Bal ve arı ürünlerinin insan vücuduna katkılarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Dünyanın en saygın üniversitesi olarak kabul edilen Oxford tarafından yapılan çalışmaya göre bir kaşık bal, piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha fazla fayda sağlıyor. Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Balın Faydaları'Uyku kardeşim ver elini, usul usul damla damla beraber eriyelim eriyelim' der Fikret Kızılok Uyku Kardeşim adlı şarkısında... Gece deliksiz bir uyku çekip, sabaha zinde bir başlangıç yapmak herkesin isteğidir ancak birçok insan uykusuzluk sorunu yaşar. İyi bir uykunun formülü ise bu yiyeceklerde. İşte uykusuzluk çekenlere önerilen 10 yiyecek ve içecek...
#Kaliteli UykuKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇok uzun yıllardır insanlar pekmezleri uzun uzun kaynatarak hazırlıyor. Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Peki saatlerce yüksek ısıda kaynatılan pekmezler başta olmak üzere konserve ürünler sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#Pekmez“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#Sağlıkİnsan vücudunda her gün serbest radikaller yani hücre atıkları oluşur. Serbest radikallerin vücutta birikmesi sağlık açısından önemli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında, gastrointestinal hastalıklar, infertilite, kardiyovasküler hastalıklar, solunum ve sindirim sistemi bozuklukları sayılabilir. Yeterli miktarda antioksidan alımı ile serbest radikallerin olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkündür.
#AntioksidanKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonTrabzon’un Sürmene ilçesinde yörede ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yiyen 2 kişi rahatsızlanınca hastanelik oldu. Ortaköy Mahallesi’nde çalışma yürüten Alaattin Demirci ile Muhammet Özkan ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yedikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri görülmeye başlaması üzerine başlayan tedavisinin ardından taburcu edildi.
#TrabzonHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriYeterli ve dengeli beslenme vücudumuzdaki organ ve sistemlerin çalışması açısından oldukça önemlidir. Kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok sağlık sorunu yetersiz ve sağlıksız beslenme ile ilişkilendirilir. Vücuda yeterli besin alınmadığı taktirde bağışıklık sistemi zayıflar ve dışarıdan gelecek olan birçok virüs ve bakteriye karşı savunma sistemi güçlü bir tepki gösteremez. Bu nedenle doğru beslenme, sağlıklı ve uzun yaşamın devamı açısından oldukça önemlidir.
#Arı Sütü FaydalarıPropolis, insan sağlığı için alınması gereken 22 bileşeni içermesi açısından içinde bulunduğumuz yüzyılda keşfedilen, mükemmel doğal ürün özelliği ile de önem kazanmıştır. Mısırlılar ölülerini mumyalarken, Yunan ve Romalı doktorlar antiseptik ve yara iyileştirici olarak propolis kullanmışlardır. Peki, propolis nedir? Propolis nasıl tüketilmeli?
#Propolis NedirSon zamanlarda doğal tedavilere bir yönelişte gözle görülür bir artış söz konusu. Alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler kapsamına da giren bu uygulamalardan birisi de arı ve arı ürünleriyle yapılan tedaviler. Ülkemiz bal üretiminde dünyada söz sahibi ancak arı kaynaklı ürün skalası dünyadaki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda pek iç açıcı değil maalesef. Son zamanlarda olaya akademisyenlerin ilgi duyması önemli bir gelişme. Bu bağlamda gerek akademisyenler gerekse üreticiler işbirliği yaparak nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadırlar.
#Apiterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir