Güncelleme Tarihi:
Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi bin 180 üye, 117 bin kovan ve 7 milyardan fazla arı ile hem Ankaralılar hem de diğer iller ve yurt dışına ihraç edilmek üzere yaklaşık 900 ton bal üretiyor. Kentte arıcılık yoğunlukla Gölbaşı, Haymana, Kızılcahamam, Çamlıdere, Çubuk, Akyurt, Evren, Beypazarı, Ayaş’ta yapılıyor. 20 Mayıs ‘Dünya Arı Günü’nde (World Bee Day) Başkent’teki üretim verilerini ve bal kalitesini Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve arı uzmanı Selçuk Solmaz, “Türkiye bal üretiminin yüzde 2’si Ankara’dan karşılanıyor. 60’a yakın endemik bitki türünün yer aldığı şehrimiz, Türkiye’nin en kaliteli bal üretim noktalarından biri arasında yer alıyor. Pandemide bal ürünlerinin bağışlık sistemine olan faydalarının daha iyi kavranmış olmasının da etkisiyle tüketim yüzde 50 arttı” bilgisini verdi. Solmaz, şöyle devam etti:
TARIM İLAÇLARI EN BÜYÜK TEHDİT
Bu artışlarda hükümetin pandemi döneminde attığı adımların da etkili olduğunu söyleyen Solmaz, “Bal üretimi desteklendi, üreticiye muafiyet sağlandı ve üretmeye devam edebildik. Bitki çeşitliği yönünde zengin olan Ankara’da doğaya sahip çıkmak istiyorsak arıları da korumamız gerekiyor. Burada bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları en büyük tehditler arasında yer alıyor. Tarım üreticisinin sorumluluğunun bilincinden olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.