağdan bir tekneyi dolduracak kadar çok çıktı. Tehlike büyük; denizlerimizdeki istilacı ve zehirli balon balıkları artık sınır tanımıyor. Peki bu iş nereye gider, nasıl önlem alınır? İşin sahadaki uzmanlarına sorduk.
#Balon BalığıDenizler altında da mülteci sorunu yaşanıyor. Balon balığı, papağan balığı gibi türler, Süveyş Kanalı’nı aşıp Akdeniz’e ulaştı, buraya yerleşti. Şimdi yerli balıkların sayısını azalttıkları gerekçesiyle, balıkçılar tarafında topyekûn yok edilme tehdidi altındalar. Peki böyle bir katliam yapılmalı mı?
#Balon BalığıAkdeniz’de sayıları hızla artan zehirli balon balıkları, Muğla’nın Fethiye Körfezi’nde balıkçıların korkulu rüyası haline geldi. Sürüler halinde dolaşan ve boyları 60 santimetreye ulaşan balon balıkları, küçük balıkları yok ederken, keskin dişleriyle denize bırakılan ağ ve oltaları da parçalıyor. Bilim insanları, balon balıklarının barındırdığı zehrin siyanürden 50 kat daha tesirli olabileceğini belirterek, kesinlikle yenilmemesi uyarısında bulundu.