En ‘ballı’ sektör arıcılık oldu

Güncelleme Tarihi:

En ‘ballı’ sektör arıcılık oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2021 23:47

Arı ürünlerinin bağışıklık sistemine faydalarının sıkça gündeme geldiği pandemi sürecinde, Ankara’da arıcılık sektörü de büyüdü. Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Tüketim yüzde 50 arttı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi bin 180 üye, 117 bin kovan ve 7 milyardan fazla arı ile hem Ankaralılar hem de diğer iller ve yurt dışına ihraç edilmek üzere yaklaşık 900 ton bal üretiyor. Kentte arıcılık yoğunlukla Gölbaşı, Haymana, Kızılcahamam, Çamlıdere, Çubuk, Akyurt, Evren, Beypazarı, Ayaş’ta yapılıyor. 20 Mayıs ‘Dünya Arı Günü’nde (World Bee Day) Başkent’teki üretim verilerini ve bal kalitesini Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve arı uzmanı Selçuk Solmaz, “Türkiye bal üretiminin yüzde 2’si Ankara’dan karşılanıyor. 60’a yakın endemik bitki türünün yer aldığı şehrimiz, Türkiye’nin en kaliteli bal üretim noktalarından biri arasında yer alıyor. Pandemide bal ürünlerinin bağışlık sistemine olan faydalarının daha iyi kavranmış olmasının da etkisiyle tüketim yüzde 50 arttı” bilgisini verdi. Solmaz, şöyle devam etti:

En ‘ballı’ sektör arıcılık oldu


BESLEYİCİLİĞİ KAVRANDI

“Pandemi, insan hayatını ve sosyal yaşamı olumsuz etkiledi. Her şeyin başında tabiki sağlık geliyor. Ancak bizim 40 yıldır anlatamadığımız bazı doğrular pandemi sürecinde daha iyi kavrandı. Arı ürünlerinin besleyiciliği ve insan sağlığına olumlu etkileri, bilim insanları tarafından daha sık bir şekilde anlatılır oldu. Arı ürünlerinden olan propolis, bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüs gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara karşı vücudun diren gücünü arttırdığı biliniyor ve birçok uzman tarafından tavsiye ediliyor.

En ‘ballı’ sektör arıcılık oldu


KİŞİ BAŞI 2.6 KİLOGRAM

Bal tüketimi ve buna bağlı olarak bal üretimi de arttı. Bal tüketimi kişi başı ortalama 2 kilogram ile 2 kilogram 600 gram seviyelerine ulaşmış durumda. Üretim ise hem yağmur, hava sıcaklığı ve nemin istenilen seviyede olması hem de talebin çoğalmasıyla, geçmiş yıllara oranla iyi seviyelerde. Bal arılarının ürettiği balın yanı sıra bal mumu, arı sütü, polen, arı ekmeği, apilarnil, propolis, arı zehri, arı havası gibi çeşitler rağbet görmeye başladı.”

Haberin Devamı

TARIM İLAÇLARI EN BÜYÜK TEHDİT

Bu artışlarda hükümetin pandemi döneminde attığı adımların da etkili olduğunu söyleyen Solmaz, “Bal üretimi desteklendi, üreticiye muafiyet sağlandı ve üretmeye devam edebildik. Bitki çeşitliği yönünde zengin olan Ankara’da doğaya sahip çıkmak istiyorsak arıları da korumamız gerekiyor. Burada bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları en büyük tehditler arasında yer alıyor. Tarım üreticisinin sorumluluğunun bilincinden olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!